Gdansk är en gemytlig och vacker stad, men också en av de största och äldsta i Polen och med en rik historia, här möts gammalt och nytt. När du besöker staden väntar historiska platser, fantastisk arkitektur, billig shopping och ett livligt nöjesliv med trendiga ställen. Du kan strosa omkring på kullerstensgatorna i Gamla stan och titta på vackra hus, besöka museer och insupa atmosfären på kaféer eller restauranger. Om du åker hit på sommaren kan du till och med njuta av badliv tack vare att Gdansk i princip har vuxit samman med städerna Sopot och Gdynia, och de tre städerna brukar gemensamt kallas Trojmiasto, Trestad.
Tack vare sitt läge vid Östersjön var Gdansk en viktig hamnstad under Hansa- och medeltiden och centrum för handeln med bärnsten. Det var också här som andra världskriget startades närTyskland anföll halvön Westerplatte i september 1939, och det var här som kommunismens fall i Europa började. Gdansk har även under flera tillfällen tillhört Tyskland under namnet Danzig, och alla de olika epokerna har satt sina spår i stadens arkitektur som inte är typiskt polsk.
Att se och göra
ESC – Europeiska Solidaritetscentret – museum som visar Polens väg från kommunism till demokrati. Här ligger också varvet där Solidaritets kamp började, och du kan se traverskranen som Anna Walentynowicz jobbade i när hon blev uppsagd och strejekrna startade. Du kan också se den lilla lastbilen som Lech Walesa stod på när han höll tal. Plac Solidarnosci 1.
Westerplatte – det var här som andra världskriget började när Tyskland anföll halvön i september 1939. Numera är halvön en utflyktspark med minnesmonument och informationstavlor.
Nationalmuseet – här kan du se målningar och annan konst, och det mest kända verket en Yttersta Domen av Hans Memling.
Uphagenhuset – här kan du lära dig om hur patricier levde under sent 1700-tal.
Mariakyrkan –anses vara världens största kyrka byggd av tegel. Man började bygga kyrkan 1343 och avslutade den i en andra byggetapp 1502. I kyrkan finns en kopia av Hans Memlings Den Yttersta Domen och även en enorm astronomisk klocka. Om du vill se ut över staden ska du ta dig upp i huvudtornet.
Mariacka – gågata som ligger intill Mariakyrkan. Husen längs gatan har vacker arkitektur och många av dem har tidigare tillhört köpmän och guldsmeder. Många konstnärer och författare har fått inspiration härifrån och i området har det spelats in flera filmer.
Hamnkranen – en av de främsta symbolerna för staden. Under medeltiden var kranen den största i hela Europa, och man använde den för att flytta gods och lägga upp master på skepp. Inne i kranen finns det trähjul som förr i tiden drevs av arbetare genom att de fick gå på hjulen.
Długi Targ, Långa torget – paradgata som kantas av gamla vackra hus med fantastisk arkitektur som återuppbyggdes efter andra världskriget. Vid torget ligger Neptunfontänen och Artushov.
Neptunfontänen – skulpturen i fontänen föreställer den mytologiska guden Neptunus, och representerar stadens relation till hav och vatten. Fontänen har stått på torget sedan 1633 och byggdes på initiativ av den dåvarande borgmästaren. Om du kastar ett mynt i fontänen kan du önska dig att den för dig tillbaka till Gdansk igen en vacker dag.
Artushov – hus som var samlingsplats för högt uppsatta människor inom den polska societeten. I huset kan du se vacker tidtypsik inredning, bland annat en tio meter hög kakelugn från renässansen.
Bärnstensmuseet – redan på stenåldern började man använda bärnsten inomhandeln och Gdansk har varit ett centrum för bärnsten ända sedan dess. Den välkända Bärnstensleden ledde hela vägen från Östersjön till Adriatiska havet. På museet får du lära dig mer om historien bakom bärnstenar, från stenåldern fram till idag.
Katarinakyrkan – den äldsta församlingskyrkan i gamla stan. Mellan 1555 och 1945 var det en protestantisk kyrka men idag är den katolsk. I kyrkan finns astronomen Johannes Hevelius grav och målningar av Izaak van den Blocke och Anton Möller. Kyrkan har också ett museum för klocktorn, och har till uppgift att samla på klockmekanismer som inte längre fungerar ordentligt på grund av att de har förstörts i bränder eller krig. I samlingen finns det främst klockor från 1400-talet fram till 1900-talet, men 2011 installerades en pulsarklocka i kyrkan, som är den mest exakta klockan i hela världen.
Kungsvägen – gatan användes av polska kungar när de kom på besök i staden och området med vacket dekorerade hus beboddes av patricier.
Oliwa – distrikt som är känt för sin katedral med en originella rokokoorgeln och en internationell orgelfestival. Kyrkan påstås vara den längsta i hela världen och har en interiör med en blandning av rokoko, barock och renässans. Det finns också intressant arkitektur i form av cisterciensiska klosterbyggnader i en park samt en botanisk trädgård. De Viskande grottorna i parken är dekorerade med snäckor som tack vare sina lägen gör det möjligt för folk att prata med varandra om inget annat ljud kommer i vägen.
Ratusz Starego Miasta, stadshuset – byggnaden är från 100-talet och har tidigare bland annat varit säte åt astronomen Johannes Hevelius när han var borgmästare för staden. Idag är stadshuset ett kulturcenter där det hålls konserter.
Dlugie Pobrzeze – mysigt promenadstråk längs hamnen där det finns barer du kan slå dig ner på och njuta av utsikten.
Murale Gdansk Zaspa – detta är en del av miljonprogrammet och är fyllt med gatukonst i form av stora väggmålningar. Du kan gå runt på egenhand eller ta en gratis guidad tur som visar dig de bästa av de 59 målningarna.
Shopping
Saluhallen – här kan du köpa goda korvar och andra polska delikatesser. I källaren finns resterna av en 1100-talskyrka. Plac Dominikanski 1.
Galeria Baltycka – det största shoppingcentret i trestadsområdet med över 200 butiker.
Madison – köpcenter som ligger nära gamla stan. Förutom butiker finns det skulpturer av kända människor och symboler som haft stor betydelse för stadens historia.
Fashion House – outlet som är byggd som en gammal fiskeby. Här hittar du varor från de stora märkens som Nike, Puma, Levis och Converse till fyndpriser.
Cepelia – affär som ligger på den populära Dluga gatan. Butiken är specialiserad på hantverk för att skydda och hålla igång traditionen. Du kan till exempel köpa målningar och lokalt trähantverk.
Bolesławieckeramik – porslinet är känt över hela världen för sin höga kvalitet och vackra design. Porslinet tillverkas och handmålas fortfarande i den lilla staden Bolesławiec i sydvästra Polen, och du kan hitta produkterna hos Zakłady Ceramiczne Bolesławiec i Gdansk.
S:t Dominikus Marknaden – den äldsta marknaden i Gdansk som har funnits sedan 1260. Det var stadens dominikanermunkar som fick privilegiet av den dåvarande påven att anordna en marknad för att fira deras helgons högtidsdag. Marknaden lockade köpmän från hela Europa som kom för att sälja sina varor, och idag kan du bland annat köpa hantverk, antikviteter och bärnsten.
Mat och dryck
Det polska köket har fått många influenser från Tyskland och Östeuropa, men också från de olika folkslag som har befolkat landet. Kött består mest av fläsk, men det förekommer också nöt och kyckling. Polens paradrätt är den fyllda pirogen.
Specialiteter
Litauiska kibiner – malt fårkött inbakat i potatis.
Zurek – soppa på surdeg, gåsbuljong och surkål.
Barszcz, rödbetssoppa – är den mest populära soppan och som finns i flera olika varianter.
Chłodnik – sommarversionen av rödbetssoppa som serveras kall, garnerad med ett kokt ägg, hackad dill och gräddfil.
Pierogi – en slags dumplings eller ravioli fylld med olika saker som till exempel ost, potatismos, kål, svamp eller malet kött. Pierogi kan också fyllas med bär eller frukt.
Bigos, jägargryta – tillagades av jägarna på det som fanns tillhanda. Förutom kött kan grytan innehålla hackad vitkål, surkål och torkad svamp, tillagad med fläsk, bacon och żywiecka (polska korvar).
Zrazy – gammal rätt från 1300-talet bestående av bitar av mörad, kryddad ytterfilé av nötkött som rullas runt fyllning av hackat stekt bacon, ströbröd, dillgurka och svamp, som sedan steks eller grillas. Till zrazy äter man bovete.
Mizeria – gurksallad som serveras till grillat kött och som är gjord på tunna skivor av gurka blandade med gräddfil, citronsaft, strösocker, salt och malen dill eller vårlök.
Pepparkakor från Toruń – honungs- och örtdoftande kakor som har sina rötter i medeltiden.
Obwarzanki – kringlor som säljs på både kaféer och i matstånd. De finns i vitt eller brunt bröd med salt, sesam eller vallmofrön på.
Restauranger
Gdansk har ett stort restaurangutbud, oavsett om du vill äta på lyxkrog eller på en enklare restaurang.
Lokalna – liten trevlig restaurang med uteservering på gården och mycket fisk på menyn. Ulica Grzaska 1.
Mestwin – restaurang som påminner om en loppis med saker hängande från tak och väggar. Menyn är regional kasjubisk och du blir serverad av personal i folkdräkt till folkmusik. Ulica Straganiarska 20/23.
Nova Pierogova – populär resturang där det serveras både traditionella och innovativa variationer av piroger, men även sallader, soppor och pastarätter.
Pod Lososiem – en av de äldsta och mest kända restaurangerna i Gdansk. Den har funnits sedan 1598 och har haft många prominenta personer som gäster. Inredningen har en lyxig atmosfär med historiska möbler och målningar, och menyn är traditionell polsk mat som vildsvinsnjurar med vitkål och svamp. Förr i tiden tillverkades Goldwasser här, en likör med 22-karats guldflagor, som var väldigt populär vid europeiska hov under 1600-talet. Då trodde man även felaktigt att guldet hade helande effekter. Likören tillverkas än idag. Szeroka 52/54.
Klubbar
Det finns inte något samlat distrikt för nattlivet i Gdansk men det finns många att välja bland.
Bunkier Klubogaleria – en av de populäraste nattklubbarna i stan. På sex våningar kan du festa natten lång i olika miljöer.
Boende
Radisson Blu Hotel – femstjärnigt hotell i hjärtat av Gdańsks gamla stad. Hotellet är inrymt i ett vackert historiskt hyreshus i gotisk stil och har bastu, ångbad, bar och fransk restaurang.
Puro Gdansk Stare Miasto – fyrstjärnigt hotell i centrala Gdansk. Hotellet har tvätt- och strykservice samt restaurang.
Hampton By Hilton Gdansk Old Town – trestjärnigt hotell centralt i Gdańsk. Hotellet har gym och restaurang.
Att ta sig till Gdansk
Gdańsk-Lech Wałęsas flygplats ligger 12 kilometer nordväst om centrala Gdansk och för att ta dig till stan kan du boka en shuttle eller en privattransport via Shuttle Direct.
Om Shuttle Direct
Shuttle Direct är ett väletablerat och välrenommerat transferföretag i Europa och Nordafrika. Våra duktiga lokala chaufförer ser till att du till ett bra pris, och på ett säker och bekvämt sätt, kan ta dig till och från kryssningsterminalen eller flygplatsen. Förboka din transfer via vår enkla on-line-bokning och låt oss ta hand om resten!