Sorrento för tankarna till fantastisk utsikt, närhet till gudomliga Amalfikusten och härliga omgivningar med olivlundar och apelsinodlingar. Själva staden är charmig med vackra byggnader, mysiga gränder och prunkande piazzor. Sorrento är också berömt för sin diktkonst, litteratur, musik och dansen tarantella. Sorrento och omgivande byar är som gjorda för romantik och promenader hand i hand.
Sorrento ligger ute på spetsen av Sorrentohalvön, som delar Neapelbukten och Salernobukten, och härifrån har du en enastående utsikt över havet , Neapel, vulkanen Vesuvius och ön Capri i horisonten. Genom att staden ligger på en bergsplatå med branta stup ner till det blå medelhavet har den inte några vanliga stränder, utan om du vill sola och bada finns det badterrasser.
Tack vare att Sorrento ligger i regionen Kampanien i sydvästra Italien, kan du uppleva regionens alla höjdpunkter så som korall-, glas- och keramiktillverkning, en rik matkultur med ostgrottor och vinodlingar samt många intressanta kulturella sevärdheter.
Att se och göra
Piazza Tasso – stora torget mitt stanär en av Sorrentos viktigaste mötesplatser och räknas som utgångspunkt för den historiska delen av staden. Torget har fått sitt namn efter den Sorrentofödde författaren Torquato Tasso. Här kan du titta på folklivet , shoppa eller ta en kvällspromenadmed lokalbefolkningen.
Corso Italia – huvudgatan som börjar vid stora torget och som har ett stort utbud av butiker, mysiga kafeér och trevliga restauranger. I närheten ligger också domkyrkan, Veniero palatset med arabiska dekorationer och Sedile Deminova som härstammar från slutet av 1400-talet. Det var här som de adliga representanterna från stadens olika kvarter möttes.
Chiesa di San Francesco – ståtlig gammal kyrka med vacker omgivning.
Chiesa dei santi Felice e Baccolo – en annan vacker kyrka.
Museo Bottega della Tarsia Lignea – museum som visar möbler med intarsia, tavlor samt fotografier av staden.
Museo Correale – konstmuseum med verk från 1600- och 1800-talen, vackert porslin, möbler med mera.
Villa Comunale – detta var en gång en del av trädgråden kring San Francesco-klostret, men idag är det en vacker park med bänkar och en bar som är speciellt populär på kvällen.
Antiquarium Aequano – ligger i stadshuset Vico Equense och här kan du se arkeologiska fynd från olika utgrävningar i staden. Det finns totalt 600 föremål från bland annat sjätte och fjärde århundradet före Kristus.
Utflykter
Sant’ Agnello – liten stad som ligger cirka tio minuters promenad från Sorrento. Från Sant’ Agnello har du enastående utsikt över hela Napolibukten. Det finns två stränder varav Marinella är en liten, mysig och välhållen strand som är extra fin vid skymningstid då ljuset reflekteras i klipporna. I Sant’ Agnello finns det gott om lyxiga hotell som är värda ett besök även om du inte bor där, ta till exempel en tur till Cocomella från 1822. Hotellet är omgivet av en vacker trädgård och under våren och sommaren anordnas det olika evenemang. Om du kommer till Sant’ Agnello i september kan du besöka festivalen ”La sagra dei colli di Fontanelle”, som är en hyllning till lantbruket, och då bönderna kommer med stora lass av grönsaker och frukt. Under påsken och sommaren hålls traditionsenliga fester och religiösa processioner.
Massa Lubrese – område väster om Sorrento varifrån utsikten över Napolibukten, Iscia, Procida och Capri är slående. Här börjar bergskedjan Monti Lattaris som delar Sorrentohalvön i två delar. Området är backigt och dramatiskt med vacker och frodig natur, och det finns flera fina vandringsturer och undagömda stränder.
Marina di Puolo – liten by som ligger mellan Sorrento och Massa Lubrese. Den charmiga byn består mestadels av små fiskarhus och är livlig året om med många fiskeresturanger. Ursprungligen låg det bara en villa här, byggd av den romareske politikern Pollio Felice, och idag finns ruinerna av huset kvar i Calcarella. Det finns två stränder i byn, mestadels med sten.
Meta di Sorrento – liten stad som egentligen är en förort till Sorrento. Den är känd för sina vackra gröna skogsområden, stora vin- och fruktplantager samt oliv- och citronlundar. Här finns också halvöns längsta strand samt kyrkan ”Chiesa della madonna del Lauro” byggd i neoklassisk stil.
Piano di Sorrento – livlig stad nära Sorrento, och som på den lokala dialekten kallas Caruotte. Enligt legenden la St Peter till här efter en storm på resan mellan Palestina och Rom, och predikade, Det finns ett gammalt stenkors till minne av denna händelse. Sevärdheter du kan besöka är:
Villa Fondi – villa byggd i neoklassisk stil omgiven av en park högt över havet. Inom området ligger också museet över Sorrentohalvön.
Basilica of St Michele Arcangelo – kyrka byggd på ruinerna av ett gammalt tempel. Kyrkan är tillägnad helgonet St Michele Arcangelo och innehåller fyra marmorstatyer från Berniniskolan samt gamla målningar från 1500 och 1600-talen.
Marina di Cassano – hamnen som är känd för att ha öppnat upp den första handelstrafiken från sorrentohalvön.
Colli di San Pietro – de höga kullarna bakom staden har smala vägar kantade av höga murar, stora aplesin- och citronodlingar och en stor flora av Medelhavsvegetation.
Pompeji – utgrävningar av staden som år 79 efter Kristus begravdes av vulkanen Vesuvius lava. Staden hittades igen på 1700-talet och är idag en viktig arkeologisk utgrävningsplats där man har möjlighet att se hur romarna levde sitt dagliga liv på den tiden. Det känns som om tiden har stannat – här finns bageriet med brödet som bagaren aldrig hann ta ut ur ugnen den ödesdigra morgonen, värdshus med vackra marmordiskar, de erotiska freskerna i stadens bordell Lupanare och i den tragiske poetens hus finns den berömda mosaiken med varning för hunden ”Cave canem”. Det finns mycket att se och ett besök tar allt mellan två och sex timmar varför det är klokt att inte åka hit under sommaren när solen gassar som mest.
Neapel – Kampaniens huvudstad och den traditionella pizzans hemstad. Här kan du prova en äkta Margherita med mozzarella, tomat och basilika, som representerar färgerna i den italienska flaggan. Neapel är en riktig italiensk storstad med ett enormt utbud av restauranger, barer, caféer och butiker. Några sevärdehter är de spanska kvarteren, Mergellinas strandpromenad, utsikten från San Martino. För fotbollsfantasten är det en upplevelse att vara här när Napoli spelar.
Positano, Amalfi och Ravello är tre charmiga och vackra byar som ligger som ett pärlband längs Amalfi kusten. Alla tre är charmiga och bjuder på vackra vyer, men var och en med sitt särdrag. Positano klättrar uppför berget, Ravello är känt för sina trädgårdar och stora delar av året hålls utomhuskonserter av Ravello Concert Society i Villa Rufolos trädgård, och Amalfi har ett känt kloster med tillhörande kyrka.
Capri – en av Italiens vackraste öar som ligger utanför Amalfikusten i den gnistrande Salernobukten. Hit kan du ta färjan från Sorrento för att besöka bland annat Blå grottan som fått sitt namn av att solljuset som lyser ner i vattnet gör så att hela grottan skimrar i blått ljus. Missa inte heller Axel Munthes villa San Michele.
Nocelle – bergsby dit du kan ta bussen för att avnjuta en portion gnocchi och ett glas vitt vin på restaurang San Croce med underbar utsikt.
Mat och dryck
I Italien står maten och samvaron kring matbordet i centrum, och man äter inte bara en rätt utan två tre, fyra, upp till sju rätter i en och samma måltid. Måltiden består vanligtvis av en antipasti, en primo, en secondo och en dolce. Italienska specialiteter som insalata caprese, bruschetta, gnocchi, toretellini, carpaccio är måsten under ett besök, men det finns också många lokala produkter att prova.
Lokala specialiteter:
Limoncello – citronlikör som görs i flera varianter längs Amalifkusten, men Sorrento och Capri är speciellt kända för den. Limoncello som skapas av de goda citronerna från området, alkohol, vatten och socker, och de flesta italienska husmödrar gör sin egen, starkt gul och med en noga avvägd balans mellan sötma, syra och sprit.Ett litet glas Limoncello smakar allra bäst efter en god måltid.
I den lilla fiskebyn Cetara är det den sardelliknande fisken alici som är specialiteten. På restaurangen Al Convento tillverkar man en stinkande fisksås som kallas collatura d’alici. Fisken pressas, jäser och lagras, och resultatet påminner om brygden garum som framställdes i det antika Pompeji. Italienare vallfärdar hit för att smaka på fisksåsen.
Mozzarella – det finns två typer av mozzarella; en enklare variant som tillverkas av komjölk och buffelmozzarella som tillverkas av mjölk från vattenbuffel. Buffelmozzarella, eller ”Mozzarella di Bufala Campana D.O.P.” som den egentligen heter, är en färskost som är gjord på opastöriserad mjölk från vattenbuffel. Den är ursprungsskyddad och får endast tillverkas av mjölk från vattenbuffel från områden i centrala och södra Italien. Tillverkningen sker hos cirka 95 olika mejerier i de godkända områdena och bevakas av ett konsortium, ”Mozzarella di Bufala Campana DOP Consorzio di Tutela”. I området Cilento finner man den buffelmozzarella som italienarna kan köa i timmar för, den är äkta, pinfärsk och silkeslen. Den populäraste tillverkas på den ekologiska buffelfarmen Tenuta Vannulo. Buffelmozzarella har en tät, gräddig smak med en viss syrlighet och konsistensen är krämigare, porösare och med en tydligare struktur jämfört med mozzarella gjord på komjölk. I italien äter man ofta osten färsk tilsammans med tomat och basilika, en så kallad caprese. Den används också på pizza.
Provolone del Monaco – berömd hasselnötsfärgad ost gjord på speciell komjölk. Den kan ha en avlång form som en stor salami eller i ett större format vara rund.
Pizzan – rätten är starkt förknippad med Neapel, där den pizza vi känner
till idag föddes, men dess ursprung, en platt bulle, har rötter långt tillbaka
i tiden i olika länder kring Medelhavet.
Redan på 1600-talet bakades det pizzor i Neapel, men då med bara ost,
pizza bianci. När tomaterna på 1700-talet blev vanliga i det italienska köket
föddes den ”riktiga” pizzan. Under 1700- och 1800-talen var det fattigmanskost
och de såldes på Neapels gator av pojkar som jobbade på pizzeriorna.
1780 grundades pizzerian ”Pietro e basta Così” av Pietro Colicchio och där
arbetade en känd pizzabagare, Rafaelle Esposito. 1889 var Drottning Margherita
och hennes make Umberto på besök i Neapel och hon blev nyfiken på pizzan som
alla åt. Hon blev så förtjust i det att hon anställde Rafaelle Esposito som sin
en egen pizzabagare, som till hennes ära lät skapa en speciell pizza,
Margherita. Den skulle representera den italienska flaggans färger genom att
vara toppad med tomater, mozzarella och färsk basilika. Pizzerian finns kvar än
idag men nu under namnet Pizzeria Brandi på Salita S. Anna di Palazzo i Neapel.
Italien ärockså kaffets förlovade land. Man vet inte helt säkert hur kaffet kom
dit men det sägs att handeln mellan
muslimer i norra Afrika och Venedig ledde kaffet in i landet. På den tiden var
det bara Venedigs rika handelsmän som fick dricka kaffe. Venedigs biskopar såg
inte med blida ögon på kaffet och ville att Påven skulle förbjuda det, men
istället blev det 1600 godkännt av Påven. Det finns en del regler kring
kaffedrickande i Italien. Kaffe med mjölk, till exempel cappuccino, dricker man enbat på morgonen.
Dricker du det senare tittar folk konstigt.
Senare på dagen dricker man framförallt espresso, ”un caffè”,
och gärna stående vid bardisken. En starkare variant av espresso är caffè napoletano. Efter middagen
dricker man kaffe efter desserten, alltså inte till, men man kan ta en avec av
typen Amaretto, Sambuca eller Strega till kaffet.
Kampanien är också känt för sina viner, och man började producera vin här redan på 600-talet. I samband med att vinodlingarna drabbades av smitta slutade vinproduktionen i Kampanien, men har nu återupptagits med gott resultat. Det är en innovativ region som tillverkar både röda och vita viner. De druvor som används till röda viner är Anglianico, Piedirosso, Sciascinoso och Guarnaccia. Det finns odlingar både vid kusten runt Neapel och Salerno och längre in landet, och klimat- och höjdskillnaderna påverkar vinets karaktär.
Restauranger
L’Antica Trattoria, Sorrento – restaurang som serverar utsökta skaldjur. 33 Via Padre Reginaldo Giuliani.
Ristorante Bagni Delfino, Sorrento – bra restaurang vid havet som serverar fisk och skaldjur. Marina Grande 216.
Le Grazie , Sorrento – bra restaurang med fin service. Via Santa Maria delle Grazie 28/30.
San Croce, Nocelle – restaurang med underbar utsikt som är känd för sin gnocchi.
L’Olivo, Capri – restaurang med två stjärnor i Guide Michelin.
I byn Santa Agata finns en restaurang som har två stjärnor i Guide Michelin.
Boende
Grand Hotel La Favorita – femstjärnigt hotell i centrala Sorrento. Hotellet har solterrass, uppvärmd utomhuspool, bar och restaurang.
Maison La Minervetta – fyrstjärnigt hemtrevligt hotell uppe på en klippa med utsikt över Neapelbukten och berget Vesuvius, ovanför fiskebyn Marina Grande. Hotellet har terrass, pool, bubbelpool, privat strand och bar.
Hotel Antiche Mura – fyrstjärnigt hotell vid torget Piazza Tasso i Sorrento. Hotellet har citrusträdgård, pool och bar.
Hotel Tasso Suites & Spa – trestjärnigt hotell i Sorrento.
Att ta sig till Sorrento
Flygplatsen i Neapel heter Naples Capodichino Airport och ligger sju kilometer nordost om centrum. Du kan åka med båtlinjen “Metro del mare” från hamnen i Neapel till de flesta städerna längs Amalfikusten, men det bästa är att boka en shuttle eller en privattransport via Shuttle Direct.
Om Shuttle Direct
Shuttle Direct är ett väletablerat och välrenommerat transferföretag i Europa och Nordafrika. Våra duktiga lokala chaufförer ser till att du till ett bra pris, och på ett säker och bekvämt sätt, kan ta dig till och från kryssningsterminalen eller flygplatsen. Förboka din transfer via vår enkla on-line-bokning och låt oss ta hand om resten!