Puerto de Santiago – Med vandringsleder inom räckhåll

Puerto de Santiago på Teneriffas sydvästra kust har flest soltimmar på ön tack vare passadvindarna som kommer från öster, och som gör att molnen stannar över Teide.  Det är en lugn och trevlig semesterort som har utvecklats från att vara en liten fiskeby. Under åren har byn dock byggts ut och hänger idag mer eller mindre ihop med Los Gigantes och Playa de la Arena, och du kan promenera mellan orterna.  Puerto de Santiago är inte bara perfekt för sol och bad utan är också ett utmärkt val om du vill upptäcka Teneriffa till fots, och det finns många fina leder både nära och längre bort.

Puerto Santiago har en liten strand med mörk lavasand. Stranden ligger i en klippig vik med klart vatten och en del klippor under vattenytan. Den stora stranden Playa de la Arena ligger nere vid hamnen och har också svart lavasand. Stranden har Blå flagg-status. Eftersom vattnet ganska snabbt blir djupt och vågorna kan bli höga är stranden inte så barnvänlig, däremot kan du windsurfa eller dyka.  Bakom stranden finns det restauranger, caféer, barer och små butiker.

Vandring

På Teneriffa kan du hitta många olika vandringsleder i varierande svårighetsgrad, och du kan välja att gå på egen hand eller med guide. För att få veta allt om öns leder, och kunna prova på flera av dem, kan du besöka Tenerife Walking Festival som går av stapeln någon gång under våren varje år. Då kommer vandringsintresserade från hela världen till Puerto de la Cruz för att upptäcka öns fantastiska utbud av vandringsleder.

Öns norra och södra del  skiljer markant åt, och de flesta vandringslederna finner du i norr där landskapet består av subtropiska mossbevuxna lagerskogar, dramatiska berg och bördiga dalar. I söder är landskapet vulkaniskt med en torr, platt, månliknande slätt och stränder med lavasand. Vulkanen Teide är 3718 meter och ligger mitt i Nationalparken Teide, den hade sitt senaste utbrott 1798, och landskapet är ett resultat av utbrottet.

Teide

Nationalparken Teide kan nås via olika vandringsleder, bland annat den som går till vulkanens topp. Det är en svår vandring som går från 1 367 till 3 718 meter. Leden börjar vid Montaña Blanca och efter cirka sex timmar når du den lugna platsen Altavista. Om du är riktigt äventyrlig kan du på förhand skaffa ett tillstånd för att övernatta innan du bestiger den sista sträckan som leder till själva kratern i Teide. Rutten består av både vägar och stigar längs en nio kilometer lång sträcka, och du passerar intressanta platser som Montaña Rajada, Mina de Pómez, Huevos del Teide, Estancia de los Ingleses och Rambleta. På den sista sträckan på Telesforo Bravo går du längs med olika lavafloder för att nå vulkanens krater. Det är viktigt att du har rätt utrustning med dig för denna krävande vandring som till exempel lämpliga och varma kläder och skor samt mat och dryck.

Rambla de Castro

Vandringsleden ligger i Los Realejos på norra Teneriffa och är två kilometer lång utan några större höjdskillnader. Vandringen börjar vid stranden Los Roques och slutar vid Hacienda de Castro, där du kan se minnen från de piratattacker som ägde rum för flera hundra år sedan. Du passerar 1700-talsfästningen San Fernando  och kapellet San Pedro, och du kan se Casona de Castros i La Gordejuela samt platsen där man installerade den första ångmotorn som användes för att hämta vatten på Teneriffa. Leden är enkel och består av både stenunderlag, åkerområden och traditionella vägar, och det går att gå leden åt två håll, men det bästa är att starta vid Hotel Maritim och sluta vid utsiktsplatsen San Pedro, därifrån kan du ta bussen om du inte vill vandra tillbaka.

Barranco de Masca

I kommunen Buenavista del Norte, på nordvästra Teneriffa, ligger ravinen Masca som går genom ett av Kanarieöarnas äldsta områden. Leden är fyra kilometer lång och har en höjdskillnad på 580 meter i oregelbunden terräng vilket gör den svårvandrad. Ravinen är en sträcka av vertikala och mycket tätt stående väggar som slutar vid en liten brygga. Vandringsrutten börjar vid lantgården Masca och leder till en träbro där du korsar flodbädden, sedan fortsätter du på andra sidan till ett område med kanalbevattning och grönsaksodlingar. Vid ravinen slut kan du beundra klipporna Los Gigantes. Du bör ha på dig lämpliga kläder och skor samt ta med dig mat.

Orotavadalen och Teide

Det finns flera mindre vandringar du kan göra i Orotavadalen och kring Teide, och du når dem enklast med bil.

Genom Orotavadalen

Från Aguamansa går du en cirkelvandring genom Valle de Orotavas frodiga grönska upp till Los Organos, klippformationer som liknar orgelpipor. Vandringen på 12,5 kilometer tar cirka 5,5 timmar.

Garachico

Från kuststaden Garachico har du flera vandringar att välja mellan i den kuperade terrängen nära Punta de Teno. Det finns leder på allt från 15 till 19 kilometer och som tar från 5,5 till 6,5 timmar.

Garachico – Teno Alto

Från Garachio går du genom öppen skogsterräng, jordbrukslandskap och raviner för att komma till den lilla byn Teno Alto. Sedan går du vidare över en hög platå och genom ett annorlunda landskap med enorma Euphorbia-plantor. Vid klart väder kan du se över till grannön La Gomera. Vandringen är 13 kilometer och tar cirka 6,5 timmar.

Las Canadas del Teide

Från Parador de las Canadas vid foten av El Teide har du två cirkelvandringsleder att välja mellan, en kort och en mer utmanande. Den korta runt Roques de Garcia är på 6 kilometer och tar cirka 3 timmar att gå, och den svårare upp till den näst högsta toppen på Teneriffa, Guajara, är på 10 kilometer och tar 5 timmar

Las Canadas – El Portillo

Du går genom det speciella Las Canadas, och även här har du flera turer att välja bland, men den vanligaste går från Paradoren till El Portillo längs en välmarkerad stig med fin utsikt.  Vandringen är 16 kilometer och tar 5 timmar.

Utflykter

Los Gigantes – var från början en populär liten semesterort för Teneriffaborna själva, men den har efter hand byggts ut till en medelstor turistort. Trots detta har den ursprungliga delen bevarat sin charm och småstadskänsla  med vita husfasader längs smala, sluttande gränder, ett litet torg och en småbåtshamn, allt omgärdat av palmer och vackra planteringar. Los Gigantes, jättarna, har fått sitt namn efter de 600 meter höga klipporna Los Acantilados de los Gigantes som stupar rakt ner i havet. Du kan ta dig dit över dagen för att titta på de mäktiga klipporna, och vill du komma riktigt nära dem kan du ta en båttur från hamnen. Vid marinan finns det en 100 meter lång sandstrand med finkornig mörk lavasand, men också ett område med havsvattenpooler.

Playa de la Arena – är känt för sina vackra solnedgångar, och norr om orten finns det fina vandringsleder i vacker natur.

Masca – en pittoresk och vacker by i Mascadalen vid foten av Tenobergen. Byns hus ligger och balanserar på klippbranten intill smala bergsryggar och dramatiska klippformationer. Utsikten här är slående, och om du orkar kan du vandra genom dalens lavaruiner och grönska, och efter ett par-tre timmar komma fram till kusten och Mascas lilla vik, som lär ha varit tillhåll för sjörövare. När du väl har kommit ner till Mascas strand, måste du antingen gå eller ta båt tillbaka till Los Gigantes.

Puerto de la Cruz – denna ort ligger på Teneriffas nordkust och var den första turistorten på ön. Det finns en del fina miljöer att se och en av dem är den botaniska trädgården, som är världens äldsta. Bakgrunden är att Puerto de la Cruz var en mellanstation för de plantor som fördes hem från de spanska kolonierna, och där skulle växterna få vänja sig vid klimatet innan de togs till fastlandet. På uppmaning av den spanska kungen Carlos III anlades trädgården 1790 – 91 för det syftet och växter från olika delar av världen planterades.  I den botaniska trädgården finns det växter från Europa, Asien, Afrika och Amerika i den lummiga och skuggiga trdägården.

Mat och dryck

Kanariskt kök består av spanska rätter med influenser från Afrika och Latinamerika samt traditionella kanariska rätter. På Teneriffa tycker man om att äta grytor med fina köttbitar i, rätter som har sitt ursprung i Sydamerika och det spanska fastlandet.

Specialiteter

Gofio har alltid varit en av basvarorna i den kanariska mathållningen och är rostat mjöl av olika sädesslag. Man tror att det var den viktigaste maten Guancherna åt, Teneriffas urbefolkning, och än i dag är det en populär rätt.

Papas arrugadas (skrynklig potatis) är en rätt som man kan hitta överallt.  Den kokas i mycket salt med skalet på och är goda att äta tillsammans med den kanariska såsen mojo, som potatisen doppas i. Det finns olika typer av såser som har olivolja som grund: mojo picón – kryddstark, röd sås; mojo verde –  grön sås som inte är så het samt mojo rojo – sås med paprika, chili och olja.

Andra typiska fiskrätter är till exempel caldereta de pescado (fiskgryta) och sancocho canario (kanarisk gryta), då man lagar en gryta på saltad fisk i kryddig sås

Puchero – ett mellanting av soppa och gryta, som kan innehålla exempelvis saffran, chorizo och potatis.

Bienmesabe – en mycket söt dessert av honung, mandelkräm, ägg och rom. Man kan äta den som den är eller med glass

Ron miel – en söt honungsrom som man dricker efter maten.

Sangria – dryck som är baserad på rödvin, frukt och ibland konjak.

Restauranger

La Pergola, Puerto de Santiago – bra restaurang med internationellt kök. Calle La Hondura, C.C. Marblanco.

The Fishermans Inn, Puerto de Santiago – mysig restaurang med fin utsikt och som serverar fisk och skaldjur samt medelhavsmat. Agustin Leon 31.

El Rincon de Juan Carlos, Los Gigantes – utmärkt restaurang av det lite exklusivare slaget. Serverar spansk och europeisk mat  i form av avsmakningsmenyer. Pasaje Jacaranda 2.

Aqua Restaurant, Los Gigantes – mycket bra restaurang som serverar medelhavsmat och fusion-rätter till fantastisk utsikt över havet. Calle Geranio 16, Royal sun resort.

Boende

Be Live Experience Playa La Arena – fyrstjärnigt hotell nära stranden. Hotellet har utomhuspool,  tennisbana, minigolf och bordtennisbord.

Aparthotel Los Dragos del Sur – trestjärnigt lägenhetshotell nära stranden Playa de la Arena och med utsikt över havet. Hotellet har utomhuspool, gym, bar och resturang.

Att ta sig till Puerto de Santiago

Teneriffa södras flygplats, ”Aeropuerto de Tenerife Sur Reina Sofía” är den största av två flygplatser på ön och som namnet anger tillägnad drottning Sofia av Spanien. Den offentliga busslinjen ”Titsa” erbjuder snabba och billiga transporter till alla delar av ön men det bästa är att boka en shuttle eller en privattransport på Shuttle Direct.

Om Shuttle Direct

Shuttle Direct är ett väletablerat  och välrenommerat transferföretag i Europa  och Nordafrika. Våra duktiga lokala chaufförer ser till att du till ett bra pris, och på ett säker och bekvämt sätt, kan ta dig till och från kryssningsterminalen eller flygplatsen. Förboka din transfer via vår enkla on-line-bokning  och låt oss ta hand om resten!

Share the Post:

Related Posts

San Teodoro – Vit sand och turkost vatten

San Teodoro på Sicilien är en trevlig stad på öns östkust. Hit åker italienarna själva gärna på semester och det är en lugn och skön stämning i staden. Under sommaren hålls det marknad varje kväll i centrum då flera gator stängs av för trafik. Under din vistelse här kan du njuta av bad i turkost vatten som påminner om det i karibien, och du kan få många kulinariska läckerheter tillagade på lokala råvaror.

Read More

Binibeca – Charmigt och lugnt på Menorca

Binibeca, lokalt kallad Binibequer, är en populär och lugn semesterort på södra Menorca. Längs en kuststräcka på tre kilometer ligger Binibeca Vell i väster följt av Binibeca Nou och Cala Torret i öster. Längs hela vägen ligger det vita privathus och hyreshus, och under sommaren kan du ta ett litet tåg mellan orterna.

Read More