Sevilla – Världsutställningarnas stad

Sevilla ligger i provinsen Sevilla, som hör till den autonoma regionen Andalusien, och är dess största stad och provinsens traditionella huvudstad. Sevilla är också Spaniens fjärde största stad.

Under det spanska stormaktsväldet på 1500-talet sade man att Madrid var Spaniens huvudstad medan Sevilla var hela världens huvudstad eftersom den hade monopol på handeln med den Nya världen. Det var hit rikedomarna transporterades som spanjorerna lade beslag på i samband med upptäckten av den Nya världen. Det finns ett uttryck som påminner om stadens betydelse och skönhet – ”se Sevilla och sedan dö”.

Det är framförallt två händelser som har ökat stadens popularitet ytterligare, de två stora utställningar som hållits här. Den första var Ibero-Amerikanska utställningen 1929 då Sevilla fick nya öppna platser och byggnader runt den väldiga parken Parque de María Luisa, bland annat den halvcirkelformade byggnaden Plaza de España. Nästa tillfälle var världsutställningen Expo som pågick från april till 12 oktober 1992, årsdagen för Columbos upptäckt av den Nya världen. I Sevilla byggdes det mängder av nya byggnader samt vägar, broar, hotell, ny flygplats och järnvägsstation. Sverige deltog i utställningen med en svensk paviljong som numera står i Grythyttan.

Sevilla är den mest spanska av Spaniens alla städer med tjurfäktningar, flamenco och religiösa högtider med processioner. Operor som Carmen och Figaros bröllop utspelar sig här och författaren Fernando de Herrera bodde i Sevilla.

Se och göra

Torre del Oro – ett vakttorn i Sevilla som byggdes under Almohaddynastin i början av 1300-talet.

Katedralen i Sevilla är den största romersk-katolska katedralen i världen och började byggas 1402 och stod inte färdig förrän i slutet av 1500-talet. Den är idag ett världsarv och det är även här som Christopher Columbus kvarlevor finns eftersom det var här han startade sin resa för upptäckten av Amerika. Kyrktornet La Giralda var från början var en muslimsk minaret, men de kristna lade till klocktornet och vindflöjeln som symboliserar tron. Här finns inga trappsteg utan en lång backe som det är tänkt att man ska rida uppför.

La Lonja, Archivo de las Indias – här förvaras fyra miljoner dokument från Amerikas upptäckt och erövring. Det är i dag ett av de viktigaste arkiven för den som vill forska om Columbus och andras upptäcktsresor i Sydamerika.

Metropol Parasol – en 28 meter hög konstruktion och täcker nästan hela Plaza Encarnación. I källaren finns ett museum över de romerska ruiner som man fann när man tänkte bygga ett parkeringshus här.

Alcázar – var först ett moriskt fort och sedan ett spanskt kungapalats med en labyrint av salar och gårdar med dammar och fontäner.

Torro del Oro, guldtornet – sevärt torn varifrån det går båtar utmed Guadalquivirfloden.

Fábrica de los Tabacos – är troligen världens mest kända tobaksfabrik och Spaniens näst största byggnad, numera universitet. Det var här som den mörka skönheten Carmen jobbade och med flinka fingrar rullade cigarrer, hon som sedan blev huvudpersonen i operan Carmen.

Isla de la Cartuja – är en ö som ligger i Guadalquivirfloden där världsutställningen 1992 hölls. Numera finns det en tema- och nöjespark här, Isla Mágica.

Aire de Sevilla – här kan man koppla av med arabiskt bad och massage.

[mapsmarker marker=”69″]

 

Flamenco

I Andalusien tar man flamenco på allvar och Sevilla är flamencomusikens huvudstad. Flamenco är en spansk konstform med sång, musik och dans. Man vet inte riktigt var den har sitt ursprung men det finns influenser från många olika håll, ofta längs med Medelhavets stränder. Falmenco har också en stark koppling till romerna. Det finns olika sorters flamenco till exempel fandango, soleares, zapateado och alegrías. Sångerna som ofta visar starka känslor, framförs med musik och handklapp. Det finns även vissa sånger som är helt a cappella. Till musiken dansas en mycket komplicerad dans där dansaren med rörelser och kroppshållning visar känslorna som beskrivs i sången. Skoklackar och fotsulor används som rytmikinstrument och skorna har spikar i hälen och under tårna.

Flamencoställen:

La Cabonería – en av de mer kända flamencobarerna där sångare, gitarrist och danserska uppträder utan förstärkare på en minimal scen. Calle Levíes 18.

Los Gallos Tablao Flamenco – flamenco när den är som bäst. Här visas tvåtimmarsshow vid två tillfällen under kvällen, klockan 20 och 22.30. Plaza de Santa Cruz 11.

El Palacio Andaluz, Sala Flamenca – här bjuds det på klassisk spansk musik, flamenco och en uppsättning av ”Carmen”. Uppträdande klockan 19 och 22. Avda. María Auxiliadora 18.

Casa Carmen arte flamencoCasa Carmen visar flera stilar inom dans och musik och har show klockan 23. Calle Marqués de Paradas 30.

Fotboll

För den fotbollsintresserade kan man se en match med Sevilla FC som är Sevillas främsta fotbollsklubb , grundad 1905. Klubben blev spanska mästare 1946 och vann UEFA-cupen 2006 och 2007.

Shopping

Calle Sierpes – gågata och kvarter med små butiker och de stora spanska modekedjor som Mango och Cortefiel samt varuhuset El Corte Inglés. Många hus i kvarteren har vackert kakel med motiv, till exempel i hörnet Calle Sierpes/Calle Rioja.

Stadsdelen Triana på andra sidan floden Guadalquivir är hemvist för kakeltillverkare och flamencodansare. På Calle Antillano Campos och kvarteren runtomkring ligger kakelbutikerna vägg i vägg. Det finns en fin kakelfasadpå Ceramica Santa Ana på Calle San Jorge 31.

Sierpes och Tetuan – två parallellgator där man hittar mängder med butiker som säljer kläder, skor, souvenirer och allting däremellan.

[mapsmarker marker=”4″]

 

Mat och dryck

I Spanien, och speciellt i Andalusien, äter man tapas. Det är ett samlingsnamn för smårätter med influenser från hela Medelhavet. Det finns olika förklaringar till ursprunget men de har det gemensamt att det är smårätter som är snabba, enkla och goda. Det kan vara nästan vad som helst men det vanligaste är skivor med olika sorters ost och skinka, tillagade grönsaker, friterad fisk och skaldjur i marinad. Det kan också vara en skål med oliver eller nötter, eller bara en bit bröd med olivolja och salt. Klassiska tapas är pata negraskinka, spansk tortilla (potatisomelett som serveras kall eller varm), friterade calamares (bläckfisk), pan con tomate (bröd med tomatröra), pimientos de Padrón, chipirones a la plancha, ensaladilla rusa, patatas bravas (pottis med vitlök), gambas al ajillo (räkor i vtilök), boquerones en vinagre, kroketter fyllda med t ex skinka eller kyckling. Ofta beställer man flera stycken och delar med de övriga i sällskapet.

Don Juan – bra och mysig tapasrestaurang. Calle Alemanes, 9.

Vineria San Telmo – god mat från det spanska köket serverad i romantisk och mysig atmosfär. Populärt ställe även för lokalbefolkningen. Paseo Catalina de Ribera 4

Casa Roman lär servera Sevillas bästa skinka. Plaza de los Venerables 1.

Las Columnastapasställe där det är trångt och stimmigt och bartendern noterar inköpen med krita på bardisken. Calle de Rodrigo Caro 1Bar Los Soportales – här är ölen billig. Plaza Salvador

Gaucho – restaurang med god glass.

Hotell Eme är ett av Sevillas finaste hotell. Ta en drink på takterrassen och titta på utsikten. De serverar även god glass. Calle Alemanes 27

Boende

Hostal San Esteban – litet enklare hotell.

Baquer Hotel – enkelt hotell med pool på taket.

El Rey Moro Hotel Boutique Sevilla – trestjärnigt med bra läge och fin miljö

Hotel Amadeus
– trestjärnigt, bra läge

Hotell Besquer – fyrstjärnigt

Hotel Casa 1800 Sevilla – fyrstjärnigt

Alma Sevilla – lyxhotell med gym

Att ta sig dit

Aeropuerto de Sevilla, Sevillas flygplats, är Andalusiens näst största flygplats efter Málaga. Flygplatsen ligger 10 kilometer nordväst om Sevilla och har runt fem miljoner psaagerare per år. Flygplatsen började byggas 1915 och de första kommersiella flygningarna påbörjades 1919. Under spanska inbördeskriget var flygplatsen ankomspunkt för spanska främlingslegionens trupper. På 1940-talet byggdes en tullkontrol för internationell trafik, främst mot Sydamerika, och flygplatsen byggdes till stora delar om. Den byggdes sedan ut och renoverades mellan 1989 och 1992 inför Världsutställningen.Man kan åka buss in till stan alternativt boka en shuttle Seville eller privattransport.

Header image: “32-Puente de Triana, Sevilla.” by Africa Mayi Reyes is licenced under CC BY-ND 2.0
Share the Post:

Related Posts

San Teodoro – Vit sand och turkost vatten

San Teodoro på Sicilien är en trevlig stad på öns östkust. Hit åker italienarna själva gärna på semester och det är en lugn och skön stämning i staden. Under sommaren hålls det marknad varje kväll i centrum då flera gator stängs av för trafik. Under din vistelse här kan du njuta av bad i turkost vatten som påminner om det i karibien, och du kan få många kulinariska läckerheter tillagade på lokala råvaror.

Read More

Binibeca – Charmigt och lugnt på Menorca

Binibeca, lokalt kallad Binibequer, är en populär och lugn semesterort på södra Menorca. Längs en kuststräcka på tre kilometer ligger Binibeca Vell i väster följt av Binibeca Nou och Cala Torret i öster. Längs hela vägen ligger det vita privathus och hyreshus, och under sommaren kan du ta ett litet tåg mellan orterna.

Read More