Neapel är kanske mest känd för att vara det ställe där pizzan skapades, men också för den fantastiska utsikten över Neapelbukten med öarna Capri, Ischia och Procida, och den ståtliga vulkanen Vesuvius.Det är konstrasternas stad med pampiga byggnader, trånga gränder med tvättlinorna uppspända, vacker och ruffig och med härliga dofter från pizza och bröd blandat med stank från sopor. Det är en spännande stad, men också lite farlig med tanke på Gomorran, maffian, som gör sig påminnd då och då, så var på din vakt.
Neapel är den italienska regionen Kampaniens huvudstad och huvudort i provinsen Napoli. Det är den tredje största staden i Italien efter Rom och Milano. Neapel har landets äldsta tunnelbana.
Det var turkiska och grekiska handelsmän som grundade staden för 3000 år sedan under namnet Partenope. Så småningom ändrades namnet till Palepolis, den gamla staden, för att 475 f.Kr. ändras igen till Neapolis, den nya staden. Under åren hade staden periodvis utländskt styre vilket gjorde att den utvecklades och växte och så småningom blev huvudstad i Bägge Sicilierna, det viktigaste kungariket innan Italien enades 1861. Det var Bourbonerna som regerade över kungariket och uppförde många byggnader, bland annat ett stort palats i Caserta.
Neapels är med på UNESCO:s världsarvslista genom praktfulla palats och livliga arbetarklassområden i den historiska delen av staden.
Se och göra
Palazzo Reale – är det palats där Neapels spansk-franska kungahus, Bourbonerna, bodde från 1735 till 1861. Man når det genom en trappa från strandpromenaden.
Piazza del Plebiscito – ligger framför palatset och här brukar politiker hålla sina torgmöten och valkampanjer.
Cristo Velato i Cappella Sansevero – är ett konstverk i kapellet vid Piazza San Domenico Maggiore uppfört av skulptören Antonio Corradini. Kapellet byggdes som både kyrka och frimurartempel av prinsen Raimondo Di Sangro av Sansevero i mitten av 1700-talet. I källaren kan man se exempel på prinsens anatomiska experiment.
Museo Nazionale di Capodimonte – är både ett slott och ett museum med mästerverk av bland andra Tiziano, Botticelli, Perugino och Rafael.
Castel Nuovo – är ett medeltida slott 1279, och var på den tiden en mötesplats för konstnärer och författare. Personer som kunde ses här var bland andra Giotto, Petrarca och Boccaccio.
Castel dell’Ovo – betyder ”äggslottet” efter den romerska poeten Vergilius som sägs ha använt ett magiskt ägg för att förstärka slottets väggar. Fästningen är från 1100-talet.
Santa Chiara-kyrkan – är en provencalsk-gotisk kyrka från 1300-talet. Här finns också ett arkeologiskt museum och ett kloster.
San Gregorio Armeno-kyrkan – är ett fint exempel på napolitansk barockkonst med vackra fresker och förgyllda tak samt ett kloster med blommande apelsinträd.
Gesù Nuovo-kyrkan – ligger på Piazza del Gesù Nuovo och har en enastående interiör med marmor och mosaikprydda altare med halvädelstenar såsom agater, ametister och lapis lazuli.
Duomo di Napoli – en romersk-katolska katedral där Neapels skyddshelgons, San Gennaro, reliker finns. Kyrkan är den största i södra Italien och säte för stadens ärkebiskop.
Palazzo Reale – är det kungliga slott där de spanska vicekungarna bodde. I parken kan man se alléer, sällsynta växter, statyer och hemliga trädgårdar. Inom slottsområdet ligger också San Carlo-teatern och Neapels nationella bibliotek.
Museo Cappella Sansevero – på museet kan man beskåda Giuseppe Sanmartinos berömda Veiled Christ gjord 1753.
Teatro di San Carlo – är en teater byggd 1737 och som tack vare flera restaureringar fortfarande är i bruk.
San Gregorio Armeno – är julkrubbans gata, här säljs figurer och allt anna som hör krubban till.
Saint Giovanni in Carbonara – kyrka med många vackra skulpturer och freskomålningar.
Bourbon Tunnel – är en 500 meter lång underjordisk tunnel som byggdes 1853 av Ferdinand II av Bourbon som en flyktväg från slottet, men arbetet blev aldrig färdigställt. Under andra världskriget användes tunneln som militärsjukhus, och man kan se rester från den tiden.
Fontanelle begravningsplats – är en gammal begravningsplats i Rione Sanità-distriktet. Här kan man se miljontals skelettdelar från de människor som inte hade råd med en gravplats under pesten 1656 och koleraepidemin 1837.
Utlfykter
Vesuvius – ligger 10 km sydöst om Neapel, och är 1 277 meter högt. Vulkanen, en stratovulkan, är fortfarande aktiv och hade sitt senaste utbrott 1944. Det mest kända utbrottet var det år 79 e.Kr. som ödelade städerna Pompeji, Herculaneum och Stabiae och förstörde flera andra städer inom en radie av 12 kilometer. På bergets nordliga sluttning ligger Vesuviusobservatoriet där man förösker förutsäga nästa vulkanutbrott. I dag är området kring vulkanen en nationalpark och man kan klättra upp till toppen av vulkanen för att beundra utsikten över Neapelbukten. Kratern har en diameter på 500 meter och är omkring 300 meter djup, från marken stiger det ånga av värmen under ytan.
Pompeji – är den mest kända av de städer som begravdes under aska vid utbrottet 79 e.Kr. Staden var försvunnen under 1500 år men har idag grävts fram och är ett museum listat som världsarv. Här kan man följa hur romarna levde sitt dagliga liv på den tiden och det känns som om tiden har stått stilla. Man kan se bageriet med brödet som bagaren aldrig hann ta ut ur ugnen, hur värdshusen såg ut med vackra marmordiskar, stadens bordell Lupanare med olika erotiska fresker och i den tragiske poetens hus finns den berömda mosaiken ”Cave canem”, varning för hunden. Tack vare värmen och askan har skelett av människor och djur samt hushållsartiklar bevarats. Det finns dokumenterat vad antikens människor åt och drack, och de druvor man gör vin på idag är desamma som för 2000 år sedan. Det tar tid att gå runt i denna ruinstad, så avsätt en dag.
Herculaneum – var den mindre hamnstaden som också begravdes under vulkanutbrottet. Människor försökte fly sjövägen men misslyckades och blev begravda i ett 20 meter tjock täcke av aska med slam från havet, som packades ihop till tuffsten. På grunda av det har det varit svårare att göra utgrävningar här än i Pompeji, men i gengäld har man funnit andra sorters föremål, till exempel trä, textilier och livsmedel som olivolja, honung, säd och vin. Villa dei Papiri är ett vackert hus som man tror tillhörde Caesars svärfar Lucius Calpurnius Piso. Där har man funnit upp emot 1.000 bevarade papyrusrullar på grekiska och latin, och de finns idag på Nationalbiblioteket i Neapel. Huset är numera öppet för allmänheten.
[mapsmarker marker=”28″]
Mat
Pizzan är starkt förknippad med Neapel, där den pizza vi känner till idag föddes, men dess ursprung, en platt bulle, har rötter långt tillbaka i tiden i olika länder kring Medelhavet. Redan på 1600-talet bakades det pizzor i Neapel, men då med bara ost, pizza bianci. När tomaterna på 1700-talet blev vanliga i det italienska köket föddes den ”riktiga” pizzan. Under 1700- och 1800-talen var det fattigmanskost och de såldes på Neapels gator av pojkar som jobbade på pizzeriorna.
1780 grundades pizzerian ”Pietro e basta Così” av Pietro Colicchio och det var där arbetade en känd pizzabagare, Rafaelle Esposito. 1889 var Drottning Margherita och hennes make Umberto på besök i Neapel och hon blev nyfiken på pizza som alla åt. Hon blev så förtjust i det att hon anställde Rafaelle Esposito som sin en egen pizzabagare, som till hennes ära lät skapa en speciell pizza, Margherita. Den skulle representera den italienska flaggans färger genom att vara toppad med tomater, mozzarella och färsk basilika. Pizzerian finns kvar än idag men nu under namnet Pizzeria Brandi på Salita S. Anna di Palazzo i Neapel.
Babà – en rom- eller limoncelloindränkt minisockerkaka.
Sfogliatelle – smördeskaka med olika fyllningar, som till exempel mandelmassa, apelsinricotta eller kanderade citronskal.
Restauranger och caféer i Neapel
L’Antica Pizzeria da Michele – är en annan känd pizzeria, där Julia Roberts åt sin pizza i filmen ”Eat, Pray, Love”. Via Cesare Sersale, 1-3.
Lombardi a Santa Chiara – har också god pizza. Via Benedetto Croce, 59.
La Bersagliera – är en av Neapels mest anrika restauranger. Santa Lucias hamn.
Da Dora – bra fiskrestaurang i en smal gränd. Via Palasciano 28.
Si è aperto il Manicomio – genuin trattoria som ligger i en vinbutik. Hörnet av Via dei Tribunali och Via San Gregorio Armeno.
Ristorante Ciro – restaurang precis vid vid foten av Castel dell’Ovo. Här äter man fiskförrätt, nudlar med musslor och zucchini, risotto med fisk.
Ristorante Amici Miei – traditionell napolitansk meny med lamm, fläsk eller gås.
La Taverna Del Buongustaio – enkel och god mat i en liten lokal. Servitören berättar om dagens specialerbjudanden eftersom det inte finns någon meny.
Friggitoria Vomero – snabbmatställe som har serverat friterad mat och snacks sedan 1938, lär vara ett måste i Neapel. Ligger i den historiska delen av staden.
Gambrinus – ett av stadens äldsta kaféer. Piazza del Plebiscito.
Moccia – kafé med napolitanska bakverk. I området San Pasquale a Chiaia.
Pintauro – kända för sin sfogliatella.
Pasticceria Attanasio – ett av de mest kända bagerierna i Neapel.
[mapsmarker marker=”101″]
Boende
Decumani Hotel De Charme – trestjärnigt hotell i gammal italiensk stil
Palazzo Alabardieri – fyrstjärnigt hotell i klassisk italiensk stil
Culture Hotel Centro Storico – fyrstjärnigt i modern stil
Romeo Hotel – femstjärnigt hotell i modern stil
Att ta sig dit
Flygplatsen i Neapel heter Naples Capodichino Airport och ligger 7 km nordost om centrum. Man kan åka flygbuss in till stan eller boka en shuttle eller privattransport.