Amsterdam är känt för alla sina kanaler, cyklar och diamanthus, men staden har så mycket mer att erbjuda. Det är en trevlig och fascinerande stad med mycket att uppleva, och om du åker hit flera gånger finns det alltid något nytt att se och göra. En mörkare sida av Amsterdam är dock att den anses vara världens mest liberala stad, ingen annanstans är det lika öppet när det gäller lätta droger, sex och prostitution.
Amsterdam är Nederländernas största stad och den officiella huvudstaden, men egentligen är det i Haag som regeringen, parlamentet, statsöverhuvudet och alla ambassader har sitt säte. Ungefär 50 procent av befolkningen har utländsk bakgrund vilket gör att du kan njuta av mat från världens alla hörn.
Under 1600-talet var Amsterdam den rikaste staden i Europa och handelsmän därifrån seglade till Nordamerika, Afrika, Brasilien och Indonesien och skapade ett världsomspännande handelsnätverk. Amsterdams handelsmän ägde till största delen det Holländska Västindiska Kompaniet och Holländska Ostindiska Kompaniet som gjorde att staden blev ett av världens viktigaste finansiella centra, och vid slutet av 1600-talet låg den på fjärde plats i världen när det gäller antal invånare, efter London, Paris och Neapel. Man blev då tvungen att utvidga staden och ett antal ”ringkanaler” byggdes runt den gamla stadskärnan.
I slutet av 1800-talet nådde den industriella revolutionen staden och Amsterdam-Rhenkanalen och Nordsjökanalen grävdes för att ge Amsterdams hamn en direkt väg till Rhen och Nordsjön. Detta förbättrade kommunikationerna med resten av Europa och världen dramatiskt och ledde till en ekonomisk uppgång. År 1839 öppnades den första järnvägen mellan Amsterdam och provinsstaden Haarlem.
Under andra världskriget ockuperades staden av Tyskland och 100 000 judar deporterades, en av dessa var den unga flickan Anne Frank.
Att se och göra
Brouwersgracht – en av de vackraste kanalerna där de karakteristiska husbåtarna ligger på rad.
Jordaan – område med småstadskänsla och vackra hus med små fina bakgårdar.
Albert Cuypmarkt – en av Europas största gatumarknader där du kan hitta allt från blommor, kläder och konst till ost och andra delikatesser.
De Pijp – kvarter som är något mindre charmiga än andra delar, men i gengäld kan du hitta mat från hela världen här, till exempel från Surinam och Indonesien.
De 9 Straatjes – nio trevliga gator i kanalområdet där du kan besöka antikaffärer, klädboutiquer, osthandlare och boklådor.
Foam – ett av Amsterdams mest intressanta gallerier med fokus på nutida fotografier av stjärnor som Anton Corbijn och Diane Arbus.
School of life – en inspirerade mötesplats för livets små och stora frågor. Här kan du ta en kaffe samtidigt som du kan läsa om vänskap, kärlek, avundsjuka, och karriärsval. Grundaren är vår tids mest kända filosof Alain de Botton som också brukar hålla workshops och föreläsningar.
Museum Van Loon – här kan du se hur ett av de vackra kanalhusen i Amsterdam ser ut inifrån. Huset har återställt till sitt ursprungliga 1600-talsskick, och är det enda ställe där du kan ta del av hur livet levdes i herrskapshusen under den gyllene eran.Van Loon själv var en av grundarna till Ostindiska kompaniet som skeppade hem dyrbarheter från hela världen under Nederländernas storhetstid.
Judiska museet – här belyses den judiska historien som hade stor betydelse i Amsterdam innan andra världskriget. Flera stadsdelar och yrkesroller i Amsterdam var typiskt judiska, och många holländska ord och traditioner kommer från den judiska befolkningen. Waterlooplein, där museet ligger kallades förr för Juden Viertel, det judiska kvarteret.
Begijnhof – via en snäv gata kommer du till en charmig gård omgiven av antika byggnader. Dessa små hus var en gång bostäder för begijn -nunnor och bebos än idag av ensamstående kvinnor. De kvinnor som anslöt sig till den katolska systerordern kallades ’begijn’, och var kvinnor som levde som nunnor utan att ha svurit en ed till Gud. Denna systerorder tog hand om sjuka och utbildade fattiga och de hade sina egna regler, och man hade till exempel rätt att lämna ordern för att gifta sig. Mitt på gräsplanen finns en medeltida kyrka och på nr.34 står den äldsta byggnaden i Amsterdam. Ingången till Begijnhof är i Spui.
Anne Franks hus – i huset där hon gömde sig kan man se Anne Franks originaldagbok och hennes andra anteckningsböcker som är en del av den permanenta utställningen.
Lindengracht marknad – hit går Amsterdamborna för att handla det de behöver. Det finns många stånd med mat och ost, och man brukar få provsmaka. Här säljs även blommor och kläder och olika stånd serverar färdiglagad mat, som till exempel grekiska fyllda paprikor och rykande färska sirapskexen – stroopwafels.
Spa Zuiver – spaanläggning i södra Amsterdam med haman, ett tiotal olika bastubad och wellnessbehandlingar. Inne är miljön vacker med mosaik, och en pool med imponerande takhöjd och belysning. Utomhus finns det örtbad och jacuzzi. På de flesta spaanläggningarna i Nederländerna badar man naken eftersom det inte är tillåtet att ha badkläder.
Gs Brunch boat – om du vill se Amsterdam från vattnet är det trevligt att ta en brunch-tur på den tidigare kolpråmen med retroinredning.
Amsterdam Light Festival – under vintern hålls denna ljusfestival då nästan 2 000 konstnärer från runt 100 länder deltar med olika ljuskonstverk. Du kan ta del av festivalen både via vattnet och till fots. Festivalen har en egen hemsida där datum och tider uppdateras.
Om du vill blanda storstad med strandliv kan du ta tåget i cirka 30 minuter för att nå kusten. Där finns det flera stränder att välja mellan men den som ligger närmast Amsterdam är Bloemendal aan Zee. Efter en dag på stranden med dopp i det svala vattnet kan du avsluta på någon av strandbarerna, till exempel populära Woodstock 69 med hippiekänsla och eldstad på stranden, eller Bloomingdale Beach Club där du kan dricka bubbel under parasollerna.
Mat och dryck
Det finns mängder med restauranger som bjuder på mat från främmande kök, men indonesiskt i Nederländerna är som indiskt i London. Maten, som är förknippad med Nederländernas koloniala historia, räknas i princip numera som en del av det lokala köket. Det indonesiska köket är omtyckt och i synnerhet rijsttafel, som är en sorts indonesiskt smörgåsbord med massor av smårätter. Det man ska tänka på med indonesisk mat är kryddningen, det finns olika styrkor, allt från mild till very hot.
Rembrandtplein är omgivet av pubar, restauranger, kaféer och hotell. Här finns traditionella holländska barer där det spelas holländsk musik. I området hittar man även bra nattklubbar och gay barer.
Leidseplein – torget är ett av Amsterdams populäraste ställen för nattliv med ett stort utbud av restauranger, barer, coffeeshops, biosalonger och teatrar. Här uppträder många gatumusiker och artister.
Café ’t Smalle – kafé vid en av kanalerna. Egelantiersgracht 12.
Café ’t Monumentje – enkelt ölkafé med sand på golvet och många stamgäster. Här kan du mumsa på korvar och ostar. Westerstraat 120.
Tjins Toko, De Pijp – resturang med mat från Surinam.
Sari Citra, De Pijp – en av många bra indonesiska resturanger. Ferdinand Bolstraat 52 bg.
Proeflokaal Arendnest, Örnnästet – här kan du välja mellan 50 sorter öl på fat, varav många kommer från lokala hantverksbryggerier. Till ölen tar du in en ostbricka. Herengracht 90.
Canvas – takrestaurang på Volkshotel som senare på kvällen byter namn till Club Canvas där du kan lyssna till musik och dricka cocktails till utsikt över takåsarna. Wibautstraat 150.
Yokiyo – Korean Social Food . Mindre sällskap kan boka ett runt bord på ovanvåningen med grill i mitten. Sedan tillagar man själv sin mat tillsammans och delar på de olika rätterna. Oudezijds Voorburgwal 67
Restaurant Blauw – bra och populär indonesisk restaurang. Det mest klassiska är att beställa ett rijstaafel (risbord) och njuta av en rad olika små rätter. Boka helst bord i förväg. Amstelveenseweg 158–160, intill sydöstra hörnet av Vondelpark.
Proeflokaal Arendsnest – säljer holländsk öl och har ett hundratal sorter på flaska och flera sorter på fat. Här hittar du alla spännande holländska mikrobryggerier och de arrangeras också provningar för den som vill lära sig mer. Ägaren Peter driver även Beer Temple i centrum. Herengracht 90.
Kadijkplein/Rapenburgerplein erbjuder flera restauranger och barer. Här ligger Café Kadijk som serverar enkel men god indonesisk mat och a Tavola serverar bra italiensk mat. På andra sidan slussen ligger barerna Café Scharrebier och Café de Druif som är en gammal geneverbar med anor från 1631, vilket gör den till en av stadens äldsta.
Wynand Fockink – provsmakningslokal för genever. Här du göra en rundvandring i grupp runt destilleriet, delta i provsmakning och till och med delta i en workshop om hur man destillerar genever. Du får lära dig allt som finns att lära om destilleringsprocessen, inklusive de olika smaker som används för att tillverka traditionella holländska likörer som t.ex. Volmaakt Geluk, Bruidstranen och Hansje in de Kelder. Genever är en typisk holländsk produkt och dricks på ett speciellt sätt. Glaset fylls tills det nästan svämmar över, vilket skapar ett ”huvud” längst upp. Nästa steg är att lägga händerna på ryggen, luta sig mot glaset och sörpla i sig ”huvudet”. Det anses vara en synd att lyfta glaset och spilla genevern.
Ost är viktigt i Holland, och varje del i landet har en säregen smak och
atmosfär. Ostexporten i Holland omsätter sju miljarder euro varje år och är
tillsammans med blommor och öl den främsta exportvaran. Det finns gott om fina
ostbutiker i Amsterdam där du kan köpa med dig lite ost hem. De bästa butikerna
i staden är:
– L’Amuse, i stadsdelen Oud Zuid på
Stadionweg, har över 400 sorter som de förvarar i temperaturreglerade
anläggningar så att varje ost förvaras på rätt sätt.
– De Kaaskamer i shoppingområdet Jordaan på Runstraat.
– Kaashuis Tromp på Utrechtsestraat eller Elandsgracht, säljer holländsk ost av alla typer tillsammans med nybakat bröd och ett urval av viner.
– Reypenaer Shop och Tasting Room. Reypenaer är ett litet ostföretag som driver en egen butik och erbjuder kurser om ostar och ostprovsmakning i källaren. Singel.
– Kaashandel Kef har underbara franska ostar utöver de holländska. Marnixstraat.
FEBO – automater som erbjuder olika sorters snacks. Här ligger rader av kroketter, hamburgare och friterad köttfärskorv bakom små glasfönster. När du har stoppat in pengar i myntinkastet är det bara att öppna glasfacket och plocka ut en färsk, varm snack. FEBO:s produkter tillagas färskt varje dag och levereras till snackbarerna. Konditor J.I. de Borst var 1960 den förste personen i Holland som omvandlade sin konditori- och snacksverksamhet till en snabb ”hit-and-run” snackbar, med automater. Under årens lopp har FEBO vuxit och blivit en koncern med franchiseföretag över hela Holland. J.I. de Borst har aldrig överlåtit produktionen av snacks på något annat företag.
Boende
Hotel Krasnapolsky – historiskt lyxhotell som byggdes 1883 och som ligger på Dam.
Hotel de L’Europe – femstjärnigt hotell byggt 1893.
Sir Albert – fyrstjärnigt hotell inrymt i en före detta diamantfabrik i närheten av torget Museumplein. Hotellet har läsrum med öppen spis, bibliotek, bar och restaurang.
Amsterdam Canal Hotel – trestjärnigt hotell inom kanalbältet. Hotellet har en bar.
Botel – båthotell där de fem enorma bokstäverna på taket var och en innehåller en svit. NDSM Pier 3.
Att ta sig till Amsterdam
Amsterdams flygplats Schiphol är Nederländernas största flygplats och ligger cirka nio kilometer sydväst om staden, För att ta dig in till stan kan du ta tåget eller boka en shuttle eller en privattransport på Shuttle Direct.
Om Shuttle Direct
Shuttle Direct är ett väletablerat och välrenommerat transferföretag i Europa och Nordafrika. Våra duktiga lokala chaufförer ser till att du till ett bra pris, och på ett säker och bekvämt sätt, kan ta dig till och från kryssningsterminalen eller flygplatsen. Förboka din transfer via vår enkla on-line-bokning och låt oss ta hand om resten!