Alcudia – Familjevänligt med vit sand och blått hav

Mallorca är en vacker ö i västra Medelhavet som har mycket att erbjuda av både sol, bad och kultur. Det är den största ön i ögruppen Balearerna, de övriga är Menorca, Ibiza och Formentera. Turismen är den största inkomstkällan följt av jordbruk och industri, och varje år besöker mängder av Européer, ön och invånarantalet mer än tiodubblas. Det finns många fina ställen på ön, och ett av de mer poplära är Alcudia på norra sidan.

Pollentia är det ursprungliga namnet på Alcudia och staden grundades redan år 123 före kristus i samband med att romarna landsteg på Mallorca. Staden var tänkt att bevaka de två bukterna, som idag kallas Bahia de Alcúdia och Bahia de Pollenca, och den var under flera hundra år ett betydelsefullt romerskt fäste. I Alcudia framställdes bland annat fina tyger som användes till togor i Rom. På 400-talet förlorade rommarriket i västra Medelhavet sin makt och Pollentia blev plundrat vid flera tillfällen innan staden slutligen övergavs. De få invånare som fanns kvar bygggde upp en ny stad inåt landet, dagens Pollenca. Det gamla romerska området fick nytt liv när morerna invaderade Mallorca och platsen fick namnet Alcudia. När morerna besegrats anlades staden av Jaume II år 1298.

Ringmuren påbörjades och stod klar 1362. Under 1500-talet kom ett nytt bakslag då pirater slog till mot Alcudia, men man klarade sig och 1779 byggdes hamnen ut för att ge stabilitet åt staden, men varken ekonomin eller tillväxten blev trots det särskilt bra. Den stora vändningen kom inte förrän på 1970-talet då turismen tog riktig fart. Trots detta har man föröskt att bevara den gamla staden och det finns restriktioner kring byggnader och annat.

Alcudia består egentligen av tre olika delar, med olika karaktärer.

– Den ursprungliga delen som ligger några kilometer inåt land och som har en lokal marknad och trevliga restauranger runt torget.
– Puerto Alcudia, hamnstaden och turistområdet. Längs den långa strandpromenaden ligger affärer och restauranger på ena sidan och på den andra ligger små fiskebåtar och segelbåtar.
– Den tredje delen börjar vid den långa sandstranden i Puerto Alcudia. Detta är den nyaste delen som fått namnet Playa de Alcudia. Stranden är nästan 14 kilometer lång med vit, finkornig sand och klart vatten.

Alcúdias gamla stadsdel omges fortfarande av den medeltida stadsmuren. Innanför den finns det medeltidskyrkor och romerska ruiner att besöka samt mysiga gränder med gott om restauranger, tavernor och bistros som serverar god vällagad mat. Här hålls det också marknad tisdagar och söndagar hela året om.

Utflykter

Puerto Pollensa –trevlig badort i den angränsande havsbukten. Längs den palmkantade strandpromenaden finns en lång fin strand och många restauranger som serverar typiskt mallorkinsk mat. Det var brittiska kolonialtjänstemän som upptäckte Puerto Pollensa på 1920-talet, men det är fortfarande en lugn liten stad.

Es Trenc – är en naturstranden i en av de många små badvikar som finns att upptäcka. Enklast är att hyra en bil och åka mellan de små ställena.

Palma – hvudstaden på ön som man når på cirka 30 minuter med bil.

Valdemossa – här finns ett berömt kloster där Frédéric Chopin tillbringade vintern 1838 tillsammans med George Sand. Chopin var lungsjuk och den höga luften ansågs vara bra för hans lungor, men det dåliga vädret gjorde dock att han inte blev bättre. Chopin hade beställt ett piano från Frankrike som blev försenat och han fick istället spela på ett piano från Mallorca, men trots det kompnerade han Regndroppspreludiet under sin vistelse i Valdemossa. Idag finns här ett museum om Chopin. Själva byn är mysig med en liten hamn och små butiker.

Lluch – är berömt för sitt kloster som byggdes 1260, och det finns en legend bakom varför klostret ligger där det ligger. Det var en gång en fårvaktarpojke som hittade en statyett av Svarta Madonnan när han letade efter sina får i skogen. Han tog med statyetten till kyrkan och där placerades den vid altaret. Dagen därpå var Madonnan borta och prästen bad pojken att visa var han hade funnit den. När de kom fram till platsen stod statytetten där igen. Prästen tog tillbaka Madonnan till kyrkan och ställden den återigen på altaret. Han låste kyrkan noggrant, men på morgonen var statyetten borta igen. Prästen förstod att den plats där Madonnan hittats ute i skogen var en helig plats och att hon hörde hemma där. Därför byggdes klostret Santurari de Lluc på den Svarta Madonnans heliga plats. Inom klostret finns det en internatskola och en känd gosskör, Blavets, som betyder blåkragarna. Både internatskolan och kören har funnits på klostret i över 500 år och kören är därmed världens äldsta näst efter St Thomas pojkkör i Leipzig med sina 800 år. Varje dag ger kören två konserter som man kan lyssna till. Klostret är stort som en hel by och det finns restaurang, butik och möjligheter till övernattning. Från klostret utgår också flera vackra vandringsleder.

Formentor – är en halvö, och i bukten vid änden av Tramuntanabergens norra utpost finns en fin strand med varmt, klart vatten och långgrund sandbotten. Bästa tiden att komma hit är på förmiddagen då det är mindre folk än senare på dagen. Man når stranden via en slingrig väg uppifrån en platå med fantastisk utsikt. Man kan fortsätta upp till Formentorhalvöns nordligaste spets och till Moll de Patronet. Det är en brant vandring med hisnande stup längs stigen. Väl uppe kan man se och höra vågorna som slår mot klipporna.

Pollensa – en av öns äldsta byar som ligger några kilometer inåt landet. Här finns det en välbevarad bro från romartiden. I kyrkan Nostra Senora del Angels finns ett stort rosettfönster och vackra takmålningar som liknar dem i Sixtinska kapellet.

Cuevas del Drach, eller Cuevas del Hams som de också kallas, är droppstengrottor som ligger söder om hamnstaden Porto Cristo. De är flera tusen år gamla men hittades den 2 mars 1905 av bondsonen Pedro, och det blev en stor nyhet på ön. Grottorna består av 14 salar som är fyllda av stalagmiter och stalaktiter, och här finns 6 sjöar som är mer än 200 meter djupa, inklusive Europas största underjordiska sjö, Martelsjön. Vid en av sjöarna kan man lyssna till en orkester som spelar klassisk musk från en liten roddbåt. Den som sköter om och är värd för grottorna är Pedros barnbarn Pedro Jr.

Inca – är Mallorcas tredje största stad och är speciellt känd för sin lädertillverkning och en av öns största marknader där man kan göra riktiga fynd om man prutar bra.

 

Mat och dryck

På Mallorca finns det stora mandelodlingar och i början av året kan man se mandelträden blomma. Det var araberna som år 903 började odla mandelträd som därigenom blev det mest utbredda trädet på ön. Än idag är mandeln viktig och är en huvudingrediens i många kakor och glass. Mandelodlingarna finns framförallt på slätterna vid Montuïri, och bönderna vårdar träden ömt samtidigt som de planterar nya. När träden är fullvuxna blommar de tio till femton år, sedan är blomningstiden över och de 45 efterföljande åren ger träden sina fruktiga nötter och blir mer lönsamma. Skörden sker på sommaren då man slår med käppar på träden för att mandlarna ska ramla ner i näten man lagt ut på marken. Det är inte bara nötterna man tar vara på, även skalen samlas in och används för att tända kaminer med på vintern.

Det finns också stora fikonodlingar på Mallorca och fikon är en av öns exportprodukter. Det finns runt 15 olika sorter och träden kan leva och ge frukt tills de är hundra år. Frukten skördas från juli till början av september och därefter öppnas de upp och plattas till innan de läggs på träställningar för att torka i solen, det sista steget i processen är uppvärmning i ugn.

Majonnäsen kommer från staden Mahón som är huvudstad på Menorca, en annan ö i ögruppen Balearerna. Där började man att tillaga såsen i mitten på 1700-talet och det är därifrån den har fått sitt namn, Mahonesa. Det var den franske hertigen av Richelieu som tog majonäsen till Frankrike där den blev en delikatess, och historier spreds om att majonäsen hade sitt ursprung i Frankrike.

Turrón – är en nötnougat som kan göras i olika varianter, både som hård och mjuk kaka, och som äts till jul.

Fideua – en variant av paella med pasta som huvudingrediens.

Tumbet – en kryddig ratatouille-gratäng med auberginer, tomater och potatis.

Restauranger

Restaurante Jardin – serverar medelhavsmat tillagad av lokalt producerade råvaror. C/ Tritones s/n. Puerto de Alcudia

La Casa Gallega – populär restaurang i rustik miljö mitt i Port Alcudia. Här serveras

tapasrätter och maträtter med inspiration från Galicien. Hostelería 11 E, Port d’Alcúdia

Magic Centre – här samlas barer och olika klubbar som spelar varierad musik.

Discoteca Menta – stor nattklubb där festen börjar sent. C/Avda Tucan 5 , Puerto Alcudia

 

Boende

Hotel Can Tem – fyrstjärnigt hotell inrymt i en 1600-talsbyggnad innanför Alcudias stadsmur. Hotellet har trädgård och terrass.

Son Simó Vell – 4-stjärnigt hotell inhyst på en traditionell lantgård ca 1 km utanför Alcúdia. Hotellet har modern och minimalistisk inredning och det finns gym och utomhuspool.

Hotel More – trestjärnigt hotell vid havet. På hotellet finns det solterrass, trädgård och utomhuspool.

Att ta sig till Alcudia

Palma de Mallorca flygplats, Aeroport de Palma de Mallorca, är en internationell flygplats som ligger cirka åtta kilometer öster om Palma de Mallorca. Det är den tredje största flygplatsen i Spanien, efter Madrid och Barcelona. För att ta sig till Alcudia kan man boka en shuttle From Palma de Mallorca airport eller en privattransport.

Header image: ”Alcúdia (Cami de Manresa) 02 ies” by Frank Vincentz – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.
Share the Post:

Related Posts

San Teodoro – Vit sand och turkost vatten

San Teodoro på Sicilien är en trevlig stad på öns östkust. Hit åker italienarna själva gärna på semester och det är en lugn och skön stämning i staden. Under sommaren hålls det marknad varje kväll i centrum då flera gator stängs av för trafik. Under din vistelse här kan du njuta av bad i turkost vatten som påminner om det i karibien, och du kan få många kulinariska läckerheter tillagade på lokala råvaror.

Read More

Binibeca – Charmigt och lugnt på Menorca

Binibeca, lokalt kallad Binibequer, är en populär och lugn semesterort på södra Menorca. Längs en kuststräcka på tre kilometer ligger Binibeca Vell i väster följt av Binibeca Nou och Cala Torret i öster. Längs hela vägen ligger det vita privathus och hyreshus, och under sommaren kan du ta ett litet tåg mellan orterna.

Read More