Menorca är en liten vacker ö som tillhör ögruppen Balearerna. Namnet har ön fått efter romarna som anlände dit på 100-talet efter Kristus. De döpte ön till ”minorca” som betyder ”den mindre” medan storebror Mallorca fick sitt namn efter ordet major som betyder ”den stora”. Ön är ungefär en femtedel så stor som Mallorca, 700 km², vilket motsvarar ytan av halva Öland. Ön har en kuststräcka på 200 km och här finns 120 badvikar med små sandstränder- ”calas”, varav en del är helt orörda.
Klimat, växter och djur
Menorca är relativt flack vilket gör att hela ön har samma torra medelhavsklimat. Vintrarna är ofta torrare och kallare än på Mallorca, medan sommaren kan bli mycket varm. På Menorca växer bl.a. lavendel, enbär, rosenlager, gladioler, kamomill, vildorkidéer, röd vallmo och tamarisker, och det finns gott om pinjeskog. På ön lever många vilda djurarter så som kaniner, råttor, ödlor, ormar, sköldpaddor, grodor och paddor.
Menorca är känt för sin boskapsuppfödning och redan för 2500 år sedan döpte grekerna ön till Meloussa som betyder just boskapsön. Arkeologiska fynd visar att man redan under den tiden producerade ost på ön. De svartvita korna som man ser idag, så kallad frisisk boskap, fördes till Menorca av engelsmän och holländare på 1700-talet. Det finns även en inhemsk rödbrun koras, liksom svarta hönor, helvita får och svarta hästar. De svarta hästarna är huvudattraktionen under den stora festen Sant Joan som hålls i Ciutadella 22-24 juni varje år.
Biosfärreservat
1993 blev Menorca förklarad som biosfärreservat av UNESCO vilket innebär att närmare 50 procent
av ön är skyddad mot framtida exploatering. En central del i Menorcas biosfärreservat är sötvattenslagunen S’Albufera på öns nordöstra kust, som blev nationalpark 1994. Där växer det tamarisker och det finns ett rikt och varierat fågelliv. Man har registrerat mer än 280 fågelarter på ön och Menorca är den enda platsen inom ögruppen Balearerna där den egyptiska gamen häckar.
Cala’n Bosch
Cala’n Bosch ligger på Menorcas sydkust och är en av öns största semesterorter. Det finns en mysig marina som ligger i en hamnbassäng som kopplas ihop med havet genom en kanal. Utmed kajerna finns flera restauranger.
Cala’n Bosch-stranden har vit sand och ligger inne i en djup vik skyddad från vågor och strömmar. Den andra stranden i området heter Son Xoriguer och ligger lite mindre skyddat men har samma sorts sandbotten som ger vattnet sin turkosa färg. Här kan man hyra kanot, lära sig segla katamaran eller dyka. Vattnen runt Menorca räknas till de främsta dykvattnen i Spanien och det finns ett tiotal välrenommerade dykcentra.
[mapsmarker marker=”14″]
Andra fina stränder finns på både norra och södra delen av ön. Till exempel:
Cala Pilar – många menorkiner anser att detta är en av öns vackraste stränder med lite mörkare och grövre sand. Stranden nås genom en promenad på cirka 30 minuter på en bitvis stenig väg.
Cala Pregonda – en favoritstrand bland lokalbefolkningen med grövre och lätt rödfärgad sand. Även denna strand nås på ca 30 minuters promenad.
Es Grau – i anslutning till den lilla byn Es Grau ligger en sandstrand och om man fortsätter längs med kusten norrut hittar man fler små badvikar.
Santa Galdana – en fin badvik med en lång vitkornig sandstrand i anslutning till semesterorten Cala Galdana. I närheten finns gott om caféer, restauranger och souvenirbutiker. På stranden kan man hyra solstolar och parasoller.
Macarella och Macarelleta – Macarella är en långsträckt vitkornig strand med café och toaletter i närheten. Fortsätter man förbi den och rundar en klippa kommer man till Macarelleta som är en mindre badvik med kristallklart vatten.
Son Bou – en flera kilometer lång sandstrand.
Son Saura – här kan man bada både från stranden och de omgivande från klipporna. Toaletter finns.
Trebalúger – en ilite undangömd vik med kristallklart vatten och finkornig sand. Stranden nås till fots och ligger ca 30 minuters promenad från Cala Mitjana.
Eftersom det på vissa ställen är mycket strömmar runt ön används ett flaggsystem för att informera om läget.
Grön flagg – Ingen fara för kraftiga strömmar
Gul flagg – Bada med försiktighet
Röd flagg – Absolut badförbud
Att se och göra
Det finns mycket att se och göra på Menorca och det är lätt att ge sig ut på en cykeltur i den vackra naturen. På den berömda häststigen, Cami de Cavalls, kan man även cykla mountainbike. Det finns vandringsleder genom naturskyddade och arkeologiskt intressanta områden, framförallt på sydkusten, och på öns högsta betgstopp, El Toro, har man en fantastisk utsikt över ön. Det finns också en naturgrotta värd ett beösk – Cova d’en Xoroi. På norra ön i närheten av byn Cala Morell finns ytterligare 14 grottor som troligen har använts som gravplats från 1500 år f.Kr. fram till 200 e. Kr.
Det finns ett stort antal fornlämningar över hela ön varav de flesta nås med bil. Ibland får man betala inträde för att gå in.
Naveta des tudons – navetas är en för Menorca unik typ av grav som har formen av upp- och nedvända båtar. Det finns totalt 45 navetas på hela ön. En av de mest välkända är Naveta des Tudons från 1000 f. Kr som ligger i närheten av Ciutadella.
Taula de Trepucó – taulas är speciellt för just Menorca och betyder bord på katalanska. Dessa fornlämningar består av stora stenar som är placerade på varandra som ett T. Det finns olika teorier om vad de användes som, den mest betrodda är att de var offerplatser. Den mest omnämnda taulan är Trepucó söder om Mahón.
Son Catlar – är en förhistorisk lämning på sydvästkusten. Den skapades ca 1500 år f. Kr. och är en ca en kilometer lång och två meter bred mur och är den enda bosättningen på Balearerna som har en cyklopisk vägg. Innanför muren kan man se rester av en taula, fem talaoiter och vad som en gång varit olika rum.
Lloc Zoo de Menorca – här kan man se många av djuren som finns på Menorca.
Om man vill få lite mer stadsliv kan man ta bussen till Ciutadella och strosa i de trånga gränderna. Nere i hamnen finns det flera bra fisk- och skaldjursrestauranger med utsikt över segelbåtarna som ligger förtöjda.
Mat och dryck
Det finns också flera restauranger i Cala’n Bosch, till exempel:
Capriccio Italiano – restaurangen ägs av en italiensk kvinna och hennes två söner och här serveras vällagad och prisvärd italiensk mat till utsikt över hamnen.
Mr Jaume – här serveras främst menorkinsk mat och husets specialitet är musslor.
Tropicana – här kan man äta enklare rätter som pasta, hamburgare eller pizza.
Las Tapas – restaurangen ligger i den mysiga hamnen och här kan man avnjuta traditionalla spanska tapas.
Cafe Balear – fiskrestaurang mitt i hamnen som serverar fiskrätter till bra priser.
Boende
Det finns allt från små familjära hotell till stora lyxiga resorts i Cala’n Bosch, några av dem är:
Club menora och Tamariscos är resorts som erbjuder olika aktiviteter.
La Quinta som är ett lyxhotell med halvpension.
Club Ciudadela som är ett enkelt, litet och familjärt hotell.
Att ta sig till Cala’n Bosch
Menorca Airport ligger ungefär 4,5 kilometer sydväst om huvudstaden Mahon. Det är främst en turistflygplats med många charterflyg under sommarmånaderna. Under 2014 passerade drygt 2,6 miljoner passagerare flygplatsen.
Den första flygplatsen kom till redan 1936 i samband med spanska inbördeskriget. I juli 1949 gav flygministeriet klartecken för att öppna San Luis flygplatsen för civilflyg, både inrikes- och utrikestrafik. 1965 ändrades namnet till Mahon Airport och 1969 invigdes den nya flygplatsen som sedan dess ständigt har byggts ut för att kunna hantera den alltjämt ökande mängden passagerare.
För att ta sig från flygplatsen kan man ta buss 10 in till Mahons busscentral och där byta buss vidare till destinationen. Man kan också ta en shuttle eller privattransport.