Dofter från pizza och bröd fyller luften i Neapel, och vill du uppleva något av det bästa Italien har att erbjuda i matväg har du kommit rätt. Neapel är känt för sin mattradition och den goda maten har rötter långt tillbaka. Här kan du njuta av pizza, pasta och delikatesser till goda viner.
Neapel , som är den tredje största staden i Italien efter Rom och Milano, sjuder av liv och rörelse, vesporna susar fram, barnen spelar fotboll och det är ett myller av människor på gatorna. Men det är också konstrasternas stad. Här kan du uppleva allt från pampiga byggnader till trånga gränder där tvättlinorna är uppspända mellan husen och det underjordiska Neapel. Detta är anledningen till att Neapel står med på UNESCO:s världsarvslista. Det är en spännande stad, men tyvärr inte helt säker. Camorran, maffian, är ständigt närvarande, så var uppmärksam på var du befinner dig.
Se och göra
Mercato di Porta Nolana Piazza Mercato – marknad där du kan köpa allt från skor till grönsaker. Missa inte fiskmarknaden. 80133 Napol.
Via Toledo – affärsgata i de spanska kvarteren, Quartieri Spagnoli, som är det genuina, fattiga Neapel. Här bör du vara lite på din vakt och gå hem innan mörkrets inbrott.
Via de Mille – lyxig affärsgata.
San Gregorio Armeno –julkrubbans gata, här säljs figurer och allt annat som hör krubban till.
Museo Nazionale di Capodimonte –slott och museum med mästerverk av bland andra Tiziano, Botticelli, Perugino och Rafael.
Santa Chiara-kyrkan – provencalsk-gotisk kyrka från 1300-talet. Här finns också ett arkeologiskt museum och ett kloster.
San Gregorio Armeno-kyrkan –fint exempel på napolitansk barockkonst med vackra fresker och förgyllda tak samt ett kloster med blommande apelsinträd.
Gesù Nuovo-kyrkan – ligger på Piazza del Gesù Nuovo och har en enastående interiör med marmor och mosaikprydda altare med halvädelstenar såsom agater, ametister och lapis lazuli.
Duomo di Napoli – romersk-katolsk katedral där Neapels skyddshelgons, San Gennaro, reliker finns. Kyrkan är den största i södra Italien och säte för stadens ärkebiskop.
Palazzo Reale –det kungliga slott där de spanska vicekungarna bodde. I parken kan du se alléer, sällsynta växter, statyer och hemliga trädgårdar. Inom slottsområdet ligger också San Carlo-teatern och Neapels nationella bibliotek.
Museo Cappella Sansevero – på museet kan du beskåda Giuseppe Sanmartinos berömda Veiled Christ gjord 1753.
Saint Giovanni in Carbonara – kyrka med många vackra skulpturer och freskomålningar.
Utlfykter
Vesuvius – vulkanbergetligger 1 mil sydöst om Neapel, och är 1 277 meter högt. Vulkanen, en stratovulkan, är fortfarande aktiv och hade sitt senaste utbrott 1944. Det mest kända utbrottet var det år 79 e.Kr. som ödelade städerna Pompeji, Herculaneum och Stabiae och förstörde flera andra städer inom en radie av 12 kilometer. På bergets nordliga sluttning ligger Vesuviusobservatoriet där man förösker förutsäga nästa vulkanutbrott. I dag är området kring vulkanen en nationalpark och du kan klättra upp till toppen av vulkanen för att beundra utsikten över Neapelbukten. Kratern har en diameter på 500 meter och är omkring 300 meter djup, från marken stiger det ånga av värmen under ytan.
Pompeji – är den mest kända av de städer som begravdes under aska vid utbrottet 79 e.Kr. Staden var försvunnen under 1500 år men har idag grävts fram och är ett museum listat som världsarv. Här kan du följa hur romarna levde sitt dagliga liv på den tiden, och det känns som om tiden har stått stilla. Du kan se bageriet med brödet som bagaren aldrig hann ta ut ur ugnen, hur värdshusen såg ut med vackra marmordiskar, stadens bordell Lupanare med olika erotiska fresker och i den tragiske poetens hus finns den berömda mosaiken ”Cave canem”, varning för hunden. Tack vare värmen och askan har skelett av människor och djur samt hushållsartiklar bevarats. Det finns dokumenterat vad antikens människor åt och drack, och de druvor man gör vin på idag är desamma som för 2000 år sedan. Det tar tid att gå runt i denna ruinstad, så avsätt en dag.
Herculaneum – var den mindre hamnstaden som också begravdes under vulkanutbrottet. Människor försökte fly sjövägen men misslyckades och blev begravda i ett 20 meter tjock täcke av aska med slam från havet, som packades ihop till tuffsten. På grunda av det har det varit svårare att göra utgrävningar här än i Pompeji, men i gengäld har man funnit andra sorters föremål, till exempel trä, textilier och livsmedel som olivolja, honung, säd och vin. Villa dei Papiri är ett vackert hus som man tror tillhörde Caesars svärfar Lucius Calpurnius Piso. Där har man funnit upp emot 1.000 bevarade papyrusrullar på grekiska och latin, och de finns idag på Nationalbiblioteket i Neapel. Huset är numera öppet för allmänheten.
Mat och dryck
Det Napolitanska köket är i grunden ett enkelt bondkök med få råvaror. Matkulturen är speciell genom att den har påverkats av olika kulturers dominans och råvarorna är fina och smakrika tack vare den bördiga jorden. Det äts olika sorters pasta med färsk tomatsås, köttfärssås eller fisk, skaldjur, mozarella, många olika sötsaker och självklart pizza.
Neapel anses vara pizzans födelseort även om ursprunget, en platt bulle, har rötter långt tillbaka i tiden i olika länder kring Medelhavet, och i Pompei har man hittat pizzaugnar. Redan på 1600-talet bakades det pizzor i Neapel, men då med bara ost, pizza bianci. När tomaterna på 1700-talet blev vanliga i det italienska köket föddes den ”riktiga” pizzan. Under 1700- och 1800-talen var det fattigmanskost och de såldes på Neapels gator av pojkar som jobbade på pizzeriorna. 1780 grundades pizzerian ”Pietro e basta Così” av Pietro Colicchio och där arbetade den kände pizzabagaren Rafaelle Esposito. 1889 var Drottning Margherita och hennes make Umberto på besök i Neapel och hon blev nyfiken på pizza som alla åt. Hon blev så förtjust i det att hon anställde Rafaelle Esposito som sin en egen pizzabagare, som till hennes ära lät skapa en speciell pizza, Margherita. Den skulle representera den italienska flaggans färger genom att vara toppad med tomater, mozzarella och färsk basilika. Pizzerian finns kvar än idag men nu under namnet Pizzeria Brandi på Salita S. Anna di Palazzo i Neapel.
Den napolitanska pizzan har utsetts till världsarv och är förknippad med en rad regler för att vara en äkta pizza från Neapel. 1984 skrevs ett dokument som sammanfattar de grundläggande reglerna som måste följas för att en pizza ska få kallas för enVera Pizza Napoletana, och det finns en organsiation som arbetar med att försvara traditionen och skydda pizzans unika egenskaper, Associazione Verace Pizza Napoletana.
Pizzabagarna delas upp i tre klasser: ”bagare”, ”pizzaiuolo” samt ”mästarpizzaiuolo”, och yrket går i arv från far till son.
Det krävs bara fyra ingredienser, men de måsta vara av bästa kvalitet – mjöl, vatten, salt och jäst.
En napolitansk pizza är rund och inte mer än 35 centimeter i diameter, har en hög kant samt ska vara mjuk och elastisk för att kunna vikas och ätas med händerna. De urspurngliga sorterna är Marinara med tomat, olivolja, oregano och vitlök och Margherita med tomat, olivolja, mozzarella och basilika.
Restauranger
Det finns ett enorm utbud av restguranger och pizzerior i Neapel så du kan välja och vraka och hitta dina egna favoritställen.
Pizzeria Port’Alba – världens äldsta pizzeria från 1830.
Pizzeria Da Michele – liten oansenlig pizzeria som har drivits av samma familj sedan 1800-talet. Här serveras bara Margherita och Marinara men de är utsökta och kön ringlar lång utanför restaurangen.
Pizzeria 50 Kalò – här serveras utsökta piizzor, både traditinella och mer udda, somtill exempel friterad Calzone.
L’Antica Pizzeria da Michele – känd pizzeria där Julia Roberts åt i filmen ”Eat, Pray, Love”. Via Cesare Sersale, 1-3.
Gino Sorbillo – pizzeria som finns på flera adresser i staden och som serverar gda pizzor. Via Tribunale, Via Partenope 1 mfl.
Antica Latteria – liten restaurang som serverar goda pastarätter. Chiaia området.
George´s of Grand Hotel Parker´s– restaurangen på Grand Hotel där du har en fantastisk utsikt över staden och kan njuta av god mat och fin service.
Caseari Cautero – charmigt litet ställe som serverar viner och lokala charkuterier av högsta kvalitet. Piazzetta Pontecorvo Napoli.
Ciro a Mergellina – historisk trattoria där det serveras traditionell napolitansk mat. Via Santa Brigida 71/73.
Två små kiosker varav den ena serverar vin och italienska delikatesser och den andra vin och hemlagade rätter. Kioskerna driva av far och son. Piazzetta Pontecorvo.
De Nennella – restaurang i Quartieri Spagnoli. Här är det en upplevesle att äta lunch med napolitanarna, det är högt tempo, högljutt och livligt. Maten är genuin och god, och det är alltid fullsatt.
La Bersagliera – är en av Neapels mest anrika restauranger. Santa Lucias hamn.
Da Dora – bra fiskrestaurang i en smal gränd. Via Palasciano 28.
Si è aperto il Manicomio – genuin trattoria som ligger i en vinbutik. Hörnet av Via dei Tribunali och Via San Gregorio Armeno.
Ristorante Ciro – restaurang precis vid vid foten av Castel dell’Ovo. Här äter man fiskförrätt, nudlar med musslor och zucchini, risotto med fisk.
Ristorante Amici Miei – traditionell napolitansk meny med lamm, fläsk eller gås.
La Taverna Del Buongustaio – enkel och god mat i en liten lokal. Servitören berättar om dagens specialerbjudanden eftersom det inte finns någon meny.
Friggitoria Vomero – snabbmatställe som har serverat friterad mat och snacks sedan 1938, lär vara ett måste i Neapel. Ligger i den historiska delen av staden.
Kaféer
Gambrinus – ett av stadens äldsta kaféer. Piazza del Plebiscito.
Moccia – kafé med napolitanska bakverk. I området San Pasquale a Chiaia.
Pintauro – bageri med klassiska bakverk som är känt för sin smördesgbakelse Sfogliatelle av hösta klass. Via Toledo, 275.
Pasticceria Attanasio – ett av de mest kända bagerierna i Neapel.
Boende
Grand Hotel Vesuvio – femstjärnigt hotell vid havet. Hotellet har inomhuspool, fitnesscenter, hälsoavdelning, bubbelbad, bastu, ångbad och restaurang.
Palazzo Alabardieri – fyrstjärnigt hotell inrymt i ett gammalt kloster. Hotellet har en bar.
Hotel Piazza Bellini – trestjärnigt hotell i en 1500-talsbyggnad i Neapels historiska centrum. Hotellet har en charmig innergård, med statyer, soffor och fåtöljer.
Att ta sig till Neapel
Flygplatsen i Neapel heter Naples Capodichino Airport och ligger sju kilometer nordost om centrum. Du kan åka flygbuss in till stan men det bästa är att boka en shuttle eller privattransport på Shuttle Direct.
Om Shuttle Direct
Shuttle Direct är det mest väletablerade och välrenommerade företaget som erbjuder transfer i Europa och Nordafrika. Våra duktiga lokala chaufförer ser till att du till ett bra pris, och på ett säker och bekvämt sätt, kan ta dig till och från kryssningsterminalen eller flygplatsen. Förboka din transfer via vår enkla on-line-bokning och låt oss ta hand om resten!