Ölüdeniz är Turkiets mest kända badort på den”turkosa kusten” vid Egeiska havet på Turkiets sydvästra kust. Namnet betyder ”dött vatten” efter en vacker lagun med vit sand och azurblått vatten. För bara femton år sedan var Ölüdeniz en relativt okänd stad men numera är den en populär semesterort med många spännande upplevelser.
Turkiet är rikt på historia och kultur tack vare att många olika folkslag bott i landet under olika härskare. Det är främst från de osmanska, anatoliska, oguzturkiska och västerländska kulturerna som arvet finns kvar, men också från slavisk, arabisk, kurdisk, persisk och grekisk kultur. De olika influenserna märks i musik, litteratur och arkitektur. Just arkitekturen har dock påverkats starkt av det västerländska, vilket är särkilt tydligt i huvudstaden Istanbul.
Att se och göra
Ta en tur med glasbottnad båt som för att se livet under havsytan.
Baba Dag – ett 1900 meter högt berg där fallskärmsflygare kastar sig ut från toppen för att sväva ner mot strandpromenaden. Vill man prova kanman hoppa tandemhopp med en instruktör.
Dykning och snorkling är andra populära aktiviteter.
Fjärilsdalen – vid foten av Baba Dag har en rik flora och fauna med framför allt många olika fjärilsarter. Mellan juni och september kan man se många av dessa arter flyga omkring, bland andra Jersey tigern. Detta är ett skyddat område med ekoturism och ingenting får byggas inom områden, men det finns campingområden med toaletter och el, och under sommaren en restaurang.
Spökstaden Kaya Köyu – övergavs av de grekisk-ortodoxa invånarna på 1920-talet och kvar står over 600 taklösa hus. Panayia Pyrgiotissa en kyrka från 1888 med röda takpannor importerade från Marseille. Taksiarhis kyrkan I östra dele av byn restaurerades 1910 och har en vacker gård belagd med svart-vit mosaik.
Hisaronu – liten stad som ligger 4 km upp i bergen.
Fethiye – kustens huvudort 2 km från Ölüdeniz. Här finns basarer, konditorier, shoppinggator restauranger och en myllrande småbåtshamn. Sådant som kan vara värt att köpa är lädervaror, mattor, smycken, solglasögon och klockkopior. Klippgravarna i Fethiye – under antiken kallades staden Telmessos och det finns klippgravar, lykiska sarkofager, en borg och en romersk teater från den tiden.
Hamam, turkiskt bad – är en traditionell ångbastu som härstammar från koranens krav på renlighet. Vanligtvis, med vissa undantag, ingår följande moment i ett badpass.
Man byter sina kläder mot en rutig tyghandduk, en ”pestemal”, och ett par tofflor. Därefter duschar man och går in i en traditionell bastu och sedan vidare till en ångbastu. Det är väldigt fuktigt inne i ångbastun och det kan vara lite tungt att andas. Sedan är det dags för själva behandlingen i marmorrummet där man liggandes på en marmorbänk blir skrubbad med en speciell handske. Efter att kroppen sköljts av upprepas skrubbningen för att göra huden ren. Det hela avslutas med en oljemassage för att mjuka upp leder och muskler. Behandlingen tar cirka en timme.
Magdans – är Turkiets traditionella dans som visas i formella uppträdanden på restauranger och nattklubbar, men framför allt dansas vid högtider som bröllop och fester. Magdansen har funnit i flera 1000 år och Turkiets variant kallas för ”gobek dans”där dansöserna använder ”zils”, små fingercymbaler. Det finns flera olika folkdanser i Turkiet och beroende på i vilken del av landet man befinner sig har danserna olika karkatär, men alla berättar en historia. Genom att danserna utvecklas hela tiden består de och är en del av traditionen.
[mapsmarker marker=”57″]
Mat och dryck
Det turkiska köket är en blandning av mat från medelhavsområdet och mellanöstern.
Meze – inleder ofta måltiden och består av smårätter som till exempel:
Tjadjik – yoghurt blandning på, yoghurt, dill, salt och vitlök.
Börek – en liten smördegsrulle fylld med kryddor och getost.
Ezmer – en stark tomatblandning gjord på hackade tomater, chili och lök.
Saksuka – en blandning gjord på champinjoner, paprika, tomatsås och vitlök.
Rätterna serveras med det stenugnsbakade bröddet ”lavas” som man doppar i de olika rörorna.
Kebab – är Turkiets nationalrätt och skiljer sig från den vi har i Sverige. Det finns flera olika sorters kebab och varje region har sin variant.
Döner kebab – liknar den svenska med strimlor av lamm-, kyckling- eller oxkött som pressats samman med hjälp av fett, och läggs över ett bröd tillsammans med kryddor, lök och sallad, och som sedan rullas ihop till en rulle.
Iskender kebab – har fått sitt namn efter Alexander den store. Liknar Döner kebab men serveras på tallrik med köttet på en bädd av tärningsskuret bröd som toppas med tomatsås och yoghurt.
Adana kebab – starkt kryddat oxkött som grillas på spett och serveras med grillad tomat eller paprika.
Sis kebab – stora bitar grillat lamm-, ox- och kycklingkött på spett varvat med tomat, paprika eller grönpeppar.
Patlican kebab – aubergine kebab, Spett med aubergine och kött som grillats.
Sharwarma kebab – grillat kyckling- eller lammkött skuret i småbitar, serveras med sallad i pitabröd.
Adana kebab – kryddstarka färsrullar av kalv och lamm som grillas.
Restauranger
Tequila Bar and Restaurant – god mat och goda drinkar. Marcan beach hotel.
Olive Garden Kabak – mat från Medelhavet så som fisk och skaldjur, men även lokal turkisk och vegetarisk mat. Kabak Sokak.
Oludeniz The Blue Star Restaurant – turkisk god mat. Belcekiz Mevki.
Oludeniz Captain Hooks Fish Restaurant – fisk och skaldjur.
[mapsmarker marker=”56″]
Att ta sig dit
Dalamans flygplats ligger ungefär 1 1/2 tim. med buss från Ölüdeniz. Det finns inte tåg och buss för att komma till Ölüdeniz men man kan boka en shuttle eller privattransport.