Teneriffa – sol, bad och kultur

Teneriffa, är en av de spanska öarna som ligger i ögruppen Kanarieöarna i Atlanten utanför Afrikas nordvästra kust. Teneriffa är den största och mest befolkade av öarna. Huvudstaden heter Santa Cruz de Tenerife.

Ön som är en vulkanö upplevde det senaste vulkanutbrottet 1909 då Chinyero, nordväst om Teide, hade utbrott under tio dagar.

Romarna kallade Teneriffa för Nivaria efter snön på toppen av vulkanen Teide. Även namnet Teneriffa har kopling till Teide. Ön blev spansk under 1400-talet men den 25 juli 1797 attackerade britterna under ledning av Horatio Nelson huvudstaden Santa Cruz. Efter en häftig strid slogs britterna tillbaka och Nelson förlorade sin högra arm då han försökte landstiga vid kusten. Den 5 september gjordes ett nytt försök att landstiga i Santiagos hamn men försöket slogs tillbaka av invånarna som stod och kastade sten på britterna från klipporna i Los Gigantes. På 1890-talet började turisterna komma till och de besökte framförallt städerna Puerto de la Cruz och Santa Cruz. Naturforskaren Alexander von Humboldt besteg Teides topp och skrev om öns skönhet. Innan Francisco Franco kom till makten blev han i mars 1936 placerad på Teneriffa av den republikanska regeringen och organiserade den politiska kupp som resulterade i det spanska inbördeskriget. Kanarieöarna föll under nationalistiskt styre i juli 1936. På 1950-talet var efterkrigstidens förhållanden så svåra att tusentals invånare emigrerade till Kuba och Latinamerika.

Se och göra

Santa Cruz – är den livliga huvudstaden som ligger på Teneriffas östra spets och här finns en av Atlantens mest historiskt viktiga hamnar. Staden utvecklades snabbt under 1800-talet, eftersom fartyg på väg mot Amerika regelbundet stannade till här och gjorde så att platsen blev känd på världskartan. Från hamnen kan man ta sig till det spanska fastlandet .

Ett bra sätt att upptäcka den här staden är att ta en tur i öppen buss, där man kan hoppa av och på för att se viktiga sevärdheter. Auditorio de Tenerife – Teneriffas konserthall. Plaza de Candelaria – Candelarias torg, där kan man köpa internationella märkesvaror till taxfree-priser. Plaza de España (Spaniens torg) shoppingområde. Playa de las Teresitas – fin strand i Santa Cruz med palmer runt omkring och stora ytor med gyllene sand.

Garachico är den gamla huvudstaden vid havet.

Playa de las Americas har härliga stränder och massor med nöjen dygnet runt. Här kan man åka vattenskoter, dyka, vindsurfa och man kan välja mellan olika båtutflykter där man kan se valar och delfiner, ta turer ut på sjörövarfartyg och resor till havets botten med en gul u-båt.

Golf las Américas – en 18-håls golfbana i hjärtat av Playa de las Americas. Här finns enastående utsikt, grönskande greener och sjöar som slingrar sig genom landskapet.

Golf del Sur – sydsidans främsta golfcentrum.

La Gomera – en grönskande grannö med härliga vandringsleder och genuin atmosfär.

Vulkanen Teide är Spaniens högsta berg. Området är nationalpark och här kan man se ut över världens största krater, med nio vulkaner, täckt av stelnad lava, sand och vulkaniskt glas. Klippformationer av obsidian har skapat säregna naturskulpturer. Här står ”Örnen” och ”Drottningens sko”. Här knäböjer ”Madonnan” och på en sten sitter ”Drottning Victoria”. Landskapet påminner om månen och här spelades Apornas planet in .

Costa Adeje är en populär och elegant turistort på den soliga sydkusten, med en mängd olika stränder, himmelsblått och stilla vatten, ljuvliga promenadvägar som kantas av exklusiva butiker, flotta restauranger och eleganta drinkbarer

Puerto de la Cruz – en livlig semesterort på den norra sidan mitt i Orotavadalen, en dalgång med grönt och frodigt landskap där man odlar tropiska frukter. Gamla stan har typiska kanariska drag och den gamla fiskehamnen har smala gränder kantade av traditionella kaféer och barer i kolonialstil. Loro Parque är en djurpark utöver det vanliga med otroliga shower med delfiner, späckhuggare, sjölejon och papegojor. Lago Martiánez utformades av den kanariske arkitekten och konstnären César Manrique och är en park med flera pooler och en saltvattensjö mitt bland subtropiska planteringar. Andra platser att besöka är sandstranden Playa Jardín, Jardin Botánico och Parque Taoro.

Los Gigantes är dramatiska klippor med fantastisk utsikt som ligger på den västra kusten ligger. Det är enorma klippor på mellan 300 och 600 meter, som stupar rätt ner i Atlantens varma vatten.

La Laguna – är Teneriffas näst största stad och till och med 1723 var det öns huvudstad. Den ligger i inlandet ovanför Santa Cruz i vackra Agueredalen. Det är fortfarande huvudstaden för kultur och religion, eftersom Universitetet San Fernando ligger här och biskopens palats. Hela staden är full av enastående arkitektoniska sevärdheter, palats och traditionella hus från 1600- och 1700-talet. Catedral de Nuestra Señora de los Remedios (La Lagunas katedral), Iglesia de Santo Domingo (Dominikanerkyrkan) och Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción (Konceptionens madonnas kyrka) är imponerande byggnader. Andra kyrkor är Iglesia del Santo Cristo (Helige Kristus kyrka) och Ermita de San Miguel (Sankt Mikaels kapell). Om man vill veta mer om historia och konst i La Laguna, ska man ta sig till museet vid Sociedad Económica de Amigos del País samt museet som ligger i Konceptionskyrkan och katedralens museum

La Orotava är en gammal stad på norra Teneriffa som ligger i Orotavadalen.Här kan man se pittoreska hus, vackra byggnader och söta kullerstensgator. Församlingskyrkan Concepción är ett vackert monument och Casa de los Balcones (Balkonghus från 1500-talet) Staden har också en botanisk trädgård, La Hijuela del Botánico, med mer än 3000 olika tropiska och subtropiska växter, främst från Syd- och Centralamerika, Afrika och Australien. I centrum ligger Jardín Victoria (Viktoriaträdgården), som också kallas Jardines del Marquesado de la Quinta Roja, som är ett rekreationsområde med planteringar och gångvägar. Här ligger också Carrara Marble Mausoleum, som utformats av den franske arkitekten Adolph Coquet 1882, som lät bygga den här snirkliga graven över frimuraren Marqués de la Quinta Roja. I La Orotava finns tre vackra stränder med vulkansand –
I bergen ovanför Orotava finns många stigar där man kan vandra och gå på utflykt och en del av dem når ända till nationalparken Cañadas del Teides skyddade naturområde.

Masca är pittoresk och vacker by i den nordvästra delen vid foten av Tenobergen. Det kan vara lite svår att komma dit men det är mödan värt, utsikten längs vägen är fantastisk. Det är inte länge sedan byn var praktiskt tagen okänd, men nu har den blivit en attraktion för de som reser runt ön. Byn ligger helt magiskt till med hus som balanserar på klippbranten, intill smala bergsryggar och dramariska klippformationer. Mascas lilla vik vid kusten lär ha varit tillhåll för sjörövare och dit kommer man genom att gå 3 timmar från byn genom ett dramatiskt landskap. Man ska tänka på att när man väl kommit ner till Mascas strand, måste man antingen gå eller ta båt tillbaka från stranden till Los Gigantes i närheten.

Garachico är en liten fiskehamn på nordvästra Teneriffa. Den totalförstördes nästan av lava som rann ut i havet 1706. Lavan stelnade och blev till en liten halvö där Garachico återuppbyggdes. Den mest kända byggnaden som överlevde vulkanutbrottet är den vackert bevarade fästningen Castillo de San Miguel (Sankt Mikaels borg). Vid foten av fästningen formades flera pooler av lavan i havet och i dag kommer folk hit för att svalka sig i dem. På stortorget, Plaza de la Libertad, finns två vackert utsmyckade kyrkor som återuppbyggdes efter vulkanutbrottet. Iglesia de Santa Ana (Sankta Annas kyrka) och Iglesia de San Francisco (Sankt Franciskus kyrka) har konstfulla dekorationer i mudéjarstil, som är en blandning mellan muslimsk och kristen byggnadssätt.

Icod de los Vinos är en annan vacker stad längs Teneriffas norra kust. Det är en av de äldsta städerna på Teneriffa, med det berömda drakblodsträdet (Drago Milenario). Man tror att trädet är över 1000 år gammalt. Det kostar pengar att se trädet, men man ser det bäst från terrassen vid kyrkan som ligger intill. Cueva del Viento (Vindgrottan) en komplex lavatunnel man kan besöka. Annat att se är Convento de San Agustín (Sankt Augustinus kloster), Iglesia de San Marcos (Sankt Markus kyrka) samt Mariposario del Drago (ett tropiskt fjärilsmuseum) . Några kilometer utanför staden ligger den underbara lilla stranden – Playa San Marcos.

Parque Nacional de las Cañadas del Teide blev utnämnt till nationalpark 1954. Den består av en enorm vulkankrater, 48 km i diameter, och ur den reser sig vulkanen Teide ända upp till 3718 m.ö.h., som därmed är den högsta toppen i hela Spanien. Själva parken ligger på 2 000 meter över havet och på vinter kan den vara snötäckt. Temperaturen är ofta under noll under vintern och på sommaren kan det bli upp till 40 grader Celsius. Det bästa sättet att komma allra högst är med linbana. När man väl kommit upp kan man promenera omkring och beundra en otrolig utsikt. Då är man nästan vid toppen, men det enda sättet att nå vulkanens mun är att ansöka om tillstånd i förväg från nationalparkens kontor i Orotava via deras hemsida, där man gör ansökan själv. Det går också att följa med guidade turer hela vägen upp, men man måste vara ganska vältränad för att klara av stigningen, som tar omkring sex timmar. Man ska också komma ihåg att det är viktigt att ta med varma kläder och skor som passar för den här typen av vandring.

Pyramiderna i Guïmar – den norska etnografen Thor Heyerdahl tyckte har studerat pyramiderna och ser likheter mellan dem och de i Mexiko, Peru och gamla Mesopotamien. I den etnografiska parken Pirámides de Güímar kan man se de här intressanta och ovanliga konstruktionerna och här förklaras de teorier som ligger bakom läran hur olika civilisationer i antiken har kunnat spridas. Förutom de sex trappstegspyramiderna, finns också Museo Casa Chacona (Casa Chacona museum) i den etnografiska parken, med en skalenlig kopia av Dr. Heyerdahls båt och utställningar med masker och keramik från olika ursprungsbefolkningar. Dessutom finns föreläsningssal/biograf, kafeteria och en ekologisk souvenirbutik.

Loro Parque i Puerto de la Cruzhar skapat en antarktisk miljö i Planet Penguin, som är en byggnad där pingviner bor i en omgivning som liknar deras ursprungliga. Hajar simmar runt en tunnel man går igenom i akvariet och vackra fåglar flyger fritt i Katandra Treetops, som är en konstgjord djungel man kan gå igenom över broar och på gångar på jakt efter kakaduor, australiska strutsar och skrattande kokaburror. Det finns också över 300 olika typer av fåglar samt gorillor, chimpanser, tigrar, sengångare, jaguarer, surikater, jättesköldpaddor och mycket mer.

[mapsmarker marker=”78″]

 

Festligheter och högtider

Karnevalen är det viktigaste evenemanget i hela Teneriffas provins, särskilt i huvudstaden Santa Cruz, en tradition som firas i februari och mars. Den firas med enorma parader, tokiga kostymer och festande på gatorna och hela staden vibrerar under firandet som pågår länge. Datumen för firandet varierar enligt vissa dagar i kalendern, så de ändras år från år.

Semana Santa och Pascua (Heliga veckan och Påsk)
I mars eller april, beroende på månens faser, inträffar påsken som firas med en mängd olika evenemang, särskilt i Santa Cruz, Puerto de la Cruz, La Orotava, Garachico och La Laguna

Corpus Cristi (Kristi kropp)
I juni hålls Corpus Christi festival. ILa Orotava, dekorerar folk torget med tonvis av färgrann sand och gör otroliga konstverk för att illustrera bibelbilder och visa processionsvägen.

Fiesta de la Virgen de la Candelaria (Candelariamadonnans fest)
Den 14 och 15 augusti firas Candelariamadonnan, som är Kanarieöarnas skyddshelgon. Då beger sig pilgrimer från hela övärlden till staden Candelaria för att delta i processioner. Dessutom firas helgonet också den 2 februari under Nuestra Señora de la Candelaria (Vår fru Candelaria), som är en helgdag på Teneriffa.

San Andrés (Sankt Anders)
Den 29 och 30 november firas Fiesta de San Andrés (Sankt Anders festen) i Puerto de la Cruz och La Orotava, då de typiska vinbodegorna öppnar för allmänheter och man smakar på det nya vinet. Ungdomar i Icod de los Vinos kastar sig då nedför branta backar på vallade brädor, under en traditionell fest som är av ovanligt slag.

Kanarieöarnas musikfestival
I juni äger en av Europas mest prestigefyllda musikfestivaler för klassisk musik rum, med ypperliga deltagare och orkestrar på scen. Programmet varierar år från år och en stor del av de deltagarna ställer upp och underhåller publik på flera platser runt om på ön.

Sabandeñofestivalen
En folkmusikfestival som hålls i La Laguna i september då flera kanariska och internationella musikgrupper visar upp sin musik.

Mat och dryck

Kanariskt kök består av spanska rätter med influenser från Afrika och Latinamerika samt traditionella kanariska rätter. På Teneriffa tycker man om att äta grytor med fina köttbitar i, rätter som har sitt ursprung i Sydamerika och det spanska fastlandet.

Gofio har alltid varit en av basvarorna i den kanariska mathållningen och är rostat mjöl av olika sädesslag. Man tror att det var den viktigaste maten Guancherna åt, Teneriffas urbefolkning och än i dag är det en populär rätt.

Papas arrugadas (skrynklig potatis) är en rätt som man kan hitta överallt. Den kokas i mycket salt med skalet på och är goda att äta tillsammans med den kanariska såsen mojo, som potatisen doppas i. Det finns två typer av såser, som har olivolja som grund: mojo picón, som är kryddstark, röd sås samt mojo verde, som är grön och inte så het

I semesterorterna Costa Adeje och Golf del Sur finns speciellt fina fiskerestauranger som serverar skaldjur , färsk fisk, hummer, krabba, dorada (guldbraxen), musslor, ostron med mera.

Andra typiska fiskrätter är till exempel caldereta de pescado (fiskgryta) och sancocho canario (kanarisk gryta), då man lagar en gryta på saltad fisk i kryddig sås

Bienmesabe – en mycket söt dessert av honung, mandelkräm, ägg och rom. Man kan äta den som den är, eller med glass

Ron miel – en söt honungsrom man dricker efter maten.

[mapsmarker marker=”79″]

 

Boende

Gran Hotel Bahia del Duque Resort – femtsjtärnigt

Hotel Jardines de Nivaria – femstjärnigt

Hotel Botánico and The Oriental Spa Garden

Hotel Jardín Tropical – fyrstjärnigt

Hotel Botánico and The Oriental Spa Garden – fyrstjärnigt

Rural Costa Salada – trestjärnigt

RF San Borondón – trestjärnigt

Att ta sig dit

Teneriffa södras flygplats, ”Aeropuerto de Tenerife Sur Reina Sofía” är den största av två flygplatser på ön. flygplatsen är belägen i kommunen Granadilla de Abona och invigdes den 6 november 1978 av drottning Sofía av Spanien, till vilken flygplatsen är tillägnad. Den offentliga busslinjen ”Titsa” erbjuder billiga och snabba tjänster till alla delar av ön men man kan också åka en shuttle eller boka en privattransport.

Header image is licenced under CC0 Public Domain
Share the Post:

Related Posts

San Teodoro – Vit sand och turkost vatten

San Teodoro på Sicilien är en trevlig stad på öns östkust. Hit åker italienarna själva gärna på semester och det är en lugn och skön stämning i staden. Under sommaren hålls det marknad varje kväll i centrum då flera gator stängs av för trafik. Under din vistelse här kan du njuta av bad i turkost vatten som påminner om det i karibien, och du kan få många kulinariska läckerheter tillagade på lokala råvaror.

Read More

Binibeca – Charmigt och lugnt på Menorca

Binibeca, lokalt kallad Binibequer, är en populär och lugn semesterort på södra Menorca. Längs en kuststräcka på tre kilometer ligger Binibeca Vell i väster följt av Binibeca Nou och Cala Torret i öster. Längs hela vägen ligger det vita privathus och hyreshus, och under sommaren kan du ta ett litet tåg mellan orterna.

Read More