Los Gigantes är en gammal fiskeby som har behållit mycket av sin charm och småstadskänsla trots att den har vuxit till en populär semesterort. De äldsta och mysigaste delarna ligger vid småbåtshamnen, kyrkan och torget, och du kan flanera längs smala sluttande gränder med vita hus. De flesta husen är låga och byn är omgiven av klippor vilket begränsar möjligheten att bygga ut orten ytterligare. Los Gigantes hänger mer eller mindre ihop med fiskebyn Puerto Santiago med vackra torg och många restauranger, och hotellområdet Playa de la Arena. Västerläget gör att du kan njuta av vackra solnedgångar över havet och ön La Gomera, och vill du spela golf erbjuds nu undersköna banor.
Los Gigantes, jättarna, har fått sitt namn efter de 600 meter höga klipporna Los Acantilados de los Gigantes som stupar rakt ner i havet, och vill du se dem på nära håll kan du ta en båttur från hamnen.
Du kan åka till Los Gigantes året om eftersom det ligger på den solsäkra västkusten med bra och härliga vattentemperaturer på 18-22 grader hela året.
Stränder
Teneriffa är fullt av fina stränder, och det unika är den svarta lavasanden. Vid marinan i Los Gigantes finns det en 100 meter lång sandstrand med finkornig mörk lavasand, men också ett område med havsvattenpooler. Den bästa stranden finns i Playa de la Arena, även den med mörk lavasand.
Att se och göra
Du som gillar att dyka kan få en oförglömlig upplevelse i undervattenslandskapet runt Los Gigantes, särskilt i vikarna mellan klipporna. I hamnen kan du också hyra kajaker eller åka med på delfin- och valsafari.
Masca – en pittoresk by i nordväst vid foten av Tenobergen. Du når byn med bil genom djupa raviner och slingrande vägar med hårnålskurvor. Utsikten längs vägen är makalös, och när du kommer fram till Masca möts du av den vackra byn där husen ligger och balanserar på klippbranten intill smala bergsryggar och dramatiska klippformationer. Om du orkar kan du vandra genom dalens lavaruiner och grönska, och efter ett par-tre timmar komma fram till kusten och Mascas lilla vik, som lär ha varit tillhåll för sjörövare. När du väl har kommit ner till Mascas strand, måste du antingen gå eller ta båt tillbaka till Los Gigantes.
Parque Nacional de las Cañadas del Teide – är Teneriffas nationalpark. Den blev utnämnd 1954 och består av en enorm vulkankrater, 48 kilometer i diameter. Vulkanen ligger på 3718 meter över havet och är den högsta i Spanien. För att komma allra högst upp är det bästa att ta linbanan. Där uppe kan du promenera och beundra utsikten. Om du vill komma till själva toppen behöver du ha tillstånd från nationalparkens kontor eller ta en guidad tur. Temperaturen varierar kraftigt mellan dalen och toppen så ta med varma kläder och lämpliga skor. På vägen upp till parken passerar du ett område som ser ut som ett månlandskap med märkliga stenformationer.
Icod de los Vinos – liten stad på norra Teneriffa. Vinodling och fiske var ortens viktigaste inkomstkällor förr, och idag finns det ett sockerbruk som är viktigt för Teneriffa. Delar av staden brann ner 1798 men byggdes sedan upp igen. I den gamla stadsdelen ligger kyrkan San Marcos, torgen Lorenzo Cáceres och Pila samt klostret San Francisco. Icod de los Vinos är mest känt för sitt tusenåriga drakblodsträd, som dock inte är tusen år gammalt, men väl flera hundra år och som 1917 utsågs till nationalmonument. Drakblodsträdet är en unik växt för Kanarieöarna och andra öar i Makaronesien. I Icod de los Vinos kan du prova på specialiteter som kaningryta och bakverken truchas, rosquetes och bizcochones.
Puerto de la Cruz – ligger på Teneriffas nordkust och är en av öns populäraste semesterorter. Det har den varit ända sedan slutet av 1800-talet då välbärgade engelsmän reste hit, och än idag ligger de anrika hotellen kvar längs strandpromenaden. I stadens smala gränder kan du se hus med de typiska kanariska balkongerna av pinjeträ där blommorna prunkar. Den gamla fiskehamnen är mysig med caféer och barer i kolonialstil. Puerto de la Cruz ligger vid vattnet i den vackra Orotovadalen, ett grönt och frodigt landskap där man odlar tropiska frukter, tomater, avocado och bananer. Berget Teides topp ligger i bakgrunden. Lite högre upp övergår landskapet i pinjeskog, innan nationalparken Las Cañadas tar vid med slätter av stelnad lava från vulkanen Teide, som är Spaniens högsta topp med sina 3 718 meter.
Garachico – liten fiskehamn på nordvästra Teneriffa. Den totalförstördes nästan av lava som rann ut i havet 1706 vid ett vulkanutbrott, men lavan stelnade och blev till en liten halvö där Garachico återuppbyggdes. Den mest kända byggnaden som överlevde vulkanutbrottet är fästningen Castillo de San Miguel (Sankt Mikaels borg). Vid foten av fästningen formades flera pooler i havet av lavan, och i dag kommer folk hit för att svalka sig i dem. På stortorget, Plaza de la Libertad, finns två vackert utsmyckade kyrkor som återuppbyggdes efter vulkanutbrottet, Iglesia de Santa Ana och Iglesia de San Francisco , som har konstfulla dekorationer i mudéjarstil, som är en blandning mellan muslimskt och kristet byggnadssätt.
På västra och norra Teneriffa finns det en hel del bananplantager, och de bananer som odlas är mindre och sötare än de vi köper i Sverige. Den mesta exporten sker till spanska fastlandet.
Golf
Du som är golfintresserad har flera fina banor längs väst- och nordkusten att spela på.
Golf Costa Adeje – golfklubb med två banor och 27 hål i närheten av Plya de las Américas. På banan har du en enastående utsikt över havet, ön La Gomera och bergen. Det finns även en stor övningsbana.
Abama – 18-hålsbana designad av Dave Thomas. Den speciella banan har sjöar, vattenfall, och 25000 träd, allt mot bakgrund av Atlanten.
Golf Los Palos – 9-hålsbana med vattenhinder och varierande natur i närheten av Playa de la Américas och Los Cristianos. Trots att det är en niohålsbana har den utmaningar och är inte så lätt seom det kan verka. Los Palos satsar mycket på lektioner av olika slag och det finns en PGA-proffs avdelning med driving range, chippområde och putt-green.Det finns också ett barnområde och ett klubbhus.
Buenavista del Norte – 18-hålsbana på norra Teneriffa, nära Teno Mountain range. Här råder ett milt klimat året om och från banan och klubbhuset har du en underbar utsikt.
Mat och dryck
Kanariskt kök består av spanska rätter med influenser från Afrika och Latinamerika samt traditionella kanariska rätter. På Teneriffa tycker man om att äta grytor med fina köttbitar i, rätter som har sitt ursprung i Sydamerika och det spanska fastlandet.
Specialiteter
Gofio har alltid varit en av basvarorna i den kanariska mathållningen och är rostat mjöl av olika sädesslag. Man tror att det var den viktigaste maten Guancherna åt, Teneriffas urbefolkning, och än i dag är det en populär rätt.
Papas arrugadas (skrynklig potatis) – en rätt som man kan hitta överallt. Den kokas i mycket salt med skalet på och är goda att äta tillsammans med den kanariska såsen mojo, som potatisen doppas i. Det finns olika typer av såser som har olivolja som grund: mojo picón – kryddstark, röd sås; mojo verde – grön sås som inte är så het samt mojo rojo – sås med paprika, chili och olja.
Andra typiska fiskrätter är till exempel caldereta de pescado (fiskgryta) och sancocho canario (kanarisk gryta), då man lagar en gryta på saltad fisk i kryddig sås
Puchero – ett mellanting av soppa och gryta, som kan innehålla exempelvis saffran, chorizo och potatis.
Bienmesabe – en mycket söt dessert av honung, mandelkräm, ägg och rom. Man kan äta den som den är eller med glass
Ron miel – en söt honungsrom som man dricker efter maten.
Sangria – dryck som är baserad på rödvin, frukt och ibland konjak.
Restauranger
I Los Gigantes marina och Puerto de Santiago kan du njuta av god mat och dryck på någon trevlig restaurang. Däremot är nöjeslivet är inte så stort utan består mest av några barer.
El Rincon de Juan Carlos – utmärkt gourmetrestaurang som serverar spansk och europeisk mat i form av avsmakningsmenyer. Pasaje Jacaranda 2.
Tas-K – restaurang som är känd för sina goda tapas, men som också serverar annan mat från Spanien och övriga Europa. Calle Guios 16a.
Aqua Restaurant – mycket bra restaurang som serverar medelhavsmat och fusion-rätter till fantastisk utsikt över havet. Calle Geranio 16, Royal sun resort.
Boende
Barceló Santiago – fyrstjärnig resort med panoramautsikt över ön La Gomera och klipporna Los Gigantes. Hotellet har utomhuspooler, spa, bastu, turkiskt bad, bubbelpool, underhållning, bar och restauranger.
El Marques Palace – fyrstjärnigt lägenhetshotell i Puerto de Santiago, nära klipporna Los Gigantes. Anläggningen har utomhuspool, solterrass, bordtennis och bar.
Concañas – lägenheter nära stranden och byn. Det finns en restaurang inom området.
Att ta sig dit
Teneriffa södras flygplats, ”Aeropuerto de Tenerife Sur Reina Sofía” är den största av två flygplatser på ön. Den är belägen i kommunen Granadilla de Abona och invigdes den 6 november 1978 av drottning Sofia av Spanien, till vilken flygplatsen är tillägnad. Den offentliga busslinjen ”Titsa” erbjuder billiga och snabba tjänster till alla delar av ön men det bästa är att boka en shuttle eller en privattransport på Shuttle Direct.
Om Shuttle Direct
Shuttle Direct är ett väletablerat och välrenommerat transferföretag i Europa och Nordafrika. Våra duktiga lokala chaufförer ser till att du till ett bra pris, och på ett säker och bekvämt sätt, kan ta dig till och från kryssningsterminalen eller flygplatsen. Förboka din transfer via vår enkla on-line-bokning och låt oss ta hand om resten!