Sorrento ligger längs Amalfikusten vid Neapelbukten i Kampanien i Syditalien. Det är en fantastisk liten stad som omges av några av landets mest kända sevärdheter. Med sitt läge på en bergsplatå med branta stup ned mot havet, har man en fantastisk utsikt över bukten och öarna Capri och Ischia. Orten är populär för både italienarna själva och för turister, och många kungligheter, celebriteter och författare har sökt sig hit ända sedan medeltiden.
De flesta kanske åker hit för att besöka de historiska och kulturella platserna längs Amalfikusten, men Sorrento utgör också en mycket bra bas för att upptäcka disktriktet Kampaniens kök. Kampanien brukar kallas ”Den gudomliga kusten”, ”La Divina Costiera”, både för sin skönhet och sin gastronomi. Här kan man uppleva ostgrottor, vinodlingar, olivlundar och apelsinodlingar.
Några av de specialiteter som produceras i området är:
Limoncello är en citronlikör som görs i flera varianter längs kusten, och i Amalfi kan man smaka flera av dem. De flesta italienska husmödrar gör sin egen Limoncello, starkt gul och med en noga avvägd balans mellan sötma, syra och sprit.
I den lilla fiskebyn Cetara är det den sardelliknande fisken alici som är specialiteten. På restaurangen Al Convento tillverkar man en stinkande fisksås som kallas collatura d’alici. Fisken pressas, jäser och lagras, och resultatet påminner om brygden garum som framställdes i det antika Pompeji. Italienare vallfärdar hit för att smaka på fisksåsen.
[mapsmarker marker=”28″]
Det fins mozzarella och så finns det buffelmozzarella, och det är den senare som gäller här. I området Cilento finner man den buffelmozzarella som italienarna kan köa i timmar för. Den är äkta, pinfärsk och silkeslen. Den populäraste tillverkas på den ekologiska buffelfarmen Tenuta Vannulo. Här mjölkas de 400 buffelkorna varje dag på sina totalt 1400 liter mjölk som efter tolv timmar blivit härlig buffelmozzarella av bästa kvalitet. Mozzarella är en färskost som är gjord på opastöriserad mjölk från vattenbuffel och den som tillverkas i Kampanien är namnskyddad under Mozzarella di Bufala Campana. I italien äter man ofta osten färsk tilsammans med tomat och basilika, en så kallad caprese. Den används också på pizza.
Pizzan är starkt förknippad med Neapel, där den pizza vi känner till idag föddes, men dess ursprung, en platt bulle, har rötter långt tillbaka i tiden i olika länder kring Medelhavet. Redan på 1600-talet bakades det pizzor i Neapel, men då med bara ost, pizza bianci. När tomaterna på 1700-talet blev vanliga i det italienska köket föddes den ”riktiga” pizzan. Under 1700- och 1800-talen var det fattigmanskost och de såldes på Neapels gator av pojkar som jobbade på pizzeriorna.
1780 grundades pizzerian ”Pietro e basta Così” av Pietro Colicchio och det var där arbetade en känd pizzabagare, Rafaelle Esposito. 1889 var Drottning Margherita och hennes make Umberto på besök i Neapel och hon blev nyfiken på pizza som alla åt. Hon blev så förtjust i det att hon anställde Rafaelle Esposito som sin en egen pizzabagare, som till hennes ära lät skapa en speciell pizza, Margherita. Den skulle representera den italienska flaggans färger genom att vara toppad med tomater, mozzarella och färsk basilika. Pizzerian finns kvar än idag men nu under namnet Pizzeria Brandi på Salita S. Anna di Palazzo i Neapel.
Italien ärockså kaffets förlovade land. Man vet inte helt säkert hur kaffet kom dit men det sägs att handeln mellan muslimer i norra Afrika och Venedig ledde kaffet in i landet. På den tiden var det bara Venedigs rika handelsmän som fick dricka kaffe. Venedigs biskopar såg inte med blida ögon på kaffet och ville att Påven skulle förbjuda det, men istället blev det 1600 godkännt av Påven. Det finns en del regler kring kaffedrickande i Italien. Kaffe med mjölk, till exempel cappuccino, dricker man enbat på morgonen. Dricker du det senare tittar folk konstigt. Senare på dagen dricker man framförallt espresso, ”un caffè”, och gärna stående vid bardisken. En starkare variant av espresso är caffè napoletano. Efter middagen dricker man kaffe efter desserten, alltså inte till, men man kan ta en avec av typen Amaretto, Sambuca eller Strega till kaffet.
Kampanien är också känt för sina viner, och man började producera vin här redan på 600-talet. I samband med att vinodlingarna drabbades av smitta slutade vinproduktionen i Kampanien, men har nu återupptagits med gott resultat. Det är en innovativ region som tillverkar både röda och vita viner. De druvor som används till röda viner är Anglianico, Piedirosso, Sciascinoso och Guarnaccia. Det finns odlingar både vid kusten runt Neapel och Salerno och längre in landet, och klimat- och höjdskillnaderna påverkar vinets karaktär.
Restaruanger
L’Antica Trattoria, 33 Via Padre Reginaldo Giuliani, Sorrento
Ristorante Bagni Delfino – fisk och skaldjur
Grand Hotel Aminta Dafne Outdoor Restaurant A la Carte
I byn Santa Agata finns en restaurang som har två stjärnor i Guide Michelin.
[mapsmarker marker=”29″]
Boende
Bellevue Syrene – ett historiskt femstjrnigt hotel med spa och vidunderlig utsikt.
Riviera – fyrstjärnigt hotell
Grand Hotel Capodimonte – fyrstjärnigt hotell med flera pooler och terrasser med utsikt över Neapelbukten och Vesuvius.
Hotel Rivage – trestjärnigt hotell med två egna restauranger.
Marina Piccola 73 – Bed and breakfast
Att ta sig dit
Flygplatsen i Neapel heter Naples Capodichino Airport och ligger 7 km nordost om centrum. Till Amalfikusten kan man åka “Metro del mare” från hamnen i Neapel . Båtlinjen trafikerar de flesta städerna längs Amalfikusten. Tidtabell finns på nätet. Man kan också boka en shuttle eller en privattransport.