En historisk ö i Medelhavet: Ciutadella

Menorca har en lång och spännande historia, och spåren av bosättningar leder så långt tillbaka som ca 2000 år f.Kr. På grund av sitt strategiska läge mitt i Medelhavet har ön invaderats flera gånger av olika folk och härskare, varav de första troligen kom från Frankrike. Runt 500 f.Kr. skapar handelsfolket fenicierna två större städer på Menorca, en på öst­kusten och en på västkusten, som får namnen Mahón och Ciutadella. År 123 f.Kr. ockuperas ön av romarna och på 700-talet efter Kristus tar morerna över ön och Ciutadella blir den största och viktigaste staden. Från 1287 och fram till 1700-talet är det Spanien som har makten på ön och det är också under denna tid som katolicismen införs. Under 1500-talet blir Mahón vandaliserat av Barbarossa, och stora delar av Ciutadella förstörs av det turkiska riket. Efter Spaniens styre tar det brittiska imperiet över ön 1706, och 1721 utses Mahón till huvudstad istället för Ciutadella. Under andra halvan av 1700-talet växlar Menorcas styre mellan Frankrike, Spanien och det brittiska imperiet, men 1802 återin­tar Spanien Menorca och ön har varit under spanskt styre sedan dess.

Sedan 1983 är ögruppen Balearerna en av totalt 17 spanska autonoma regioner, vilket betyder att Balearerna är en egen provins med visst självstyre. Den administrativa huvudstaden i Balearerna är Palma på Mallorca. Att vara en autonom region i Spanien innebär att regionpolitikerna kan ta beslut i ett flertal lokala/regionala frågor medan bl.a. utrikespolitik och de ekonomiska styrsystemen styrs av Spaniens nationella regering.

Ciutadella och Mahón är fortfarande Menorcas två största städer, och här bor två tredjedelar av öns totalt 70 000 invånare. Mahón, som på menorkinska skrivs Maó, är öns huvudstad och ekonomiska centrum och en utpräglad hamnstad med en av Europas största natur-hamnar. Det var i Mahón som majonnäsen (Mahonesa) uppfanns på 1700-talet efter franska influenser.

Ciutadella

Ciutadella, Ciudadela på spanska, är en charmig stad med gammal prägel och många vackra byggnader, bland annat flera palats och kyrkor som är väl värda ett besök. Små,smala, krokiga gator med kullersten ringlar genom stadskärnan ner mot hamnen där det finns restauranger och uteserveringar. Det är i Ciutadella som de största Sant Joan-festligheterna äger rum. Sant Joan är ursprung­ligen en religiös högtid som infaller i slutet av juni, då de moriska hästarna har uppvisning i centrum, och det hålls stora fyrverkerier i hamnområdet.

Plaça des Born -på torget hålls det marknad under fredag- och lördagförmiddagar. På torget står också en obelisk till minne av de som dog och såldes som sla­var när turkarna invaderade staden år 1558.

Katedralen – är i gotisk stil och byggdes på ruinerna till en moské under 1300-talet.

Castell de Sant Nicolau – har en vallgrav och uppfördes under 1600-talet för att skydda stadens hamn

Utflykter

MahónStadens landmärke är den vackra kyrkan Santa Maria som har en magnifik kyrkorgel med 3200 pipor. I närheten av Santa Maria-kyrkan ligger även barockkyrkan Eglesia del Carmen som var ett karmelitkloster fram till 1751 men som sedan beslagtogs av staten. Idag fungerar delar av den renoverade kloster­byggnaden som saluhall. Mellan Eglesia del Carmen och Santa Maria leder en stor paradtrappa ner till hamnen där det finns många restauranger. I hamnen ligger också det väl­kända gindestilleriet Gin Xoriguer. På torget Plaça Esplanada hålls det marknad på tisdag- och fredagsförmiddagar.

Ferreriesbyn med flest barn per invånare i hela Europa! Enligt sägnen beror detta på dricksvatt­net i byn. Här finns också Vimpi, som är en av öns bästa tapasbarer.

Es Mercadalmysigt litet samhälle, beläget mitt på ön precis vid Menorcas högsta berg, El Toro. Huvudnäringen är bakverk och skor, och här tillverkas handgjorda lädersandaler – avarques.

Fornellscharmig fiskeby belägen längs Menorcas nordkust. I hamnen ligger restau­rangen Es Pla som är den spanske kungen Juan Carlos favoritrestaurang. Hit kommer Juan Carlos varje sommar med sin segelbåt från Mallorca för att äta restaurangens hummer­soppa. Varje torsdag är det marknad i Fornells.
Megalit-ruinerna – de flesta kommer från den talayotiska perioden mellan 2000–1000 f.Kr.
Torre d’en Galmés – en förhistorisk by som fanns före den talayotiska perioden och fram till romersk tid.
Cova d’en Xoroi i Cala’n Porter – en stor grotta i en av klipporna, med tunnlar och valvgångar och fantastisk utsikt över havet.
Naveta d’es Tudons – gravkammare från bronsåldern, den äldst bevarade byggnaden med tak i Europa.
Binibequer Vell – en återskapad morisk fiskeby som kännetecknas av trånga gränder och vita hus.

Alaior – centrum för mjölkproduktionen med spännande marknader, ost och lokaltillverkad glass.

Mat och dryck

På Menorca serveras det spanska medelhavsköket som ofta består av färska läckerheter från havet tillagade på spanskt vis. Även om man använder mycket olivolja tillagas specialiteterna här med mer smör och grädde än i övriga regioner.

De mest kända lokala rätterna är:

Caldereta de llagosta – hummerstuvning.

Ugnsbakad fisk med potatis.

Osten Queso Mahón.

Korven Sobrasada.

Tapas – en mängd smårätter som man beställer många av och delar på.

Paella – en risbaserad rätt som ofta serveras i stora runda formar eller stekpannor, gärna riktigt stora för två eller fler personer att dela på. Riset i sig är smakrikt och mycket gott, och sedan ”dekorerat” med rikligt av skaldjur och grönsaker uppepå. Paellan är varje restaurangs stolthet.

Besök också Xoriguers destilleri, nära hamnen i Mahón, där öns speciella gin tillverkas.

[mapsmarker marker=”23″]

 

Vin

Det finns vinodlingar på Menorca, men produktionen är liten och det är svårt att få tag i Menorcanskt vin. Om man lämnar turistorterna och bilar runt på ön så kan man råka på små vinodlingar, och ibland erbjuder de provsmakning och säljer sitt gårdsvin på plats.  Annars är det de spanska vinerna som gäller. Spnaien är världens tredje största vinproducent efter Italien och Frankrike och har många bra vinområden. De bästa vita vinerna och rosévin kommer från Katalonien, Galicien eller Rueda. Spanien har också högkvalitativa mous­serande viner, s.k. cava och den bästa kom­mer från Penedés i Katalonien. Spaniens mest ansedda rödviner kommer från Rioja, Priorat och Ribera del Duero. Många av dem är lagrade på ekfat och det finns specifika benämningar för olika lagringstider.
Crianza minimum två års lagringstid varav sex månader på fat
Reservaminimum tre års lagringstid varav ett år på fat
Gran Reservaminimum fem års lagringstid varav två år på fat

Gin

Gin är stort på Menorca och det var britterna som introducerade den. Numera tillverkas gin på ön och säljs överallt och det går också att besöka lokala destillerier .

Restauranger

La Guitarra, Ciutadella – här serveras stadens kanske godaste paella. La Guitarra ligger centralt i gamla stan, en trappa ner från gatuplan. Förutom paella har de även anka, hummer och kanin på menyn.
Café Balear, Ciutadellaen mycket populär restaurang som ligger i Ciutadellas trevliga hamn. Här serveras mycket bra fisk, hummer och kött. Bordsbokning rekommenderas, i synnerhet un­der högsäsongen.
Il Porto, Mahóngoda pizzor och utsökt pasta. Restaurangen ligger i Mahóns hamn.
Wepi, MahónWepi ligger också i Mahóns hamn och hit går du om du vill äta något exotiskt eller vegetariskt. Restaurangen serverar indisk, arabisk och asia­tisk mat.

Sen middag

De spanska matvanorna är lite senare än våra, även om de mer turisttäta orterna ofta anpassar sina öppettider till turisternas vanor. En spansk lunch serveras ungefär 13.30-15.30 och middag äter man först 21-23.

Dricks

Det är brukligt och uppskattat att lämna dricks. En fingervisning kan vara ca 5-10 % av restaurangnotan. Precis som i Sverige lämnas dricksen i proportion till erhållen service.

Shopping

På Menorca shoppar man med fördel till exempel smycken, skor, lädervaror, skönhetsprodukter, parfymer, kläder och textilier. Menorkinska sandaler, d.v.s. sandaler med sulor gjorda av bildäck med skinn över foten och en rem om hälen, finns i många olika färger och mate­rial. T-shirts med ödlor som är en symbol för Menorca. Det finns också gott om lokala marknader där hantverk samt frukt och grönt säljs.

Boende

Det finns mängder med hotell i olika prisklasser, några av de populäraste är:
Port Ciutadella
Hotel Tres Sants
La Quinta Resort Hotel & Spa
Artiem Fresh People Hotels
Can Faustino

 

Att ta sig till Cala’n Bosch

Menorca Airport ligger ungefär 4,5 kilometer sydväst om huvudstaden Mahon. Det är främst en turistflygplats med många charterflyg under sommarmånaderna. Under 2014 passerade drygt 2,6 miljoner passagerare flygplatsen.

Den första flygplatsen kom till redan 1936 i samband med spanska inbördeskriget. I juli 1949 gav flygministeriet klartecken för att öppna San Luis flygplatsen för civilflyg, både inrikes- och utrikestrafik. 1965 ändrades namnet till Mahon Airport och 1969 invigdes den nya flygplatsen som sedan dess ständigt har byggts ut för att kunna hantera den alltjämt ökande mängden passagerare.

För att ta sig från flygplatsen kan man ta buss 10 in till Mahons busscentral och där byta buss vidare till destinationen. Man kan också ta en shuttle eller privattransport.

Header image: “Sa farola. Ciutadella de Menorca” by albert1112 is licenced under CC BY 2.0
Share the Post:

Related Posts

San Teodoro – Vit sand och turkost vatten

San Teodoro på Sicilien är en trevlig stad på öns östkust. Hit åker italienarna själva gärna på semester och det är en lugn och skön stämning i staden. Under sommaren hålls det marknad varje kväll i centrum då flera gator stängs av för trafik. Under din vistelse här kan du njuta av bad i turkost vatten som påminner om det i karibien, och du kan få många kulinariska läckerheter tillagade på lokala råvaror.

Read More

Binibeca – Charmigt och lugnt på Menorca

Binibeca, lokalt kallad Binibequer, är en populär och lugn semesterort på södra Menorca. Längs en kuststräcka på tre kilometer ligger Binibeca Vell i väster följt av Binibeca Nou och Cala Torret i öster. Längs hela vägen ligger det vita privathus och hyreshus, och under sommaren kan du ta ett litet tåg mellan orterna.

Read More