Marmaris – En blandning av strandliv och kulturupplevelser

Marmaris är en vacker gammal stad som ursprungligen var en liten fiskeby, men under åren har den utvecklats till en av Turkiets populäraste badort längs den Turkiska rivieran vid Egeiska havet. Den ligger fint mellan höga berg klädda med tallskog, och det glittrande, blå havet med fina stränder. Utanför kusten ligger det små öar som bildar en skärgård som gjord för segling till små mysiga vikar och trevliga marinor. Men det finns också många andra aktiviteter att ägna sig åt med allt från bad och vattensporter till utflykter, restaurangbesök och nattliv.

Marmaris är en vacker gammal stad som ursprungligen var en liten fiskeby, men under åren har den utvecklats till en av Turkiets populäraste badort längs den Turkiska rivieran vid Egeiska havet. Den ligger fint mellan höga berg klädda med tallskog, och det glittrande, blå havet med fina stränder. Utanför kusten ligger det små öar som bildar en skärgård som gjord för segling till små mysiga vikar och trevliga marinor. Men det finns också många andra aktiviteter att ägna sig åt med allt från bad och vattensporter till utflykter, restaurangbesök och nattliv.

Marmaris marina Netsel anses vara en av Turkiets största och lyxigaste, och här kan du se allt från småbåtar och de traditionella Gületbåtarna  till stora motor- och segelbåtar. Från marinan utgår den eleganta och bilfria 10 kilometer långa strandpromenaden med resturanger och barer som liksom stranden löper ända bort till charmiga Icmeler.

Inne i själva byn kan du promenera längs smala gränder med färgglada hus som klättrar uppför sluttningarna. Det finns gott om butiker och basarer där du kan köpa mattor, läder och smycken . Både restaurang- och klubbutbudet är stort och du kan roa dig hela kvällen.

På en kulle ovanför staden ligger sultanen Süleymans medeltidsborg från den osmanska tiden. I fortet kan du se olika föremål oxh njuta av den härliga utsikten.

Genom att Marmaris ligger skyddadat mellan öar och bergskedjor är det varmt under större delen av året med 10-15 grader på vintern och uppåt 35 grader under sommarmånaderna.

Marmaris

Stränder och bad

De långa stränderna består mestadels av grus, grovkornig sand eller klappersten, så vill du ha sand måste du åka en bit. Du kan också ta en båt utmed kusten för att upptäcka vikar som bara går att nå från vattnet eller någon av alla öarna längs kusten, och kanske ta en tur till Rhodos.  Du måste också passa på att bada turkiskt bad, hamam, under din vistelse.

Marmaris Beachfront – långsmal strand vid byn med nära till barer och restauranger.

Turnc – stor 500 meter lång strand som ligger en bit bort och har flera restauranger. Du tar dig enklast dit med taxi eller båt.

Sedir Adasi – sandstrand på en liten öde ö i Gökovabukten.  Enligt myten ska Marcus Antonius ha anlagt sandstranden för att få vara i fred med Kleopatra. Innan du lämnar ön måste du duscha för att sanden ska stanna kvar där. Du når stranden med olika båtutflykter. 

Olundiz och Iztusu – vackra stränder vid Olundizlagunen omgiven av en fantastisk natur.  Iztusu är nästan obesökt och du kan njuta av det härliga vattnet i lugn och ro. Du kommer dit med bussen till Dalyan och därifrån vidare med badbåt.

Kumlubuk – stenbelagd strand med djupturkost vatten. Du kommer dit med taxibåt från Icmeler.

Aqua Dream Park – vattenpark.

Atlantis waterpark – vattenland med rutschkanor och bassänger.

Armutalan hamam – stort turkiskt badhus i tre våningar med  finsk bastu, jacuzzis, massage och hamam.

Utflykter

Icmeler – lugn liten stad cirka sju kilometer från Marmaris. Bukten där staden ligger är omgiven av berg, och genom själva centrum går det en kanal som kantas av butiker och restauranger. Icemer har en härlig sandstrand och du kan promenera längs den ända bort ill Marmaris.

Efesos – 2000 år gammal romarstad och en av världens första storstäder. Bland stadens ruiner kan du se stadshuset, biblioteket, teatern, badhuset, de forntida toaletterna samt artemistemplet som räknas som ett av antikens sju underverk.

Pamukkale, Bomullspalatset – naturfenomen bestående av kalkstensklippor i formade avsatser. Namnet Bomullspalatset kommer av att klipporna är vita och ser ut som bomull eftersom det kalkrika vattnet från underjorden rinner över klipporna och gör dem vita. I närheten ligger det thermalbad, bland annat Kleopatras bassäng, där hon sägs ha badat för över 2000 år sedan.   Pamukkale står med på Unescos världsarvslista.

Hierapolis – ett område i närheten av Pamukkale som antas ha varit bebott sedan cirka 4500 f. Kr. Idag är det en ruinstad men det finns lämningar av bland annat en stor amfiteater och en begravningsplats. I Hierapolis ligger grottan Plutonion som ansågs släppa ut farliga ämnen. Både Pamukkale och Hierapolis står sedan 1988 med på  Unescos världsarvslista och blev senare även naturreservat.

Fethiye –  stad som ligger på ruinerna av den antika lykiska staden Telemessos. Här finns det flera antika lämningar som en stensarkofag från 400-talet f Kr., en amfiteater samt de sirligt uthuggna klippgravarna från den lykiska tiden.  Fethiye brukar kallas Turkiets St Tropez. 

Dans och musik

Turkisk musik och dans har en lång tradition och historia. Danserna skiljer sig åt mellan de olika regionerna,  och i vilka sammanhang de dansas. Exempel på danser är: Halay som är en ringdans för män och kvinnor; Cepikli är en bröllopsdans för män och kvinnor; Siksara dansas i led av män och kvinnor; Magdansen är ett samlingsnamn för en dans från hela mellanöstern och Nordafrika, men den skiljer sig åt i stil och karaktär beroende på var den dansas.

Mat och dryck

Turkisk mat är en blandning av smaker från mellanöstern och medelhavsregionen och skapar ett unikt kök. Den turkiska måltiden inleds oftast med meze, smårätter, som serveras med det stenugnsbakade brödet ”lavas”. Huvudrätten kan bestå av grillade kötträtter, fisk, grytor och färsrätter. Man äter inte fläskkött i Turkiet eftersom det är ett muslimskt land.

Te och kaffe har en speciell plats i det turkiska livet. Te är något av en nationaldryck och dricks ofta som måltidsdryck, men också under hela dagen. Besöker du en butik blir du ofta bjuden på ett glas te under köpprocessen.

Det turkiska kaffet är starkt och smakrikt och bryggs på väldigt finmalet kaffe av speciella lättrostade och söta bönor. Kaffet tillagas i en Ibrik där man först lägger i socker och sedan fyller på med vatten, sist läger man i det malda kaffet. Ibriken värms sedan upp och när kaffet börjar skumma rör man runt skummet ett par gånger och tar sedan bort det. När man dricker turkiskt kaffe ligger sumpen kvar i botten på koppen. Kaffe introducerades i Sverige av Karl XII som tog med sig kaffebönor hem från Turkiet.

Specialiteter:

Tjadjik – yoghurtblandning med dill, salt och vitlök.

Börek – liten smördegsrulle fylld med kryddor och getost.

Ezmer – stark tomatblandning på hackade tomater, chili och lök.

Saksuka – en blandning på champinjoner, paprika, tomatsås och vitlök.

Köfte – turkisk köttbulle av lammfärs

Casserole – traditionell turkisk gryta bestående av kyckling, skaldjur eller nötkött i en kryddad stuvning med grönsaker.

Imam bayaldi, ”då prästen svimmade” – ugnsgratinerad aubergine fylld med tomater och lök.

Dolma  vinblad med olika fyllningar. En variant Yaprak dolmas som är små vindolmar fyllda med ris och kött. Dessa dolmar är ursprunget till våra kåldolmar som Karl XII och hans karoliner förde med sig från Turkiet.

Guveç – bitar av lamm eller kyckling som blandas med lök, vitlök, tomater, aubergine och ost i en lergryta.

Gözleme – tunnt bröd som fylls med olika ingredienser.

Lahmacun turkisk variant på pizza.

Kadin göbegi –  en slags nötkaka som kallas för ”kvinnonavel”.

Baklava tunna lager av frasig deg, fyllda med valnötter, pistagenötter eller mandlar dränkta i söt sirap.

Kadayif – tunna, söta makaroner som äts med den tjocka krämen kaymak.

Helva – krossade sesamfrön blandade med sirap. 

Restauranger

I Marmaris hamn finns det gott om ställen som serverar god mat, och på många ställen kan du äta riktig turkisk husmanskost.

Apple Bar  – restaurang som serverar brittisk och turkisk mat i stora portioner till bra priser.  Halici Tatil Koyu Sok  Siteler.

Samdan Restaurant – bra restaurang med en varierad meny och bra priser. 64 Kenan Evren Bulvari  Siteler.

Portofino restaurant – restaurang som serverar god brittisk och turkisk mat. Uzunyalı mevki 228.sok.no 6/A.

Piccadilly Restaurant – resturang med god mat till rimliga priser. Kemal Seyfettin Elgin Bay.

Demir´s – restaurang med många olika goda rätter och trevlig amosfär. Beach Front.

Boende

Grand Azur Marmaris – femstjärnigt hotell vid havet. Hotellet har tropisk trädgård, privat strandområde, utom- och inomhuspool, terrass,  gym, tennisbana samt restaurang.

Cettia Beach Resort –fyrstjärnigt hotell vid stranden med tillgång till ett privat strandområde. Hotellet har utomhuspool, spa, turkiskt bad, bastu, gym samt restaurang och bar.

Marmaris Park Hotel – trestjärnigt hotell vid havet. Hotellet har pool, spa, bastu, bordtennis, bar och restaurang.

Att ta sig dit

Dalaman internationella flygplats ligger cirka 110 kilometer från Marmaris och det bästa sättet för dig att ta dig från och till flygplatse är att boka en shuttle eller en privattransport på Shuttle Direct.

Om Shuttle Direct

Shuttle Direct är det mest väletablerade och välrenommerade företaget som erbjuder transfer  i Europa  och Nordafrika. Våra duktiga lokala chaufförer ser till att du till ett bra pris, och på ett säker och bekvämt sätt, kan ta dig till och från kryssningsterminalen eller flygplatsen. Förboka din transfer via vår enkla on-line-bokning  och låt oss ta hand om resten!

Share the Post:

Related Posts

San Teodoro – Vit sand och turkost vatten

San Teodoro på Sicilien är en trevlig stad på öns östkust. Hit åker italienarna själva gärna på semester och det är en lugn och skön stämning i staden. Under sommaren hålls det marknad varje kväll i centrum då flera gator stängs av för trafik. Under din vistelse här kan du njuta av bad i turkost vatten som påminner om det i karibien, och du kan få många kulinariska läckerheter tillagade på lokala råvaror.

Read More

Binibeca – Charmigt och lugnt på Menorca

Binibeca, lokalt kallad Binibequer, är en populär och lugn semesterort på södra Menorca. Längs en kuststräcka på tre kilometer ligger Binibeca Vell i väster följt av Binibeca Nou och Cala Torret i öster. Längs hela vägen ligger det vita privathus och hyreshus, och under sommaren kan du ta ett litet tåg mellan orterna.

Read More