Alcúdia – Varva bad och kulturskatter

Alcúdia på norra Mallorca ett populärt resmål för alla som vill sola och bada, men det finns också mycket annat att ägna sig åt. Om du vill blanda upp badandet med kulturella upplevelser går det alldeles utmärkt i Alcúdia. En bra tid att åka hit är under vår och höst, givet att du inte  vill vara mitt i högsäsongsmyllret.

Alcúdia består av tre delar med olika karaktärer:

  • Den ursprungliga delen som ligger några kilometer inåt land och som fortfarande omges av den  medeltida stadsmuren. Innanför den finns det medeltidskyrkor och romerska ruiner att besöka och du kan se herrskapshus i renässansstil dekorerade med vapensköldar. Det finns också mysiga gränder med gott om restauranger, tavernor och bistros som serverar god och vällagad mat. Det hålls marknad tisdagar och söndagar hela året om.
  • Puerto Alcudia, hamnstaden och turistområdet.  Längs den långa strandpromenaden ligger affärer och restauranger på ena sidan och små fiskebåtar och segelbåtar på den andra.
  • Den tredje delen börjar vid den långa sandstranden i Puerto Alcudia.  Detta är den nyaste delen som fått namnet Playa de Alcudia.  Stranden är nästan 14 kilometer lång med  vit, finkornig sand och klart vatten.

Stränder

Playa de Muro – ligger söder om Alcudias strand i söder. Den långgrunda stranden är tre kilometer lång med fin sand där du kan utöva olika vattensporter. Det finns många restauranger och barer, och från den långa bryggan utgår olika båtturer.

Alcanada – ligger cirka två kilometer öster om Port d’Alcudia och den 200 meter långa stenstranden omges av klippor och träd.

Es Trenc – naturstrand i en av de många små badvikar som finns att upptäcka. Enklast är att hyra en bil och åka mellan de små ställena.

Formentor – halvö i bukten vid änden av Tramuntanabergens norra utpost med fin strand med varmt, klart vatten och långgrund sandbotten. Bästa tiden att komma hit är på förmiddagen då det är mindre folk än senare på dagen.  Du når stranden via en slingrig väg uppifrån en platå med fantastisk utsikt. Du kan fortsätta upp till Formentorhalvöns nordligaste spets och till Moll de Patronet. Det är en brant vandring med hisnande stup längs stigen. Väl uppe kan du se och höra vågorna som slår mot klipporna

Att se och göra

Alcudia hette från början Pollentia och grundades 123 före Kristus i samband med att romarna landsteg på Mallorca. Staden hade som uppgift att bevaka de två bukterna, som idag kallas Bahia de Alcúdia och Bahia de Pollenca. Om du vill se hur staden såg ut på romartiden, kan du besöka Pollentias ruiner som ligger strax utanför Alcudia.

San Jaume – vacker kyrka och tillika den högsta byggnaden innanför murarna.  Den ursprungliga kyrkan byggdes på 1400-talet men kollapsade 1870 och byggdes sedan om 1893.

Alcúdias konserthus–  mångsidig byggnad som invigdes år 2000 och har ett omfattande program med både klassisk och modern musik, dans, teater och bio. Byggnaden är modern med rena linjer och material såsom kristall, betong, trä och rostfritt stål, och bryter av mot den gamla bebyggelsen.

Alcúdias bibliotek, Can Torró – även här finns det ett stort utbud av aktiviteter som till exempel utställningar, konferenser, workshops och annat.

Xara och Palma  – bevarade stadsportar  i den medeltida stadsmuren.

Bastionen Sant Ferran – den enda bevarade delen av en mur från renässansen och som idag rymmer en tjurfäktningsarena.

Andra sevärdheter är kyrkan Santa Ana, kapellet Sant Crist i barockstil med en kristusbild från 1400-talet, stadshuset samt helgedomen Mare de Déu de la Victória, som ligger sju kilometer utanför staden.

Via Fora – under juli och augusti kan du se hur staden förvandlas till en teaterscen för Via Fora som är korta teaterföreställningar på gatan som förklarar olika historiska händelser. En grupp skådespelare och musiker tar dig med på en vandring längs muren och i den gamla stadskärnan för att visa och berätta om gamla tider.   

Fiestas

Under hela året arrangeras det olika fester och festivaler i Alcudia och några av dem är:

Los Reyes Magos – hålls den 5:e januari och då kommer Kungarna från Orienten över havet till Bahía de Alcúdia. De går sedan med sitt följe till Plaza de Carlos och krubban med Jesusbarnet där de möts av borgmästaren. När detta är avslutat blir det juklappsutdelning.

Fiestas de Sant Antoni i Sant Sebastià – helgonet Sant Antoni firas genom kampen mellan det onda och det goda. Demoner jagar barnen längs gatorna och helgonet övervinner demonen. Det tänds brasor för att rena från onda andar till ljudet av Ximbombes . På festens sista dag, San Antonios dag, välsignar han djuren vid kyrktrappan.  Fiestan pågår  16 – 20 januari.

Karneval Sa Rua – firandet bryter med vintern med musik, färg och spektakel på gatorna.

Påsk – under hela påsken, från skärtorsdagen till palmsöndagen, pågår det processioner och aktiviteter till minne av Jesus död och uppståndelse. 

Sant Pere – veckolång fest för fiskarnas skyddshelgon Sant Pere. Då tas avbildningen av helgonet ut från kyrkan och förs i procession till hamnen och en båt som åker runt i Bahía de Alcúdia. På kvällarna anordnas det grillfester med sardiner, konserter med mera. Pågår sista veckan i juni.

Mare de Déu de la Victoria  – firandet börjar med en tävling i att bestiga berget där kapellet Mare de Déu de la Victoria ligger. Det hålls mässor, och på kvällarna anordnas det traditionella danser till olika musikgrupper. Festen hålls 1-2 juli.

Fiestas patronales de Sant Jaume – en veckas fest fylld med konserter, musikuppträdanden, utomhusfester, teater, utställningar och sportevenemang. Gatorna dekoreras och vid ingången till stadshuset står jättarna. På själva San Jaime-dagen hålls det gudstjänst i kyrkan och på kvällen anordnas det konsert och fyverkerier. Pågår 19-26 juli.

La Mostra de Teatre – teaterfestival i  Teatro Romano, romreska teatern, i staden Pollentia. Klassiska och moderna föreställningar blandas under festivalen i augusti.

Fiesta de Ses Llanternes  – den 24 augusti hålls denna festival då man tar säsongens sista meloner och andra frukter och gör lyktor av dem.  På San Bartolomé-kvällen samlas barn och familjer framför stadshuset för att tända sina lyktor (llanternes). Därefter går barnen i led längs gatorna och sjunger barnsånger med sina fruktlyktor.

El día de la Vírgen, singelkvinnornas dag – den 20 oktober sjunger en musikgrupp serenader till singelkvinnor som i sin tur bjuder in musikanterna på bakverk och vin. Traditionen går tillbaka till medeltiden och festen fortsätter till långt in på natten.

Utflykter

Pollensa – en av öns äldsta byar som ligger några kilometer inåt landet. Här finns det en välbevarad bro från romartiden. I kyrkan Nostra Senora del Angels finns ett stort rosettfönster och vackra takmålningar som liknar dem i Sixtinska kapellet.

Cuevas del Drach, eller Cuevas del Hams som de också kallas, är droppstengrottor som ligger söder om hamnstaden Porto Cristo. De är flera tusen år gamla och består av 14 salar som är fyllda av stalagmiter och stalaktiter, och här finns även sex sjöar som är mer än 200 meter djupa, inklusive Europas största underjordiska sjö, Martelsjön. Vid en av sjöarna kan man lyssna till en orkester som spelar klassisk musk från en liten roddbåt.

Inca  – Mallorcas tredje största stad som är speciellt känd för sin lädertillverkning samt en av öns största marknader där du kan göra riktiga fynd om du prutar bra.

Palma – hvudstaden på ön där det finns mycket intressant att se. Det går bussar till Palma flera gånger om dagen.

Valdemossa – här finns ett berömt kloster där Frédéric Chopin tillbringade vintern 1838 tillsammans med George Sand. Chopin var lungsjuk och den höga luften ansågs vara bra för hans lungor, men det dåliga vädret gjorde dock att han inte blev bättre. Chopin hade beställt ett piano från Frankrike som blev försenat och han fick istället spela på ett piano från Mallorca, men trots det  kompnerade han Regndroppspreludiet under sin vistelse i Valdemossa.  Idag finns här ett museum om Chopin. Själva byn är mysig med en liten hamn och små butiker.

Lluch – är berömt för sitt kloster som byggdes 1260, och det finns en legend bakom varför klostret ligger där det ligger.  Det var en gång en fårvaktarpojke som hittade en statyett av Svarta Madonnan när han letade efter sina får i skogen. Han tog med statyetten till kyrkan och där placerades den vid altaret. Dagen därpå var Madonnan borta och prästen bad pojken att visa var han hade funnit den.  När de kom fram till platsen stod statytetten där igen. Prästen tog tillbaka Madonnan till kyrkan och ställden den återigen på altaret. Han låste kyrkan noggrant, men på morgonen var statyetten borta igen. Prästen förstod att den plats där Madonnan hittats ute i skogen var en helig plats och att hon hörde hemma där. Därför byggdes klostret Santurari de Lluc på den Svarta Madonnans heliga plats. Inom klostret finns det en internatskola och en känd gosskör, Blavets,  som betyder blåkragarna. Både internatskolan och kören har funnits på klostret i över 500 år och kören är därmed världens äldsta näst efter St Thomas pojkkör i Leipzig med sina 800 år. Varje dag ger kören två konserter som man kan lyssna till. Klostret är stort som en hel by och det finns restaurang, butik och möjligheter till övernattning.  Från klostret utgår också flera vackra vandringsleder.

Mat och dryck

På Mallorca finns det stora mandelodlingar och i början av året kan man se mandelträden blomma. Det var araberna som år 903 började odla mandelträd som därigenom blev det mest utbredda trädet på ön. Än idag är  mandeln viktig och är en huvudingrediens i många kakor och glass. Mandelodlingarna finns framförallt på slätterna vid Montuïri, och bönderna vårdar träden ömt samtidigt som de planterar nya.  När träden är fullvuxna blommar de tio till femton år, sedan är blomningstiden över och de 45 efterföljande åren ger träden sina fruktiga nötter och blir mer lönsamma. Skörden sker på sommaren då man slår med käppar på träden för att mandlarna ska ramla ner i näten man lagt ut på marken. Det är inte bara nötterna man tar vara på, även skalen samlas in och används för att tända kaminer med på vintern.

Det finns också stora fikonodlingar på Mallorca och fikon är en av öns exportprodukter.  Det finns runt 15 olika sorter och träden kan leva och ge frukt tills de är hundra år. Frukten skördas från juli till början av september och därefter öppnas de upp och plattas till innan de läggs på träställningar  för att torka i solen, det sista steget i processen är uppvärmning i ugn.

Majonnäsen kommer från staden Mahón som är huvudstad på Menorca, en annan ö i ögruppen Balearerna. Där började man att tillaga såsen i mitten på 1700-talet och det är därifrån den har fått sitt namn, Mahonesa. Det var den franske hertigen av Richelieu som tog majonäsen till Frankrike där den blev en delikatess, och historier spreds om att majonäsen hade sitt ursprung i Frankrike.

Specialiteter

Turrón – en nötnougat som kan göras i olika varianter, både som hård och mjuk kaka, och som äts till jul.

Fideua – en variant av paella med pasta som huvudingrediens.

Tumbet – en kryddig ratatouille-gratäng med auberginer, tomater och potatis.

Sobrassada – rå och torkad fläskköttfärs som kryddas med salt, paprikakrydda och andra kryddor. Metoden kommer från den tiden då man behövde förlänga hållbarheten för kött, och den första historiska referensen till namnet sobrasada har man hittat i ett sicilianskt dokument från 1403 där det anges att sobrasada fanns med i en matförsändelse. 1996 blev den skyddad ursprungsbeteckning som gjorde att den blev skyddad i hela EU.

Botifarró – cylinderformad kokt fläskfärs smaksatt med  anis, kryddor och tallfrö.

Panades – en slags pirog/paj som kan vara fylld med kött med eller utan ärtor eller med fisk. På Mallorca är den vanligaste fyllningen lamm som man äter till påsk, medan man under fastedagarna äter den fiskfyllda varianten. Det finnsn även en söt variant av panades.

Pa amb oli /  bröd med olivolja –  enkel rätt typisk för öarna. Den består av en skiva mallorkinskt bröd med lite tomat, olivolja och salt, och ibland vitlök. Brödet brukar ätas tillsammans med olika korvar eller lokal ost.

Cocarrios – en annan slag halvmåneformade piroger fyllda med grönsaker, russin och tallfrö.  

Coca de trempo/Coca de verdures – en pizzaliknande rätt där fyrkantiga degbitar utgör basen för en fyllning av grönsaker, paprika, mangold och spenat, med kött- eller fiskbitar. Det kan också serveras med  trempó som är en typisk mallorkinsk sallad bestående av hackad grön paprika, tomat och lök, och som serveras kall med dressing och krydda.

Olivolja – på Mallroca finns det en lång tradition med olivodlingar och den bästa platsen är Serra de Tramuntana . I Alcúdia produceras en högkvalitativ olja på gården Es Guinyent, under märket Solivellas.

Ensaïmada – sött spiralformat bakverk som ofta äts till frukost. Det bakas med mjöl, vatten, socker, ägg, surdeg och ister, och den klassiska varianten är den som är rullad i spiralform, fermenterad, gräddad och slutligen glaserad med socker. Men det finns även andra sorter. Ensaïmadan från Mallorca har sedan 2003 skyddad ursprungsbeteckning.

Gató – gammalt bakverk och efterrrätt med smak av mandel och som serveras med glass.

Crespells – tjocka kakor som kan ha formen av Davidsstjärnan med sex kanter, blomma, hjärta, eller en romb. Kakan kommer ursprungligen från den judiska påsken och symboliserar det osyrade brödet som judarna förde med sig när de begav sig från Egypten.

Robiols – kaka i halvcirkel- eller halvmåneform som fylls med olika söta ingredienser. Kakorna äts under påsken.

Restauranger

Restauranger, tapasbarer och caféer ligger mest koncentrerat i Port d’Alcudia, men det finns  bra ställen överallt i Alcudiaområdet, också flera restauranger som är med i Michelinguiden.  I den gamla stadskärnan finns det många restauranger som ligger i gamla byggnader vars arkitektur har bevarats.

Restaurante Jardin – serverar medelhavsmat tillagad av lokalt producerade råvaror. Puerto de Alcudia.

La Casa Gallega – populär restaurang i rustik miljö mitt i Port Alcudia. Här serveras tapasrätter och maträtter med inspiration från Galicien. Hostelería 11 E, Port d’Alcúdia.

Bistro Mar – klassisk restaurang på piren i Alcudia som serverar god Paella.

Boende

Caprice Alcudia Port – boutiquehotell nära Alcudias centrum. Hotellet har pool, terrass med solstolar, spa, bastu, hamam, bubbelpool och restaurang.

Son Simo Vell – hotell inrymt på en finca med åtta rum i lantlig miljö. Ligger söder om Alcúdia på motorvägen mot Palma de Mallorca.

Botel Alcudiamar – fyrstjärnigt hotell i Puerto d’Alcúdia. Hotellet har trädgårdar, utomhuspool, bar och restaurang.  

Alcudia Garden Aparthotel – trestjärnigt hotell vid Alcúudia Bay. Hotellet har pooler, trädgård, bastu, bubbelpool, bågskytte, bordtennis,  aerobics, gym, lekplats, barnpool, miniklubb, underhållning, bar och restaurang.

Att ta sig till Alcúdia

Palma de Mallorca flygplats, Aeroport de Palma de Mallorca, är en internationell flygplats som ligger  cirka åtta kilometer öster om Palma de Mallorca. Det är den tredje största flygplatsen i Spanien, efter Madrid och Barcelona. För att ta dig till Alcudia kan du boka en shuttle eller en privattransport via Shuttle Direct.

Om Shuttle Direct

Shuttle Direct är ett väletablerat  och välrenommerat transferföretag i Europa  och Nordafrika. Våra duktiga lokala chaufförer ser till att du till ett bra pris, och på ett säker och bekvämt sätt, kan ta dig till och från kryssningsterminalen eller flygplatsen. Förboka din transfer via vår enkla on-line-bokning  och låt oss ta hand om resten!

Share the Post:

Related Posts

San Teodoro – Vit sand och turkost vatten

San Teodoro på Sicilien är en trevlig stad på öns östkust. Hit åker italienarna själva gärna på semester och det är en lugn och skön stämning i staden. Under sommaren hålls det marknad varje kväll i centrum då flera gator stängs av för trafik. Under din vistelse här kan du njuta av bad i turkost vatten som påminner om det i karibien, och du kan få många kulinariska läckerheter tillagade på lokala råvaror.

Read More

Binibeca – Charmigt och lugnt på Menorca

Binibeca, lokalt kallad Binibequer, är en populär och lugn semesterort på södra Menorca. Längs en kuststräcka på tre kilometer ligger Binibeca Vell i väster följt av Binibeca Nou och Cala Torret i öster. Längs hela vägen ligger det vita privathus och hyreshus, och under sommaren kan du ta ett litet tåg mellan orterna.

Read More