Los Gigantes – Charmigt vid jättarnas klippor

Om du vill njuta av sol, bad och vackra solnedgångar är Los Gigantes ett perfekt resmål. Med sitt läge på Teneriffas solsäkra västkust är vädret fint året om och vattentemperaturen ligger på 18-22 grader hela året. Namnet Los Gigantes, som betyder jättarna, har orten fått efter de 600 meter höga klipporna Los Acantilados de los Gigantes som stupar rakt ner i havet. De är mäktiga att se och om du vill komma dem riktigt nära kan du ta en båttur från hamnen.

Under åren har Los Gigantes utvecklats från en liten semesterort dit Teneriffaborna själva åkte, till en populär semesterdestination, men trots det har den äldre delen behållit mycket av sin charm. Där lever småstadskänslan kvar och du kan flanera längs smala sluttande gränder med vita hus, slå dig ner på torget eller i småbåtshamnen, och överallt finns det palmer och vackra planteringar. Du har också nära till fiskebyn Puerto Santiago som mer eller mindre ihop med med Los Gigantes. Där hittar du  vackra torg och många restauranger. Även hotellområdet Playa de la Arena ligger i anslutning till de båda orterna.

Stränder

Området runt Los Gigantes har flera fina stränder, och  det unika är den svarta lavasanden. Vid marinan finns det en 100 meter lång sandstrand med finkornig mörk lavasand, men också ett område med havsvattenpooler. Den bästa stranden finns i Playa de la Arena, även den med mörk lavasand.

Att se och göra

Icod de los Vinos – liten stad på norra Teneriffa. Vinodling och fiske var ortens viktigaste inkomstkällor förr och idag finns det ett sockerbruk som är viktigt för Teneriffa. Delar av staden brann ner 1798 men byggdes sedan upp igen.  I den gamla stadsdelen ligger kyrkan San Marcos, torgen Lorenzo Cáceres och Pila samt klostret San Francisco. Icod de los Vinos är mest känt för sitt tusenåriga drakblodsträd, som dock inte är tusen år gammalt, men väl flera hundra år och som 1917 utsågs till national monument. Drakblodsträdet är en unik växt för Kanarieöarna och andra öar i Makaronesien. I Icod de los Vinos kan du prova på specialiteter som kaningryta och bakverken truchas, rosquetes och bizcochones.

Masca – en pittoresk by i nordväst vid foten av Tenobergen. Du når byn med bil genom djupa raviner och slingrande vägar med hårnålskurvor. Utsikten längs vägen är makalös, och när du kommer fram till Masca möts du av den vackra byn där husen ligger och balanserar på klippbranten intill smala bergsryggar och dramatiska klippformationer. Om du orkar kan du vandra genom dalens lavaruiner och grönska, och efter ett par-tre timmar komma fram till kusten och Mascas lilla vik, som lär ha varit tillhåll för sjörövare. När du väl har kommit ner till Mascas strand, måste du antingen gå eller ta båt tillbaka till Los Gigantes.

Puerto de la Cruz – ligger på Teneriffas nordkust  och är en av öns populäraste semesterorter. Det har den varit ända sedan slutet av 1800-talet då välbärgade engelsmän reste hit, och än idag ligger de anrika hotellen kvar längs strandpromenaden. I stadens smala gränder kan du se hus med de typiska kanariska balkongerna av pinjeträ där blommorna prunkar. Den gamla fiskehamnen är mysig med caféer och barer i kolonialstil.

Garachico är en liten fiskehamn på nordvästra Teneriffa. Den totalförstördes nästan av lava som rann ut i havet 1706 vid vulkanutbrottet. Lavan stelnade och blev till en liten halvö där Garachico återuppbyggdes. Den mest kända byggnaden som överlevde vulkanutbrottet är fästningen Castillo de San Miguel (Sankt Mikaels borg). Vid foten av fästningen formades flera pooler av lavan i havet, och i dag kommer folk hit för att svalka sig i dem. På stortorget, Plaza de la Libertad, finns två vackert utsmyckade kyrkor som återuppbyggdes efter vulkanutbrottet, Iglesia de Santa Ana och Iglesia de San Francisco , som har konstfulla dekorationer i mudéjarstil, som är en blandning mellan muslimskt och kristet byggnadssätt.

På västra och norra Teneriffa finns det en hel del bananplantager där man odlar bananer som är både mindre och sötare än de vi köper i Sverige. Den mesta exporten sker till spanska fastlandet.

 

Fiestas

Det firas många olika festligheter på ön och ett par av dem är:

San Andrés (Sankt Anders)

Den 29 och 30 november firas Fiesta de San Andrés (Sankt Anders festen) i Puerto de la Cruz och La Orotava, då de typiska vinbodegorna öppnar för allmänheter och man smakar på det nya vinet. Ungdomar i Icod de los Vinos kastar sig då nedför branta backar på vallade brädor, under en traditionell fest som är av ovanligt slag.

Karnevalen är det största evenemanget på Teneriffa, och den äger rum mellan februari och mars, olika datum varje år. I huvudstaden Santa Cruz är det gatufest och folk klär ut sig och sjunger.

Mat och dryck

Kanariskt kök består av spanska rätter med influenser från Afrika och Latinamerika samt traditionella kanariska rätter. I Los Gigantes marina och i Puerto de Santiago finns det gott om ställen där du kan njuta av god mat och dryck, missa inte att prova de lokala specialiteterna.

Specialiteter

Gofio har alltid varit en av basvarorna i den kanariska mathållningen och är rostat mjöl av olika sädesslag. Man tror att det var den viktigaste maten Guancherna åt, Teneriffas urbefolkning, och än i dag är det en populär rätt.

Papas arrugadas (skrynklig potatis) är en rätt som man kan hitta överallt.  Den kokas i mycket salt med skalet på och är goda att äta tillsammans med den kanariska såsen mojo, som potatisen doppas i. Det finns olika typer av såser som har olivolja som grund: mojo picón – kryddstark, röd sås; mojo verde –  grön sås som inte är så het samt mojo rojo – sås med paprika, chili och olja.

Andra typiska fiskrätter är till exempel caldereta de pescado (fiskgryta) och sancocho canario (kanarisk gryta), då man lagar en gryta på saltad fisk i kryddig sås

Puchero – ett mellanting av soppa och gryta, som kan innehålla exempelvis saffran, chorizo och potatis.

Bienmesabe – en mycket söt dessert av honung, mandelkräm, ägg och rom. Man kan äta den som den är eller med glass

Ron miel – en söt honungsrom som man dricker efter maten.

Sangria – dryck som är baserad på rödvin, frukt och ibland konjak.

Restauranger

El Rincon de Juan Carlos – utmärkt restaurang av det lite exklusivare slaget. Serverar spansk och europeisk mat  i form av avsmakningsmenyer. Pasaje Jacaranda 2.

Aqua Restaurant – mycket bra restaurang som serverar medelhavsmat och fusion-rätter till fantastisk utsikt över havet. Calle Geranio 16, Royal sun resort,

Tas-K – restaurang som är känd för sina goda tapas, men som också serverar annan mat från Spanien och övriga Europa. Calle Guios 16a.

Boende

Apartamentos Diamond – fyrstjärnigt lägnehetshotell nära stranden, Los Gigantes strand och hamnen. Anläggningen har utomhuspool, frukostmatsal och kafébar.

Boendet ligger 2 minuters promenad från stranden. Detta lägenhetshotell ligger vid Playa de la Arena på Teneriffa och erbjuder utsikt över Atlanten. Här finns en utomhuspool, och du bor 5 minuters bilresa från Los Gigantes hamn och klippor.

Los Dragos del Sur – trestjärnigt lägenhetshotell i Puerto de Santiago. Anläggningen har pool, gym, restaurang och snackbar.

Att ta sig till Los Gigantes

Teneriffa södras flygplats, ”Aeropuerto de Tenerife Sur Reina Sofía” är den största av två flygplatser på ön. Den är belägen i kommunen Granadilla de Abona och invigdes den 6 november 1978 av drottning Sofia av Spanien, till vilken flygplatsen är tillägnad. Den offentliga busslinjen ”Titsa” har bussar till alla delar av ön men det bästa är att boka en shuttle eller en privattransport på Shuttle Direct.

los gigantes

 

Om Shuttle Direct

Shuttle Direct är ett väletablerat  och välrenommerat transferföretag i Europa  och Nordafrika. Våra duktiga lokala chaufförer ser till att du till ett bra pris, och på ett säker och bekvämt sätt, kan ta dig till och från kryssningsterminalen eller flygplatsen. Förboka din transfer via vår enkla on-line-bokning  och låt oss ta hand om resten!

Share the Post:

Related Posts

San Teodoro – Vit sand och turkost vatten

San Teodoro på Sicilien är en trevlig stad på öns östkust. Hit åker italienarna själva gärna på semester och det är en lugn och skön stämning i staden. Under sommaren hålls det marknad varje kväll i centrum då flera gator stängs av för trafik. Under din vistelse här kan du njuta av bad i turkost vatten som påminner om det i karibien, och du kan få många kulinariska läckerheter tillagade på lokala råvaror.

Read More

Binibeca – Charmigt och lugnt på Menorca

Binibeca, lokalt kallad Binibequer, är en populär och lugn semesterort på södra Menorca. Längs en kuststräcka på tre kilometer ligger Binibeca Vell i väster följt av Binibeca Nou och Cala Torret i öster. Längs hela vägen ligger det vita privathus och hyreshus, och under sommaren kan du ta ett litet tåg mellan orterna.

Read More