Istanbul är en spännande stad som ligger på gränsen mellan Europa och Asien. Det är sundet Bosporen som delar staden i två delar, så att den västra ligger i Europa och den östra i Asien, och sammanbinds av Bosporenbron från 1973. 60 procent av befolkningen bor på den europeiska sidan. Istanbul är Turkiets största stad, och centrum för kultur och ekonomi, men det är Ankara som är huvudstad.
Staden är fylld av historia som påminner om att det var grekerna som grundade Istanbul på 600-talet f.Kr under namnet Byzantion. Mellan 330 och 1453 var den huvudstad i Romarriket och Bysantinska riket och kallades Nova Roma eller Konstantinopel. Därefter blev den Osmanska rikets huvudstad, men när Republiken Turkiet utropades 1923 blev istället Ankara huvudstad. 1926 blev Istanbul det offentliga namnet.
Istanbuls imperiemoskéer är något av stadens signum men det finns mycket annat att se också. De flesta sevärdheterna ligger i den europeiska delen, och de historiska områdena i staden är av Unesco förklarade världsarv.
Staden kan delas in i tre delar: den gamla staden på halvön mellan Gyllene hornet och Marmarasjön, den något yngre delen norr om Gyllene hornet och den asiatiska delen på andra sidan Bosporen. Beyoglu är den trendigaste delen av Istanbul och en av de trendigaste stadsdelarna i Europa. Här finnsmängder av barer, restauranger, boutiquer och moderna hotell. Sultanahmet tvärs över Gyllene Hornet, är den del som har de historiska sevärdheterna.
Längs Gyllene Hornet möts tre religioner. På kullarna i söder ligger Fener Rum Patrikhanesi där den ortodoxa patriarken av Konstantinopel har sitt säte, i Balat bodde den judiska befolkingen, som idag har minskat, och längre bort ligger Eyupmoskén som är Europas viktigaste pilgrimsmål för muslimer. För att få en överblick kan man ta linbanan upp till Pierre Lotis Café på en hylla ovanför Gyllene Hornet.
Den bästa tiden att åka till Istanbul är april – oktober eftersom somrarna är milda med temperaturer som sällan överstiger 30 grader. Vintrarna i Istanbul är ofta kalla med snö.
Se och göra
Topkapipalatset – stod som mittpunkt för det Ottomanska imperiet under 400 år då sultanen levde här med sitt personligt livgarde, tusentals tjänare och ett harem. Allt detta går att besöka liksom ”Den heliga mantelns paviljong” där man kan se profeten Muhammeds fotavtryck och skäggstrån samt den käpp som Moses påstås ha använt för att klyva Röda havets vatten.
Hagia Sofia – katedral med en väldig kupol, invigd av kejsar Justinianus år 537. Det viktigaste arvet från Bysans och Konstantinopel och länge världens största kyrka. Kyrkan var centralhelgedomen för de ortodoxa kyrkorna och platsen där bland annat schismen mellan katolska och ortodoxa kyrkan befästes genom en bannbulla år 1054. Under det muslimska styret gjordes den om till moské och idag fungerar den som museum.
Blå Moskén, i Sultanahmet – är drygt 1 000 år yngre än Hagia Sofia. Den stod klar på 1600-talet och är den enda Moskén i Istanbul som omges av sex minareter. Namnet Blå moskén kommer från
interiörens 20 000 vackra iznikkakel.
Yerebatan Saray – Det sjunkna palatset – en underjordisk cistern byggd av den bysantinska kejsaren. Cisternen med hundratals pelare smyckade med joniska och korintiska kapitäl glömdes under många år bort, men återupptäcktes i slutet av 1900-talet. Via en trappa kan man ta sig ner till en miljö som bland annat varit med i James Bond-filmen ”From Russia with Love”.
Süleyman Camii – Süleymanmoskén – är den största moskén. Den byggdes 1557 och ligger på kullarna ovanför Gyllene Hornet. Moskén som även inrymde koranskolor, bibliotek och karavanseraj där lastdjur och besökande köpmän kunde övernatta, stod färdig 1560. Moskéns inre är täckt av röda mattor. I moskén finns också mausoleet för sultan Süleyman och hans hustru Roxelane. Bredvid byggnaden ligger Mästerarkitekten Sinan begravd, som byggde många av Istanbuls moskéer under 1500-talet .
Chora – kyrka med fresker och mosaiker med scener ut Biblen, som varit övermålade fram till 1950-talet.
Eyüpmoskén – den heligaste muslimska kultplatsen i Europa. Här ligger Muhammeds fanbärare Eyüp Ensari begravd. Runt moskén kan pilgrimer köpa mat, radband och koranställ.
Theodosius II mur – började byggas på 400-talet och sträcker sig sex och en halv kilometer från Marmarasjön till Gyllene Hornet. Man kan varndra längs muren och passerar då kålfält med moskéer, kyrkogårdar och heliga källor.
Konstantinopolitanska hippodromen – rester av en hippodrom som Konstantin den store anlade för att efterlikna Rom.
Kyrkan Hagia Eirene – är från år 360 och var platsen för det fjärde ekumeniska konciliet och den konstantinopolitanska patriarkens ursprungliga säte.
Atatürk – olympiastadion som var värd för finalen i UEFA Champions League 2005.
Hodjapasha – kulturcenter i ett före detta turkiskt bad. Här kan man se olika musik- och dansuppvisningar som orientaliska solodanser samt gruppuppträdanden och danser från olika regioner i Anatolien. Ankara Caddesi, Hocapaşa Hamam Sok 3, Istanbul
Dölj text Emirgan Park – en av de äldsta och största parkerna i Istanbul ,ed lekplatser, vandringsled och picknickbord. Varje år i april håller man en tulpanfestival, då parken är omgiven av blommande tulpaner i alla olika färger.
Eminonu Pir – promenadstråk vid vattnet där man kan se lokalbefolkningen fiska varje dag. Det finns också gott om fiskrestauranger som säljer de traditionella fisksmörgåsarna.
Prinsöarna – lugna öar med hästdroskor och vacker miljö dit man kan ta sig med båt från innerstan på 1,5–2 timmar. Den största och vackraste ön heter Büyük Ada, och på toppen av en skogsklädd höjd med fantastisk utsikt ligger det grekisk-ortodoxa klostret Ayios Gergiou. Hos Yücetepe Kir Gazinosu kan man äta goda grillspett.
Anadolukavagi – en liten asiatisk fiskeby med många trevliga restauranger som ligger cirka en timme med båt från Istanbul.
Shopping
Istiklal Caddesi – Istanbuls paradgata med eleganta butikjer och flanörer. Här ligger också det svenska konsulatet. På Istiklal 124 ligger det klassiska cafét Inci. Och på Balik Pasaji säljs alltifrån färsk fisk och friterade musslor till rakvatten och rysk kaviar.
Kapali Çarsi – Stora basaren – är drygt 500 år gammal. Det är den största basaren i Istanbul med över 4000 butiker som säljer allt från nästan äkta saffran till skinnmöbler och nytillverkade antikviteter. Om man tittar in i en butik blir man bjuden på turkiskt kaffe och kanske kan man pruta på någon vara. Det är stort fokus på turisterna, men det finns en del genuina butiker som säljer handgjorda tvålar, koranställ och pestemal, handdukarna för hamambesök.
Kryddbasaren – ligger vid Galatabrons fäste i Eminönü och kallas även för Egyptiska basaren eftersom kryddimporten kom därifrån. I gränderna runt basaren kan man köpa ost, honung och korv.
Bagdat Caddesi – gata på den asiatiska sidan med bra shopping. Många stora märken har sina butiker här men priserna kan vara lägre än inne i stan.
Turkiskt bad
Hamam, turkiskt bad – är en traditionell ångbastu som härstammar från koranens krav på renlighet. Det sägs att den som aldrig provat ett turkiskt bad heller aldrig varit riktigt ren. Vanligtvis, med vissa undantag, ingår följande moment i ett badpass.
Man byter sina kläder mot en rutig tyghandduk, en ”pestemal”, och ett par tofflor. Därefter duschar man och går in i en traditionell bastu och sedan vidare till en ångbastu. Det är väldigt fuktigt inne i ångbastun och det kan vara lite tungt att andas. Sedan är det dags för själva behandlingen i marmorrummet där man liggandes på en marmorbänk blir skrubbad med en speciell handske. Efter att kroppen sköljts av upprepas skrubbningen för att göra huden ren. Det hela avslutas med en oljemassage för att mjuka upp leder och muskler. Behandlingen tar cirka en timme.
Çemberlitas Hamamär det äldsta hamamet i Istanbul som mästerarkitekten Sinan sägs ha byggt, det ligger nära Basaren.
Mat och dryck
Turkisk mat är en blandning av mellanösterns och medelhavets smaker, vilket är unikt. Man börjar oftast en måltid med meze, de så kallade smårätterna. Huvudrätterna kan bestå av kött eller fisk på olika sätt, dock förekommer inte fläskkött eftersom Turkiet är muslimskt.
Meze serveras med ett stenugnsbakat bröd kallat ”lavas” som man doppar i de olika blandningarna. Bröd serveras ofta nybakat till frukost, lunch och middag.
Tjadjik – yoghurtblandning på, yoghurt, dill, salt och vitlök.
Börek – liten smördegsrulle som är fylld med kryddor och getost.
Ezmer – stark tomatblandning på hackade tomater, chili och lök.
Saksuka – en blandning på champinjoner, paprika, tomatsås och vitlök.
Köfte – turkisk köttbulle av lammfärs.
Casserole – traditionell gryta bestående av kyckling, skaldjur eller nötkött i en god kryddad stuvning med grönsaker.
Kadin budu, ”kvinnolår” – friterade köttbullar.
Imam bayaldi, ”då prästen svimmade” – ugnsgratinerad aubergine fylld med tomater och lök. Enligt legenden svimmade en muslimsk präst av lycka när han första gången åt den här rätten.
Dolma – vinblad med olika fyllningar.
Yaprak dolmas – små vindolmar som är fyllda med ris och kött. Det var den här rätten som Karl XII och hans karoliner tog med från exilen i Turkiet ochh som blev våra kåldolmar.
Kadin göbegi – en slags nötkaka kallas för ”kvinnonavel”
Guveç – lammköttbitar eller kyckling som blandas med lök, vitlök, tomater, aubergine och ost i en lergryta.
Lahmacun – turkisk variant på pizza.
Baklava – tunna lager av frasig deg, fyllda med valnöt, pistage eller mandlar dränkta i mäktig, söt sirap.
Kadayif – sötsak gjord av tunna, söta makaroner som äts med en tjock kräm som kallas kaymak.
Helva – krossade sesamfrön som är blandade med sirap.
Sahlepli dondurma, elastisk glass – Turkiets egen glassort som påminner lite om mjukglass, Namnet kommer från att man kan sträcka ut glassen till ett 60 centimeter långt rep.
Drycker
Ayran – populär dryck som görs på yoghurt blandad med vatten och lite salt.
Turkiska ölsorter värda att prova – Efes, Pilsen, Tekel Birasi och Marmara34.
Vin – görs på lokala druvor men kan inte jämföras med andra viner från Medelhavsregionen.
Raki – alkoholhaltig dryck med lakritssmak som påminner om grekiska ozon, och som turkarna vanligtvis blandar ut med lite vatten så att den blir vitgrumlig.
Turkiskt kaffe – dricks ur små koppar och är väldigt stark och tjockt, med mycket sump. När man beställer kaffe i Turkiet kan man välja mellan olika söthets grader:
Sade – utan socker.
Az sekerli – lite socker.
Orta – lagom socker.
Sekerli – väldigt mycket socker.
Restauranger
360 Istanbul – takbar restaurang och helgöppen nattklubb med utsikt över hela staden.
Istiklal Caddesi, Misir Appartments.
Mikla – restaurang med kändiskocken Mehmet Gürs förstklassiga mat. Lite dyrare restaurang med takterrass och utsikt över Istanbul.
Nuteras (Nu Pera) – terrass med bar och restaurang i det övre prisläget.
Mesrutiyet Caddesi 67.
Ulus 29 – elegant restaurang med vita dukar och levande ljus. Det finns också en trendig takbar och nattklubb so under namnet Club 29 gästas av dj:s från hela världen.
Ficcin – restaurang som serverar husmanskost som till exempel manti – turkiska dumplings i större variant med kött- eller potatisfyllning, enligt tjerkessisk tradition. Kallavi sokak 13/1-7/1, Beyoğlu
Hanimeli ev yemekleri – liten familjerestaurang som serverar husmanskost. Ağahamam Caddesi No.6A Firuzağa / Cihangir.
Saray – konditori med anor so serverar puddingar, baklava, künefe och glass. Istiklal cad. 173, Beyoğlu.
Bahçihan Oçakbasi – enkel kvartersrestaurang som serverar god kryddstark mat från sydost och träkolsgrillade läckerheter . Itfaiye Cad 41/1
Sehzade Mehmed Sofrasi – restaurang med god mat serverad i unik och vacker miljö. Sehzadebasi Caddesi
Iskele – bra fiskrestaurang på Bosporens asiatiska sida med utsikt över sundet. Här kan man äta bläckfiskdolmar, kalamar dolma, risfyllda musslor eller mezes. bTa åt till Üsküdar och fortsätt sedan med taxi. Çengelköy Vapur Iskelesi Yani 10.
Refik – mezerestaurang dit många konstnärer och författare går. Här kan man välja bland ostar, patlican salatasi på aubergine och yoghurt, mustiga tomatröran ezme, haydari på yoghurt och mynta och börek, små frasiga trekanter fyllda med krämig ost. Sofyali Sokak 10–12
Beyti – restaurang i en palatsliknande villa med festsalar och trädgårdsterrass i förorten Florya. Här serveras fantastiskt kött och huset specialitet är Beyti kebab och består av lammfilé som legat i en marinad av olivolja och lök. Köfte och lammkotletter finns också på menyn. Restuarangen har gästats av flera kända personer. Orman sokak 8, Florya
Istanbul Culinary Institute – kockskolan i Istanbul där man kan äta både lunch och middag från en ständigt föränderlig meny till bra priser. Restaurangen är minimalistisk och maten är turkisk med modern touch. Mesrutiyet caddesi 59
Pandeli – hundraårig lunchrestaurang i kryddbasaren som serverar traditionell mat med allt ifrån lamm till fisk. Kryddbasaren Misir Çarsisi
Asitane – förstklassig restaurang där man kan äta Süleyman den stores favoriter. Kariye Camii Sokak 18
Topaz Restaurant – prisbelönt restaurang som serverar gourmetmat inspirerad av Medelhavet. Restaurangen har en fantastisk utsikt över havet. Beyoğlu, İnönü Cad. 50, Istanbul
Beyti Restaurant – turkisk välkänd köttrestaurang där ägaren önskar gästerna vid varje bord ”smaklig måltid”. Känd för maträtten som kallas ”Beyti Kebap”. Orman Sok. 8, Bakırköy, Istanbul
Boende
Pera Palace Hotel – anrikt lyxhotell från 1892. Här har Greta Garbo bott och Agatha Christie påbörjade Mordet på Orientexpressen i rum 411, inspirerad av hotellets gäster som kom med Orientexpressen, rummet är idag ett museum. Mesrutiyet Caddesi 52.
Grand Hotel de Londres – ett annat hundraårigt hotell med anknytning till Orientexpressen, dock något enklare. Hotellet har bar och takservering. Mesrutiyet Caddesi 117.
Tomtom Suites – boutiquehotell i hundraårig byggnad ovanför Bosporen. På hotellet finns bar, terrass, bistro samt en butler på varje våning. Bogazkesen Caddesi, Tomtom Kaptan sokak 18.
A’jia – romantiskt boutiquehotell inrymt i ett av de vackra trähusen från 1800-talet längs Bosporen. På hotellet finns en restaurang som serverar italiensk mat. Çubuklu Caddesi 27, Kanlica.
Hotel Splendid Palace på Prinsöarna är ett romanstiskt hotell från 1911. Detta träpalats ligger i grönskan nära havet. Nisan Caddesi 53, Büyük Ada
Att ta sig dit
Flygplatsen i Istanbul heter Istanbul Ataturk Airport och ligger 1,5 mil sydväst om centrum. Man kan ta sig från flygplatsen till centrum är med tunnelbanan Metro, men det bästa är att boka en shuttle på eller en privattransport.