Cortina d’Ampezzo är en lyxig vintersportort på 1222 meter över havet i provinsen Belluno i Veneto i Italien. Staden ligger vackert omgiven av alptoppar och är rankad av National Geographic som en av de allra främsta skidorterna. I Cortina handlar det om att leva ”la dolce vita” och det internationella jetsettet åker gärna hit, dock inte så ofta för att åka skidor, vilket gör att det inte är särskilt trångt i backarna. Cortina är en charmig stad med glassbarer och bagerier i gränderna, och runt kyrkan mitt i byn ligger många trattorior. Det finns gott om både exklusiva butiker, ostaffärer och restauranger. På helgerna får gågatan Corso Italia en känsla av italiensk stadspuls då människor i vackra kläder flanerar.
Cortina har en låg historia som vintersportort. Det började redan i mitten av 1860-talet då överklassen från England, Tyskland och Österrike kom hit för att klättra. 1925 byggdes Italiens första kabinbana på räls och 1937 hölls den första internationella skidtävlingen i Cortina. 1944 skulle de Olympiska vinterspelen ha hållits i här, men kriget gjorde att de ställdes in. Tolv år senare, 1956 blev det dock verklighet. Det hölls också VM-tävlingar i olika skidsporter under 1920- och 1940-talen. Varje år arrangeras världskuppen i alpint här i pisten Stratofane. Det sägs också att OS 1956 gav inspiration till namnet på bilmodellen Ford Cortina som började tillverkas 1962.
Det har också spelats in flera filmer i eller omkring Cortina, bland andra James Bond-filmen Ur dödlig synvinkel och komedin Rosa pantern.
Cortina är en stad som kommer att förbli som den är. Det kommer nämligen inte att byggas fler bostäder eller hotell här och skidsystemen kommer inte att växa, allt för att behålla kulturen och traditionerna.
Det är samtidigt en plats med en dyster historia. För hundra år sedan, 1914, utbröt första världskriget och Cortina tillhörde då Österrike-Ungern, som ingick i den så kallade trippelalliansen med Tyskland och Italien. Cortinas män blev inkallade för att strida och till en början hölls sig Italien neutralt men bröt sedan med alliansen och förklarade Österrike krig. Snart flyttades gränsen och plötsligt tillhörde Cortina Italien. De blodiga striderna fick dramatiska följder för byns familjer.
Den italienska delen av Dolomiterna har de bästa pisterna, och det vackra landskapet utsågs nyligen till världsarv av UNESCO. Cortina ligger i världens största liftsystem och består av tre områden, varav de två huvudområdena har 60 respektive 90 kilometer pister. Områdena är ännu inte sammanlänkade men liftkortet gäller till samtliga.
Faloria – ligger närmast byn och har en blandning av röda och svarta backar.
Christallo – ligger cirka 20-25minuter bort med bil, men det går att åka skidor/lift över berget från Faloriasystemet. Backarna är en blanding av blå och röda backar men det finns också en svart backe som sägs vara Dolomiternas brantaste.
Tofana – med Socrepes är det största området med en blandning av blå, röda och svarta backar. Det finns också ett par gamla OS-backar från 1956 som man kan prova.
De roströda klipporna i området är kända i friåkningskretsar, och de som vill åka couloirer bör hyra in en bergsguide och prova de tvärbranta rännorna på Creste Bianche. I det här området krävs oftast klätterutrustning för firning.
Om man vill nå de brantaste pisterna i Cortina kan man ta sexstolsliften upp mot kabinbanan Freccia del Cielo, som går vidare upp till Ra Valles, som är en högt belägen skålad bergssida på över 2 500 meters höjd. Här ligger pisten Canalone och den legendariska svarta nerfarten Schüss, som startar uppe bland Tofanamassivet karaktäristiska pelare.
Intill Cortina ligger bergstoppen Lagazuoi med en av världens vackraste nedfarter , Hidden valley, eller Armentarola som den egentligen heter.
I Cristallomassivet finns en av Alpernas fina gamlal tvåstolsliftar, Forcella Staunies, som leder rakt upp i en dolomitränna. Toppstationen ligger på över 2 900 meters höjd och härifrån kan man göra ett av Dolomiternas brantaste åk tillbaka ner i pisten Staunies.
[mapsmarker marker=”58″]
Man kan också nå Dolomiti Superskis enorma sammanbyggda skidområde med totalt 1 200 km pist och ett av världens största sammanhängande liftsystem. Inom det skidområdet ligger Marmoladaglaciären, Arabbas nordsida samt skidkarusellen Sella Ronda.
I Cortina-området finns det gott om hyttor som framför allt är restauranger. Några av dessa är: Rifugio Duca d’Aosta, Rifugio Averau, Rifugio Piazza da Aurelio, en liten restaurang med gourmetmat och möjlighet till övernattning som ligger högst upp i Passo Giao på 2 200 meters höjd samt Rifugio Lagazuoi, Passo Falzarego, på toppen av berget Lagazuoi, 2 752 meter över havet med panorama utsikt.
På sommaren kan man ägna sig åt vandring och cycling, och det finns speciella liftkort för att ta sig fram. Det finns också en del intressanta platser och museer att besöka.
Krigsfriluftsmuseet – här kan man följa krigshistorien I tunnlar och skyttegravar.
Dinosaurievägen – här kan man återvända till förshistorisk tid.
Mondeval Mannens väg – .gravområde på 2000 meters höjd som visar förshistoriska jägare som levde för 7000 år sedan.
Mat och dryck
Det finns en del lokala specialiteter varav den mest käna är Casunziei – en fylld pasta som påminner om ravioli men har formen av en halvmåne. Fyllningen kan variera men innehåller oftast grönsaker och ricottaost. Enligt de ursprungliga recepten finns det en röd variant med betor, potatis och kålrot, och en grön variant med spenat, pumpa och rädisor. Fyllningen kan också innehålla till exempel skinka, svamp eller ost. De serveras med smält salviasmör eller rädissås.
Tyrolsk canederli/spaetzel – små gröna dumplings som serveras med grade och flask.
De mest kända desserterna är apfel strudel, sacher tårta, paj med skogsbär, glass med varma hallon samt söt omelett med tranbärssylt.
Restauranger och barer
Rifugio Faloria – är en brickservering med stor solterrass. Deras specialitet är bombardinor – välfyllda ägglikörshots med vispgrädde.
Ristorante Piè Tofana – serverar lokala specialiteter som knödelpasta, tuppbröst eller hjortfransyska.
Leone e Anna – serverar sardinsk mat mitt i bergen en bit från Cortina. Specialiteter på menyn är Spaghetti alla bottarga (torkad fiskrom) och Gnocchi med tomatsås och sardinsk salsiccia. Som dessert serveras hembakta söta seadas-knyten – friterade ostravioli med honung.
Al Camin – klassiskta italienskt kök.
Tivoli – dyr restaurang som är omnämnd i Guide Michelin.
Al Ponte – bra pizzeria.
Beppe Sello – här serveras lokala rätter bland andra Stinco – ugnsstekt kalvlägg.
LP26 – prosciutteria, temarestaurang som främst serverar den lufttorkade skinkan San Daniele.
Enoteca di Cortina – här serveras vin, ost och kallskuret. Ligger bakom kyrkan mitt i byn.
Clipper/ Cristallino – italiensk afterski och mingelplats för partyeliten och de lokala bräd- och skidåkarna med.
BILBO – disco med duktiga dj:s.
[mapsmarker marker=”153″]
Boende
Cristallo – femstjärnigt hotell i gustaviansk stil. Stor inomhuspool, skönhetssalong och rehabiliteringscenter.
Hotel de la Postes – fyrstjärnigt hotell inrymt i ett före detta postkontor och som har som varit i familjen Manaigos ägo sedan det grundades 1865.
Park Hotel Concordia – fyrstjärnigt anrikt hotell mitt i byn.
Hotel Ancora – på hotellet har flera italienska långfilmer spelats in.
Hotel Pontechiesa – trestjärnigt familjärt hotell strax utanför centrum, nära Tofanakabinen.
Hotel Aquila – modernt trestjärnigt hotell i centrum.
Att ta sig dit
Närmaste flygplats är Venedigs internationella flygplats Marco Polo. Från Venedig går det skidbussar till Cortina men det enklaste sättet att ta sig från flygplatsen är med en shuttle eller genom att boka en privattransport.