London har ett fantastiskt utbud av historia, kultur, shopping och nöjen. Första gången man besöker staden är det nästan ett måste att se alla de kända sevärdheterna, men vid nästa besök kan det vara dags att utforska andra delar av staden med omnejd. Det finns en massa spännande saker att upptäcka för både stora och små. Det kan också vara roligt att göra ”temaresor” och koncentrera sig på ett ämne, till exempel historia, marknader eller pubar.
London grundades under namnet Londinium som huvudstad i den romerska provinsen Britannia, för vilken den också utgjorde hamnstad vid floden Themsen som rinner genom staden och delar den i nord-sydlig riktning. London har genom historien haft stort inflytande på kultur, finans, handel och politik både nationellt och internationellt, inte minst genom Storbritanniens dominerande ställning, dels som kolonialmakt, dels genom en framträdande roll inom handel och politik. Än idag utgör London ett av världens största finansiella centra och har en av de högsta BNP i Europa. Staden är EU:s största metropol med drygt 8,4 miljoner invånare.
Se och göra
Man behöver inte riskera att gå sysslolös i London, utbudet är enormt och det finns klassiska, nya, kända och mindre kända sevärdheter som gör att alla kan hitta något intressant vid ett besök. Här är ett axplock att välja bland.
Klassiska
Tower of London heter officiellt Her Majesty’s Royal Palace and Fortress och är en medeltida, kunglig borg vid Themsens norra strand som var kungligt residens till början av 1600-talet. Den främsta funktionen var under lång tid att vara fästning, kungligt palats och fängelse, särskilt för högt uppsatta fångar såsom Prinsarna i Towern och den framtida drottning Elisabet I. Towern har även varit en plats för avrättning och tortyr, samt vapenhus, skattkammare, zoo, Royal Mint, observatorium, och sedan 1303 den plats där Storbritanniens riksregalier förvaras.
Huvudbyggnaden, White Tower uppfördes 1078 i romansk stil av Vilhelm Erövraren, som lät befästa platsen redan 1066. Vaktstyrkan som vaktar området kallas Yeomen Warders, men går i folkmun under benämningen Beefeaters. De bor tillsammans med sina familjer på Towern, och det är drygt 100 personer som är bosatta där idag. I Towern lever även en grupp tama korpar, och det sägs att när de flyttar går riket under, så för att förhindra en sådan katastrof har de blivit vingklippta.
Towern upptogs på Unescos världsarvslista 1988, och är förvaringsplats för arkivyarden, som är en anglosaxisk längdenhet motsvarande ungefär 0,91 meter eller tre engelska fot.
Westminsterpalatset ligger på Themsens västra strand och här har Storbritanniens parlament sitt säte. De förnämsta rummen är överhusets och underhusets kamrar. I flera hundra år, fram till 1529, var Westminster kungligt residens, men efter en brand flyttade kungafamiljen. Efter ytterligare en brand 1834 byggdes det nuvarande palatset. Westminsterpalatset skadades i maj 1941 då tyska bombningar förstörde underhusets lokaler, men det återuppbyggdes 1950.
Big Ben är en slagklocka i Westminsterpalatsets norra klocktorn som sedan 2012 heter Elizabeth Tower. Big Ben heter officiellt Great Bell of Westminster och slår varje heltimme i tornuret med det officiella namnet Great Clock of Westminster. Klockan göts 1856 och togs i bruk 1859.
Westminster Abbey är byggd i gotisk stil och är den traditionella krönings- och begravningskyrkan för brittiska kungligheter.
Buckingham Palace är den brittiska monarkens officiella residens i London. Statsbesök och kungliga mottagningar hålls i palatset. Representationsrummen utgör kärnan i palatset och används regelbundet av drottningen och medlemmar av kungahuset för officiella ändamål. Buckingham Palace är en av världens mest kända byggnader och mer än 50 000 personer besöker palatset varje år som gäster på banketter, luncher, middagar, mottagningar och Royal Garden-fester.
Slottet är öppet för allmänheten under augusti och september då drottningen befinner sig i Skottland. På The Queen’s Gallery, i anslutning till palatset, visas utställningar med anknytning till de kungliga samlingarna.
Saint Paul’s Cathedral är säte för den anglikanska biskopen av London. Det var Sir Christopher Wren som ritade kyrkan som började byggas 1675 och avslutades 1710. Den byggdes på platsen för den medeltida katedral som förstördes i den stora branden i London 1666. Katedralens grundplan är utformad som ett latinskt kors, cirka 139 meter långt och 30 meter brett, med en stor rund yta i korsmitten, där åtta pelare bär upp den väldiga kupolen. Saint Paul’s är inte bara en av norra Europas största kyrkor utan också Englands enda klassicistiska katedral, ett resultat av avsevärda förändringar från Wrens ursprungliga plan för en kyrka i form av ett grekiskt kors. Många kända personer har koppling till kyrkan, den mest kända tilldragelsen är vigseln mellan Prins Charles och Diana Spencer 1981. Katedralen är också gravplats åt Horatio Nelson och det var här Winston Churchills begravning ägde rum.
Convent Garden var från början köksträdgård till klostret för Westminster Abbeys munkar. 1980 öppnades Covent Garden Market, som varuhus, med specialbutiker, restauranger och torghandlare, och här är det alltid liv och rörelse. Gatunderhållare i området måste godkännas av ägarna till Covent Garden innan de får uppträda.
British Museum har kulturhistoriska samlingar från hela världen. Det grundades 1753 ur Sir Hans Sloanes samlingar och öppnades för allmänheten den 15 januari 1759. Museet har cirka sju miljoner objekt från alla kontinenter som illustrerar och dokumenterar människans kultur från dess begynnelse till nutid. De flesta föremål är magasinerade. I takt med att museet har vuxit har man varit tvungen att göra flera avknoppningar, bland annat har man flyttat de naturhistoriska delarna av samlingen till Natural History Museum som idag är ett av världens största och främsta naturhistoriska museum. British Museum ligger på Great Russell Street och har alltid gratis inträde.
Chinatown ligger i Soho och gatorna runt Gerrard Street. På 1950-talet flyttade många kineser till Soho, och där skapades Chinatown där man hittar många affärer och restauranger. Det kinesiska nyåret firas sent i januari eller i februari.
[mapsmarker marker=”30″]
Nyare
London Eye är ett pariserhjul på Themsens södra sida som restes för att fira tusenårsskiftet. Högst upp befinner man sig 135 meter över marken och har cirka 40 kilometers utsikt i alla väderstreck. Hjulet har 32 korgar och det tar ca 30 minuter att åka ett varv runt. Det började byggas 1998 och stod färdigt i februari 2000 men redan 1993 utlyste London Sunday Times en tävling om hur London kunde fira milleniumet. Det äkta paret David Marks och Julia Barfield´s ide om ett ”evigt rullande hjul” vid Themsen vann tävlingen. Tanken var att det skulle stå kvar i fem år, men hjulet har blivit en del av stadsbilden och kommer att stå kvar. Det är öppet dagligen 10.00-21.30.
Docklands är Londons nya finansdistrikt som ligger öster om city mellan Tower Bridge och Woolwich. Det är ett arv från det brittiska imperiets handelskraft som avtog efter andra världskriget. På 1980 började området ta ny form genom att de flesta magasinen revs och ersattes med moderna skyskrapor med bostäder och kontor. Det finns en liten järnväg man kan åka runt med för att se allt.
The O2, tidigare kallad Millennium Dome, är en stor kupolformad byggnad som öppnades vid millennieskiftet för att fira det och under hela 2000 pågick där en Millennium-utställning. Efter en inre ombyggnad öppnades byggnaden på nytt under 2007 som ett nöjescenter med två arenor konserter och sportevenemang med plats för 20 000 respektive 2 200 personer. Anläggningen innehåller även utställningslokal, biograf, restauranger och barer. Kupolens tak har en diameter på 365 meter och hålls bland annat uppe av tolv stycken hundra meter höga stödtorn. För den äventyrlige finns det möjlighet att klättra på den klotformade byggnadens tak. Det tar 90 minuter, och barnen måste ha fyllt tio år för att få klättra. Den som ändå är i krokarna, North Greenwich vid Canary Wharf, kan passa på att besöka musikmuseet British Music Experience.
The Shard är en skyskrapa på 310 meter och är den högsta i västra Europa. Den är ritad av arkitekten Renzo Piano, som själv jämför byggnaden med en glasskärva, och därav namnet: ”Shard of Glass”.
Mindre kända
Abbey Road är en gata i nordvästra London som är känd för Abbey Road Studios, The Beatles huvudsakliga inspelningsstudio. Gatan finns avbildad på deras album Abbey Road från 1969 och här kan man gå över samma övergångsställe som The Beatles en gång gjorde.
London Dungeon är ett skräckkabinett som ligger på Westminster Bridge Road, nära stationen Waterloo. Det återskapar på ett roligt och intressant sätt blodiga historiska händelser från Englands historia. Bland de drygt 14 olika utställningarna finns till exempel Stora branden i London, Jack Uppskäraren, Domedagen, Tortyrkammaren, Henrik VIII av England, Towern och Franska revolutionen.
Notting Hill är en stadsdel i västra London, nära Hyde Parks nordvästra hörn. Den är bland annat känd för filmen med samma namn och Notting Hill-karnevalen, som äger rum varje år i augusti. Karnevalen har karibiskt tema och har anordnats sedan 1960-talet.
I Notting Hill ligger Portobello Road, en gata som är känd för sina många affärer och sin dagliga marknad.
Bishop’s Avenue, Fulham är en lugn och vacker plats med servering och lekplats för barnen. Inne i parken finns Fulham Palace, ”biskopspalatset” med fina gräsmattor, trevligt kafé, stor köksträdgård och museum.
South Bank på Themsens södra sida bjuder på gratisunderhållning under helgerna i form av gatukonstnärer, eldslukare, stålmannen, jonglörer och klassisk brittisk stand up. En bit bort, på the Queen’s Walk vid Millenium Bridge, ligger konstmuseet Tate Modern.
Utanför stan
Hampton Court Palace är ett slott som ligger 13 engelska mil sydväst om London i Storbritannien, invid Themsen. Hampton Court Palace var först en medeltida herrgård som år 1515 byggdes om till ett slott. År 1689 renoverades slottet av nya ägare. Hampton Court Palace var fram till mitten av 1700-talet ett kungligt residens. Hampton Court Palace är ett av de mest berömda tudorslotten och består av 1 300 rum som är utspridda över 2,4 hektar. Slottet är omgivet av rektangulära vallgravar som främst är anlagda av dekorativa skäl.
För att slottet skulle få ett snyggare utseende byggde man in garderoberna och skorstenarna i väggarna. Dricksvattnet transporterades till Hampton Court genom rör under marken från en källa på Kingston Hill. I slottet finns också en anläggning för racketsporten real tennis[1]som bland annat utnyttjades av kung Henrik VIII.
Trädgården, som är Englands mest besökta och storslagna trädgård, skapades av Henrik VIII som ville den skulle överglänsa den vid det franska slottet i Fontainebleau.
Royal Botanic Gardens är även känt som Kew Gardens, är en botanisk trädgård som omfattar cirka 150 hektar belägna i Kew, Richmond, i sydvästra Stor-London. Sedan 2003 är den upptagen på Unescos världsarvslista. Totalt arbetar cirka 700 personer vid trädgården som har nästan 2 miljoner besökare årligen. Verksamheten omfattar ”de levande samlingarna” – mer än 40 000 olika arter och varianter av odlade växter; herbariet – med mer än 7 miljoner ark; ”The Jodrell Laboratory” – där det bedrivs forskning; ”School of Horticulture” – vars utbildning ger ett ”Kew Diploma” vilket anses vara en av världens främsta utbildningar inom trädgårdsodling.
Vid Wakehurst Place finns också ”The Millennium Seed Bank” som fram till 2007 hade sparat frö från mer än 20 000 olika arter framför allt från områden hotade av exempelvis ökenspridning, kalhuggning och gruvdrift.
Warner Brothers filmstudio i Leavesden, ett par mil utanför London visar den 50 000 kvadratmeter stora filmstudion som har varit bas för samtliga åtta Harry Potter-filmer. Här får man följa med bakom kulisserna, titta på den riktiga rekvisitan och kostymerna och vandra runt i miljöerna där filmerna spelades in. Under den guidade turen får man höra om detaljer om hur filmerna gjordes, om specialeffekterna och om vad som faktiskt hände under inspelningarna.
Greenwich är en stadsdel i sydöstra London där Royal Greenwich Observatory ligger. Det var det observatorium som medförde att den tidigare normgivaren för tidsangivelser fick namnet Greenwich Mean Time (GMT). Numera är Greenwich Mean Time ersatt av Universal Time, Coordinated (UTC).
Greenwichs hamnmiljö finns upptagen på Unescos världsarvslista och där ligger bland annat det berömda klipperskeppet Cutty Sark.I Greenwich finns också Queen’s House.
Windsor är en trevlig liten stad 34 kilometer väster om centrala London. Här ligger Windsor Castle som är ett av kungafamiljens slott med en intressant historia och värt ett besök. Mitt emot slottet ligger trevlig tesalong och längs de små gatorna finnas samma butiker som inne i London, med tempot är betydligt lugnare. Det finns också fler affärer som säljer skotska kiltar och ulltröjor.
Mat och dryck
The Dorchester Hotel ser serverara klassiskt afternoon tea med snittar, fruktdrink, scones, marmelader, clotted cream, utsökta bakverk och Dorchesters egen svarta teblandning. Det är uppklätt och konservativt på engelskt vis, och man måste boka bord i god tid.
Palm Court är den anrika tesalongen på The Ritz, och har man tur kan man få en glimt av den brittiska kändisvärlden. Det är vackert, exklusivt och svårt att få bord.
Prêt-à-Portea på The Berkeley Hotel har hämtat inspiration från catwalken.
Radisson Edwardian Mercer Street Hotel har barnanpassat afternoon tea med milkshake till de små och te för de vuxna.
The Goring Hotel har utnämnts till bästa afternoon tea vid flera tillfällen, men väntetiderna är upp till tre månader.
Dukes Hotel är en av Londons mest eleganta barer, där en av bartendrarna lär ha inspirerat till den berömda James Bond-repliken ”shaken, but not stirred”. En vanlig kväll blandar barens bartendrar över 300 martinidrinkar. www.dukeshotel.com
The Narrow är en gastropub, vackert belägen i området Limehouse vid Themsen i östra London, med tv-kocken Gordon Ramsay som chef och ägare.
The Collection har en lite speciell miljö, bra meny och en tjusig entré byggd som en catwalk. Här kan man se en och annan kändis. 264 Brompton Road, Chelsea.
Eight over Eight serverarANNONS:
serverars asiatiskt crossover-kök till mellanpris. 392 Kings Road.
The American Bar på The Savoy är en tjusig cocktailbar i klassisk stil på legendariska Savoy som också har flera fantastiska barer och restauranger. 100, Strand.
Jamie Oliver har flera restauranger i London, De är väldigt populära och det bästa är att beställa bord, men det är inte alltid de tar reservationer för mindre sällskap, då gäller det at hänga på låset.
Heddon Street är en tvärgatan till Regent Street känd som matkvarteren med flera bra restauranger.
St Christopher’s Place – mysig liten idyll mitt i London med en massa trevliga restauranger och kaféer i alla prisklasser.
[mapsmarker marker=”8″]
Shopping
Hamleys är den äldsta leksaksbutiken i världen, grundad av William Hamley 1760. Butiken har sju våningar med mer än 50 000 leksaker och har runt fem miljoner besökare per år. Varje våning har sin specialitet och är ett paradis för barn, men även för vuxna med barnasinnet kvar, är det en upplevelse att ströva runt bland alla fantastiska saker.
Harrods – det berömda varuhuset i Knightsbridge grundades 1849 som en grönsaksaffär. Idag är det världsberömt för sitt breda sortiment med 330 avdelningar, och det sägs att man kan köpa vad som helst där; från nålar till hästar och elefanter. Mat och dryckesavdelningarna är något man inte bör missa. Det finns också många restauranger och kaféer för en paus i shoppandet. Vill man inte äta där kan man gå tvärs över gatan till ett litet kafé som serverar klassiska sandwiches och te.
Absolute Vintage omnämns ofta som en av världens bästa vintagebutiker med stort fokus på skor och väskor. 15 Hanbury Street
Systerbutiken Blondie är välsorterad och har fina långklänningar. Inte särskilt billigt, men här finns chans att hitta unika plagg. 114-118 Commercial Street
Brick Lane är egentligen en gata i östra London, men också ett helt område med marknader. Gå Brick Lane söderut och besök marknader som Vintage Market och Backyard Market. Sväng till höger vid Hanbury Road så kommer du till Spitalfields Market.
Marylebone High Street är ett charmigt, lugnt område alldeles bakom Oxford Street. Här finns mängder av små, fina mode- och inredningsbutiker, mysiga restauranger, barer och pubar.
Duke of York Square ANNONS:
ligger ligger vid sidan av shoppingstråketKings Road. Här finns butiker i alla prisklasser, matmarknad varje lördag och kaféer.
Cybercandy är en enorm godisbutik i två våningar i Covent Garden.
Boende
Lancaster London – fyrstjärnigt hotel vid Hyde Park på gångavstånd till Oxford Street.
The Villa Kensington – trestjärnigt hotel i trevliga Kensington
Cheval Thorney Court at Hyde Park – vackra femstjärniga lägenheter
Att ta sig London
London City Airport är en så kallad STOL-flygplats (Short Take Off and Landing) vilket innebär att den trafikeras av flygplan som har förmåga att starta och landa på mycket korta sträckor och med förhållandevis brant inflygning. Flygplatsen ligger i Newham, 11 km öster om centrala London, och är Londons femte största efter Heathrow, Gatwick, Stansted och Luton. Den öppnade 1987 och har succesivt vuxit i passagerarantal.
Flygplatsen är ansluten till Docklands Light Railway, som har en station på flygplatsen i direkt anslutning till terminalbyggnaden. Det finns även bussar som går till utkanterna av London. Man kan också ta en shuttle eller boka privattransport.