Costa Calma – den lugna kusten

Costa Calma ligger på den sydöstra sidan av Fuerteventura och området har nästan två kilometer gyllene sandstränder. Costa Calma är en stillsam och grönskande ort, uppbyggd runt den lilla byn Canada del Rio, och tack vare bevattningsanläggningar växer här stora palmer.

Fuenteventura är Kanarieöarnas näst största ö och ligger ca 100 kilometer utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Större delen av Fuerteventura betraktas som en naturbiosfär och har skydd för vattenlivet och djuren, och den anses vara en av de bästa modellerna för användning av förnyelsebar energi i Europa.

De första bosättarna tros ha kommit från Nordafrika. Ordet Mahorero eller Maho, som fortfarande används för att beskriva invånarna på Fuerteventura, kan komma från det gamla ordet mahos, som betyder gethud, vilka bars av ursprungsbefolkningen som bodde i grottor och bosättningar i skogen. Under 1000-talet f.Kr. kom feniciska bosättare till Fuerteventura och Lanzarote, och 850 f.Kr. nämndes ön av Homeros i Odysséen som Insulae Fortunatae.

Många spanska och portugisiska expeditioner kom till ön omkring 1340, då den intogs av europeiska slavhandlare. Vid den tiden fanns det två stammar på ön som leddes av kungarna Guize respektive Ayose. Ön var uppdelad i två delar, Maxorata i norr och Jandía i söder, och rester av den mur som delade ön finns fortfarande kvar.

Efter att ha intagit Lanzarote gick den normandiske erövraren Jean de Béthencourt till attack mot Fuerteventura med endast 53 man. Anfallet misslyckades och Béthencourt fick återvända till Spanien efter fler män och förnödenheter. När han återvände fullbordade han erövringen och tog kontroll över ön 1405. Béthencourt gav namn åt den dåvarande huvudstaden Betancuria på västkusten.

1852 utvidgade Isabella II frihandelszonen till att omfatta även Kanarieöarna. 1708 blev det militärt styret på Fuerteventura men det avskaffades 1859 och Puerto de Cabras (numera Puerto del Rosario) blev den nya huvudstaden. Kanarieöarna fick rätt till självstyre 1912 och 1927 blev Fuerteventura tillsammans med Lanzarote en del av provinsen Las Palmas.

[mapsmarker marker=”89″]

 

Se och göra

Playa Sotavento – ligger cirka fyra kilometer söder om Costa Calma och är en av öns vackraste stränder med vit sand och turkost vatten. Stranden är mycket populär bland kitesurfare från hela världen och den 50 kilometer långa kustlinjen är värd åt CPU:s vindsurfingmästerskap mellan juli och augusti.

Tarajalejo – är en liten fiskeby med en lång svart sandstrand och tillhörande strandpromenad. Här finns det ett fåtal restauranger och ett par butiker.

Dölj text Betancuria, uppe i bergen på öns västra sida, och Las Olivas är två av öns äldsta städer.

Museo de la Sal, Saltmuseet, ligger på öns östsida, runt Caleta de Fuste-området. Där kan man se stora bassänger som används för utvinningen av salt ur havsvattnet och bearbetningsområdet för insamlingen av det. Många företag använder saltet och lokalbefolkningen är stolt över den ötillverkade produkten. På museet finns också ett stort skelett av en knölval som hittades på stranden.

Betancuria Museum of Archaeology and Ethnography, berättar om geologin och öns ursprung. Det finns flera avdelningar som handlar om ursprungsbefolkningen Maxot-folket med ett eget språk. Det finns också andra avdelningar på museet om till exempel paleontologi och andra invånare på ön, som de oceaniska och markbundna livsformerna. Det finns mycket fossil och andra lämningar efter liv och även etniska spår kan ses här. Betancuria är en av de bästa platserna på ön för stjärnskådning.

Casa de Unamuno – är ett museum dedikerat till en spansk författare och filosof som förvisades till ön på grund av politiska åsikter. Avlägsnad från det spanska samhället bidrog Miguel de Unamuno till att återupptäcka ön och utöka den litterära databasen med flera sonetter som han skrev medan han var på Fuerteventura.

Aloe Vera-museet ligger söder om La Oliva – här kan man lära se den handgjorda produktionen av ren aloe.

Det finns många utsiktsplatser utspridda över ön och ett par av dem ligger söderut, nära staden Cofete, där man kan se båda sidorna av ön samtidigt. Itsmo de la Pared är imponerande med äkta sandskulpturer som har skapats av tidens erosion. Tindaya-vulkanen har också en utsiktsplats i närheten.

de Lobos eller Lanzarote är närliggande öar dit det finns färjor. Celia Cruz är en båt med glasgolv som avreser från Corralejo (norra änden av ön) och korsar vattnet till ön Lobos. Man kan också ta en guidad vandringstur på ca 3,5 timmar då man kan se vulkanen på nära håll, toppen ligger på en höjd av 124 meter.

Baku vattenpark har rutschkanor, plaskdammar, vågbassänger och babyområden för hela familjen.

För den lite mer äventyrlige finns det 60 km spår för fyrhjulingar och sandloppor som täcker en stor del av sanddynerna väster om Corralejo. Allt som behövs är körkort.

Oasis park/djurpark har olika sorters stora och små djur . Man kan vara väldigt nära giraffer, elefanter och till och med få hålla i lemurer. Det finns också kamelsafari, en föreställning med fåglar samt djur från den afrikanska kontinenten. Det finns bussar som regelbundet kör till djurparken från många av hotellen i staden och man kan dessutom pendla från de större hotellen.

Mat och dryck

Cabra, get, är en av originalrätterna som har serverats i många år. Det är vanligt att antingen ugnsbaka eller stuva get och servera den med mojo picón och kanarisk potatis, även kallad rynkig potatis, eftersom det är så den ser ut när den är färdigkokad.

Kanarisk potatis är små, kokade potatisar serverade med en massa salt och mojo picón.

Det finns två typer av mojo picón på ön, dels mojo rojo som är en röd sås gjord på vitlöksolja, spiskummin och chili eller rostad paprika, dels mojo verde (grön) som är gjord på vitlöksolja och koriander.

Vieja, papegojfisk, är en typisk rätt på ön som är kryddad med citrus och som tillagas i ugn och serveras med potatis och mojo.

Det finns många sorters ostar på ön och recepten på ett par av dessa kommer direkt från ursprungsbefolkningen Majorero som använde getter till allt möjligt, från kläder till ost och mjölk. Det är vanligt att hitta 100-procentig getost på ön, men det finns även sorter med mindre mängd fårmjölk. Det finns olika grader av ost och de graderas efter hur mycket eller lite getmjölk de innehåller. Queso fresco (färsk vitost) som är väldigt mjuk görs främst på komjölk, men ibland på getmjölk.

Det finns också ett slags sädesslag som används i det kanariska köket och som kallas gofio. Det används ofta som redning i såser och soppor samt i beredningen av vissa geträtter. Ofta används det också tillsammans med mjölk och blir då till en slags gröt man kan äta till frukost. Det här rostade sädesslaget, gjort på vete, majs och även korn, har använts i många år och var väldigt viktigt under svälttider eller fattiga tider under spanska inbördeskriget. Det användes med socker och vatten för att skapa en degliknande massa som kunde ätas rakt av eller tillagas på olika sätt.

[mapsmarker marker=”90″]

 

Boende

SBH Costa Calma Beach Resort – All inclusive-anläggning på Fuerteventuras Costa Calma-strand. Hotellet erbjuder en utomhuspool och tennisbanor.

SBH Costa Calma Beach Resort Apartamentos ligger bara 50 meter från stranden Costa Calma och har utomhuspool, bastu och bubbelbad. Här erbjuds välutrustade lägenheter med balkong eller terrass.

Esmeralda Maris anläggning ligger bara 500 meter från stranden i Costa Calma och erbjuder en utomhuspool, en poolbar och en solterrass. Boendet ligger i ett lugnt bostadsområde med panoramautsikt över stranden Sotavento.

Gran Hotel Atlantis Bahia Real G.L. – femstjärnigt lyxhotell.

Apartments Hesperia Bristol Playa – trestjärnigt lägenhetshotell.

Att ta sig dit

Aeropuerto de Fuerteventura ligger cirka 5 km söder om öns största stad Puerto del Rosario. Den byggdes i samband med att de första turisthotellen byggdes 1965. För att ta sig till Costa Calma kan man ta en shuttle eller boka privattransport.

Header image by Dirk Vorderstraße (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Share the Post:

Related Posts

San Teodoro – Vit sand och turkost vatten

San Teodoro på Sicilien är en trevlig stad på öns östkust. Hit åker italienarna själva gärna på semester och det är en lugn och skön stämning i staden. Under sommaren hålls det marknad varje kväll i centrum då flera gator stängs av för trafik. Under din vistelse här kan du njuta av bad i turkost vatten som påminner om det i karibien, och du kan få många kulinariska läckerheter tillagade på lokala råvaror.

Read More

Binibeca – Charmigt och lugnt på Menorca

Binibeca, lokalt kallad Binibequer, är en populär och lugn semesterort på södra Menorca. Längs en kuststräcka på tre kilometer ligger Binibeca Vell i väster följt av Binibeca Nou och Cala Torret i öster. Längs hela vägen ligger det vita privathus och hyreshus, och under sommaren kan du ta ett litet tåg mellan orterna.

Read More